Najlepsze składniki, sprawne narzędzia i niemałe umiejętności – w teorii to powinno wystarczyć, aby uniknąć fiaska w kuchni. Każde danie jednak rządzi się swoimi prawami. Niektóre potrawy wymagają dodatkowej wiedzy i odpowiedniego sprzętu, który ułatwi nam przyrządzanie ulubionych posiłków. Jedną z tajemnic jest na przykład umiejętność zapanowania nad właściwą temperaturą przygotowywanego dania, niezależnie od tego, czy chcemy coś upiec, ugotować, czy usmażyć. Termometr kuchenny, odpowiedni piekarnik, jak Bosch HBG675BB1 z automatycznymi programami odpowiednio ustawionymi do konkretnej potrawy, czy nowoczesna płyta grzewcza z sensorem smażenia – to już połowa sukcesu. Oto dania, które możemy zepsuć przez nieodpowiednią temperaturę.
![Jasna, umeblowana kuchnia z płytą indukcyjną BOSCH i piekarnikiem do zabudowy BOSCH](https://mediaconvert.kukbuk.pl/g0vJB4vBmMABmzEnXQHmhOJQK8fB3Ljh0tew6CDPlug/fill/1418/1682/fp:0.63:0.32/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMTAv/MTMxMl9hXzEtb3Bl/bl9raXRjaGVuXzMt/bGFyZ2VfMS1zaW5n/bGVfd2FsbF8yLW1v/ZGVybl9tYXN0ZXJf/ZGk4QlZiYi5qcGc.jpg)
Temperatura w kuchni
W kuchni temperatura ma znaczenie. Nieodpowiednio dobrany do potrawy poziom podgrzewania może sprawić, że z naszych kulinarnych planów nic nie wyjdzie. Kiedy powinniśmy uważać?
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: materiały prasowe
![Ciasto na chałkę drożdżową, posypane kruszonką, na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem(fot. Monika Grabowska / unsplash.com)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/e1mio-0XV6U_ox_NYyH8gFPFWqSVW5YYOItM9AG4KI8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMTAv/bW9uaWthLWdyYWJr/b3dza2EtbUpTNWkw/TjRzZU0tdW5zcGxh/c2guanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/dTI4Ycns234MwiUwqR5E5KCbwwT1jSCfuDRgQyFb9KQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMTAv/bW9uaWthLWdyYWJr/b3dza2EtbUpTNWkw/TjRzZU0tdW5zcGxh/c2guanBn.jpg 1010w)
fot. Monika Grabowska / unsplash.com
Ciasto drożdżowe
Trudno o lepszy przykład – upieczenie dobrego ciasta drożdżowego to prawdziwa sztuka. Jeśli nie mamy za sobą kilku dekad doświadczenia, jak nasze babcie, może to być nie lada wyzwanie. Schody zaczynają się już na początku – są dwie szkoły, reprezentujące odmienne podejście do mąki, której użyjemy. Niektórzy twierdzą, że powinna być wcześniej podgrzana, ciepła w dotyku – najlepiej wstawić ją na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Podobnie jest z mlekiem – powinno być ciepłe, ale nie gorące, najlepiej w temperaturze ciała, a wbijane do masy jajka w temperaturze pokojowej. Wyrastanie ciasta zawsze powinno odbywać się w ciepłym miejscu, w 25-26 stopniach. Nowsze piekarniki wyposażone są często w funkcję wyrastania ciasta, która pozwala na utrzymanie idealnej temperatury i skrócenie czasu potrzebnego na tę czynność.
Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, w 25-26 stopniach
Proste ciasto i bułki upieczemy w mniej więcej 180 stopniach, za to do wypieku chleba potrzeba około 250 stopni. Wiele jednak zależy od piekarnika i programu, który ustawimy – warto przeczytać wcześniej instrukcję. Sprawdźmy też, czy sprzęt nie posiada funkcji, o których istnieniu nie mieliśmy pojęcia – są piekarniki z automatycznymi programami pieczenia, które można nastawić bezpośrednio na zrobienie ciasta czy pizzy, jak na przykład wspomniany wcześniej piekarnik Bosch. Ale jednego to urządzenie za nas nie zrobi – pamiętajmy, żeby nie wyjmować ciasta drożdżowego od razu, by nie narażać go na drastyczną zmianę temperatury.
![makaron, pasta carbonara (fot. bruna branco)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/aOdCMFlnxXU4HSz2RwYMj_EYLFwIOOpRcVhKyQf6YLg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMTIv/YnJ1bmFfYnJhbmNv/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/OtfCKJPsujx5UoGkUPXjgG4ldI3hhDIgdig4Hl-7aBw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMTIv/YnJ1bmFfYnJhbmNv/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 1010w)
Pasta alla carbonara
To bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, urzeka kremowością sosu w zestawieniu ze zdecydowanym smakiem guanciale. Niewybaczalnym zdaniem Włochów błędem jest dodanie do makaronu śmietany – oryginalny przepis nie ma jej ani grama, kremowość sosu wynika wyłącznie z dodanych w odpowiedniej temperaturze jajek. Pułapek jest tu zresztą mnóstwo – makaron może się rozgotować, mięso przypalić, a jajko ściąć. Poza umiejętnością multitaskingu może się też przydać płyta z funkcją dzielenia na różne strefy grzewcze – z przodu temperatura jest większa, a z tyłu odpowiednia do dogotowania potraw. Jeśli chcecie swobodnie przesuwać potrawy po automatycznie zaprogramowanej w ten sposób powierzchni, szukajcie takich funkcji jak MoveMode w płycie indukcyjnej Bosch PVQ651FC5E. Napisalibyśmy, że warto zapamiętać tę nazwę, ale chyba lepiej ją sobie po prostu zapisać.
![Jasna, umeblowana kuchnia z płytą indukcyjną BOSCH i piekarnikiem do zabudowy BOSCH](https://mediaconvert.kukbuk.pl/r0ccy59LJ5JincEXUwLEORtNHR06-1_rZlbUr4I14ec/fill/1240/651/fp:0.42:0.58/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMTAv/MjIzM19hXzItc2Vw/YXJhdGVfa2l0Y2hl/bl8yLW1lZGl1bV8z/LUwtc2hhcGVkXzMt/ZmFybWhvdXNlX21h/c3Rlci5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/gS1ziUCXw3N57omk6QPV6o_QD4ehf1JjqfiCo2IAOnw/fill/2480/1302/fp:0.42:0.58/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMTAv/MjIzM19hXzItc2Vw/YXJhdGVfa2l0Y2hl/bl8yLW1lZGl1bV8z/LUwtc2hhcGVkXzMt/ZmFybWhvdXNlX21h/c3Rlci5qcGc.jpg 2480w)
Krwisty stek powinien mieć w środku temperaturę pomiędzy 42 a 46 stopni
Steki
Przyda się też, jeśli wyjątkowo lubimy steki. Idealny to taki, który ma odpowiedni poziom wysmażenia, zgodnie z preferencjami jedzącego. Tym trudniej sobie poradzić, kiedy każdy z naszych domowników czy gości ma inne wymagania. Krwisty stek powinien mieć w środku temperaturę 42-46 stopni, średnio wysmażony – od 56 do 62, a dobrze wysmażony powyżej 75 stopni. Bez termometru kucharskiego możemy określić stopień wysmażenia mięsa na podstawie jego sprężystości. Łatwiej będzie, jeśli posiadamy płytę grzewczą z sensorem smażenia. Czujnik wyreguluje odpowiednią temperaturę za nas i sam będzie sterował procesem smażenia.
![Pieczone płaty łososia z cytryną i szczypiorem, biały obrus, sztućce (fot. shche team / unsplash.com)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/6EXO5SQ24sCx3IDDq7thODQjrYsY5Hi1hP-3Ukxfv_o/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMTAv/c2hjaGVfLXRlYW0t/bnR3YTNEbjdObkkt/dW5zcGxhc2guanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/QFByG9wrkjynSrTFJn9s3d9_EGYB0dTMgOcYDbDHszs/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMTAv/c2hjaGVfLXRlYW0t/bnR3YTNEbjdObkkt/dW5zcGxhc2guanBn.jpg 1010w)
fot. shche team / unsplash.com
Ryby
Tym, którzy znają się na przyrządzaniu ryb, nie trzeba tłumaczyć, dlaczego temperatura jest tu kluczowa. Przez zbyt wysoką temperaturę i smażenie na oleju ryby tracą cenne kwasy tłuszczowe, a przetrzymane zbyt długo w nagrzanym piekarniku – stają się zbyt suche. Najlepszym wyjściem jest więc upieczenie ryby bez dodatku tłuszczu w niskiej temperaturze – ochronimy w ten sposób kwas eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy przed degradacją. Wolny, równomierny program pieczenia, który wybierzemy automatycznie, zapobiegnie też wysychaniu ryby. O tak przygotowanym daniu zawsze myślimy bardzo ciepło.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/iFamkniVCTlckXfN54icboiff9NRnBDxiyQ0M2SQfkA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMDkv/ZXVyb29ydHZhZ2Ri/b3NjaF9PYnN6YXJf/cm9ib2N6eV8xX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/TM_iNdYKmKe0KuN6jHgDCifFGz2bLkOSbs8xaQbL8BY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMDkv/ZXVyb29ydHZhZ2Ri/b3NjaF9PYnN6YXJf/cm9ib2N6eV8xX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Szeroki wybór piekarników i płyt do zabudowy jest dostępny w sklepach Euro i na euro.com.pl
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?