Kukbuk
Kukbuk
Przepis na klasyczne kartacze ze skwarkami - Przepis Vienia z książki Brzuchomówcy

Brzuchomówcy, czyli artyści od kuchni

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Kuchnia to serce domu, a zaproszenie do niej może być wyrazem zaufania i przyjaźni. Co w kuchniach swoich rozmówców odkrył Vienio?

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 14 Listopada 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Co babcia Natalii Przybysz zarzucała do zupy? Jakie smaki najbardziej przemawiają do Organka? Z czym kojarzy się Oldze Frycz dom rodzinny? Te pytania zadaje swoim rozmówcom Piotr Vienio Więcławski i spokojnie czeka na odpowiedzi, podpatrując artystów w ich małych królestwach. Książka „Brzuchomówcy” narodziła się z potrzeby rozmowy z polskimi muzykami i aktorami o nich – nie o kolejnych płytach, tekstach czy rolach. Dlatego raper wkracza do domów swoich rozmówców, by rzucić okiem na ich codzienność, usłyszeć niesamowite i oryginalne historie.

Oto kilka przepisów, które artyści zdradzili Vieniowi, a później raper je przerobił – po swojemu, dodając im nieco pieprzności. Ostrzegamy, że niektóre z nich mogą niebezpiecznie zaostrzyć apetyty na wspólne gotowanie oraz niekończące się rozmowy przy stole.

Prosty sposób na niebanalne gołąbki - Przepis Vienia

Gołąbki z kaszą

Tradycyjne gołąbki w nowoczesnym wydaniu. Zamiast mięsa dodajemy biały ser, miętę i kaszę gryczaną, a następnie zawijamy w liście kapusty.

przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio

Palak paneer

Najlepiej smakuje z ryżem basmanti, obficie posypane czarnuszką.

Przepis na zupę pho Vienia

Wege pho

Do wietnamskiego specjału dorzucamy imbir, chili i mieszamy z kiełkami fasoli mung, grzybami oraz makaronem ryżowym. Doskonała propozcyja na chłodne dni. 

Przepis na klasyczne kartacze ze skwarkami - Przepis Vienia z książki Brzuchomówcy

Kartacze

Mocno doprawione kartacze najlepiej podawać z zasmażką. Uwaga! Równie dobrze smakują następnego dnia. 

Zapiekanka makaronowo-serowa - Przepis Vienia

Kluski kolanka w sosie serowym

Ten kanadyjski klasyk pachnie serem cheddar, ementalerem oraz parmezanem. Miłośnicy serowych przysmaków będą zachwyceni!

 

Okładka książki "Brzuchomówcy" (fot. materiały prasowe)

#KONKURS

Jeśli chcecie, by książka Vienia zagościła w waszej biblioteczce, weźcie udział w naszym konkursie. Mamy dla was aż 7 egzemplarzy. Aby zdobyć jeden z nich, odpowiedzcie w kilku zdaniach na pytanie: O jakiej potrawie z dzieciństwa nie możecie przestać myśleć? Odpowiedzi wyślijcie do 26 listopada na adres konkurs@kukbuk.pl. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z regulaminem. I pamiętajcie, że zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka