Co babcia Natalii Przybysz zarzucała do zupy? Jakie smaki najbardziej przemawiają do Organka? Z czym kojarzy się Oldze Frycz dom rodzinny? Te pytania zadaje swoim rozmówcom Piotr Vienio Więcławski i spokojnie czeka na odpowiedzi, podpatrując artystów w ich małych królestwach. Książka „Brzuchomówcy” narodziła się z potrzeby rozmowy z polskimi muzykami i aktorami o nich – nie o kolejnych płytach, tekstach czy rolach. Dlatego raper wkracza do domów swoich rozmówców, by rzucić okiem na ich codzienność, usłyszeć niesamowite i oryginalne historie.
![Przepis na klasyczne kartacze ze skwarkami - Przepis Vienia z książki Brzuchomówcy](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ihQpwiiRrsOSsQeJKmIzarGOIo50aY19cLuMoRdP1jQ/fill/1418/1682/fp:0.5:0.59/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGhvdG8yXzJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
Brzuchomówcy, czyli artyści od kuchni
Kuchnia to serce domu, a zaproszenie do niej może być wyrazem zaufania i przyjaźni. Co w kuchniach swoich rozmówców odkrył Vienio?
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe
Oto kilka przepisów, które artyści zdradzili Vieniowi, a później raper je przerobił – po swojemu, dodając im nieco pieprzności. Ostrzegamy, że niektóre z nich mogą niebezpiecznie zaostrzyć apetyty na wspólne gotowanie oraz niekończące się rozmowy przy stole.
![Prosty sposób na niebanalne gołąbki - Przepis Vienia](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-L1v7jWM_rcSu-cggFhX248daHpQ2VLshqr6YPgyZnw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGhvdG8xXzhfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/sivX52NlI8SMguqcqoJ2Yx_oGHH8kyDwg5dKkBHPUno/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGhvdG8xXzhfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Gołąbki z kaszą
Tradycyjne gołąbki w nowoczesnym wydaniu. Zamiast mięsa dodajemy biały ser, miętę i kaszę gryczaną, a następnie zawijamy w liście kapusty.
![przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio](https://mediaconvert.kukbuk.pl/bqXjxlklHHoQDyJoRwjsFvkMRNo16eH1mj8vr3I8LlI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGF2b19wYWxha190/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/qyhLn_kh_KkLkhKZLKh8sniA-oLcsa3nXxAvBFwqvyM/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGF2b19wYWxha190/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Palak paneer
Najlepiej smakuje z ryżem basmanti, obficie posypane czarnuszką.
![Przepis na zupę pho Vienia](https://mediaconvert.kukbuk.pl/pc_-fgBxHTJQ1EoHUI2TX4P9TLa5eF4XA45QEMTiIkg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGhvdG8xXzdfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/D7aoz1aLL3e-v3qNj-J6LI5UIsOi_dTG9geylhb3Kv0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGhvdG8xXzdfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Wege pho
Do wietnamskiego specjału dorzucamy imbir, chili i mieszamy z kiełkami fasoli mung, grzybami oraz makaronem ryżowym. Doskonała propozcyja na chłodne dni.
![Przepis na klasyczne kartacze ze skwarkami - Przepis Vienia z książki Brzuchomówcy](https://mediaconvert.kukbuk.pl/CUf0kyPyIJBepoYl48ajiZ24mlbllQG23ysX0A2_47E/fit/550/0/fp:0.5:0.59/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGhvdG8yXzJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/nxVZ2w_nCZmyc0RHavQyteNuPCeM7_swQARa3v5kIT0/fit/1100/0/fp:0.5:0.59/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGhvdG8yXzJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Kartacze
Mocno doprawione kartacze najlepiej podawać z zasmażką. Uwaga! Równie dobrze smakują następnego dnia.
![Zapiekanka makaronowo-serowa - Przepis Vienia](https://mediaconvert.kukbuk.pl/UGqSAcWvqbG6xxET-xGz2Xx3yKYS6jnYSMZMZ7247Ug/fit/550/0/fp:0.5:0.57/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGhvdG8zXzJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/NXvtJ2zvjzj7yleChDI_jBxKP524f46wkuKJ3nog4YI/fit/1100/0/fp:0.5:0.57/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGhvdG8zXzJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Kluski kolanka w sosie serowym
Ten kanadyjski klasyk pachnie serem cheddar, ementalerem oraz parmezanem. Miłośnicy serowych przysmaków będą zachwyceni!
![Okładka książki "Brzuchomówcy" (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Gu9JYoQgbHY7Wi7JBEN5xJ-mlLB87UniY6kk_HU87-I/fit/550/0/fp:0.51:0.44/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/b2tsYWRrYV9icnp1/Y2hvbW93Y3lfZnJv/bnRfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Ssse5DG1g35PqKBUFrC3ib0uBiop2NXEzpW74ZP_abk/fit/1100/0/fp:0.51:0.44/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/b2tsYWRrYV9icnp1/Y2hvbW93Y3lfZnJv/bnRfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
#KONKURS
Jeśli chcecie, by książka Vienia zagościła w waszej biblioteczce, weźcie udział w naszym konkursie. Mamy dla was aż 7 egzemplarzy. Aby zdobyć jeden z nich, odpowiedzcie w kilku zdaniach na pytanie: O jakiej potrawie z dzieciństwa nie możecie przestać myśleć? Odpowiedzi wyślijcie do 26 listopada na adres konkurs@kukbuk.pl. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z regulaminem. I pamiętajcie, że zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?