Jajko w koszulce wydaje się najbardziej wymagającą wersją obróbki termicznej tego powszechnego produktu śniadaniowego. Postanowiłem zatem zgłębić temat i przygotować dla was dokładny instruktaż. Zrobienie perfekcyjnego poszetowego jajka, o ładnym kształcie, z idealnie płynnym żółtkiem, wcale nie jest trudne. Specjalnie dla was przetestowałem różne techniki, byście następnym razem, przy okazji odświętnego śniadania, mogli uraczyć swoich bliskich czy znajomych perfekcyjnym jajkiem po benedyktyńsku, a może takim na maślanym toście z podsmażonymi pieczarkami.
Jajko. Niby nic, a może być małym dziełem sztuki.
Jajko w koszulce - świeże jajko to podstawa
Rzućcie okiem na wyjęte ze skorupki surowe jajko. Składa się z trzech części: żółtka oraz gęstego i płynnego białka. Kiedy jajko się starzeje, sztywność gęstego białka maleje i całość robi się wodnista i lejąca. Dzieje się tak za sprawą zmiany odczynu białka na bardziej zasadowy, co destabilizuje wiązania białkowe.