Na doskonały smak wina wpływa wiele czynników. Wybór starannie wyselekcjonowanego szczepu i dobrego rocznika to dopiero początek. Dalsza, równie ważna część tej podróży obejmuje wszystko to, co my sami, już w domowych warunkach, zrobimy dla wina oraz zachowania jego walorów smakowych i zapachowych. Odpowiednie przechowywanie i temperatura sprawią, że wino otworzy się przed nami całkowicie – ujawni pełny bukiet, uwydatni nuty aromatyczne i pokaże głęboką barwę.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
![Para stukająca się kieliszkami z czerwonym winem w restauracji (fot. Nate Johnston / unsplash.com)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/mhicrgSOxnAtvrUQ4zsoqQPpmK84NfuWgFFSmhfFFiY/fill/1418/1682/fp:0.52:0.42/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDIv/bmF0ZS1qb2huc3Rv/bi02a0x0dUF2TmJL/cy11bnNwbGFzaC5q/cGc.jpg)
W jakiej temperaturze podawać wino?
Naczelna zasada wydaje się prosta – białe wino chłodzimy, a czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej. To jednak zbyt duże uproszczenie, bo od odpowiedniej temperatury wiele zależy.
Tekst: Mikołaj Kacperski
Zdjęcie główne: Nate Johnston / unsplash.com
Pozostałe zdjęcia: materiały prasowe
Pod wpływem światła owocowy smak może się w stosunkowo krótkim czasie znacząco pogorszyć
Miejsce przechowywania wina
Wino jest niezwykłym trunkiem. Z jednej strony należy do niewielu produktów spożywczych, które mogą być przechowywane przez kilka, a nawet kilkadziesiąt lat i których jakość może się znacząco poprawić w miarę upływu czasu. Z drugiej – kilka pozornie nieszkodliwych promieni słonecznych może mieć na nie bardzo niekorzystny wpływ.
Pod wpływem światła owocowy smak może się w stosunkowo krótkim czasie znacząco pogorszyć – w 2007 roku naukowcy z Uniwersytetu w Geisenheim opublikowali badania, które potwierdziły, że smak białego i różowego wina, przechowywanego w przezroczystych butelkach, może się zmienić na gorszy już po czterech miesiącach ekspozycji na światło.
![Nowoczesna chłodziarka do wina Liebherer w kuchni (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Go864Sm2uyEGA7W9_YtPBWCw61M6X0yQlcdfkrUv3xU/fill/1240/651/fp:0.26:0.48/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDIv/TGllYmhlcnJfRVdU/Z2JfMzU4My5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ZAWVkrlWDF2mtTcH8sMwiik4eW3TWiA2Nz1Vc1nJ1_M/fill/2480/1302/fp:0.26:0.48/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDIv/TGllYmhlcnJfRVdU/Z2JfMzU4My5qcGc.jpg 2480w)
![Praktyczna i mała chłodziarka do wina marki Liebherer w kuchni (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Qv8ugAcHfpSjDescDDTr-dEV7NG7c_SBBjLKrvzzVVE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDIv/V0tFZ3c1ODItMjBf/TTFfVjEuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/La9CsXAA0eIIvPhrZkS1aUFOmlRQFdqLPEjiM6ZSR24/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDIv/V0tFZ3c1ODItMjBf/TTFfVjEuanBn.jpg 1010w)
Przyczyną niepożądanych reakcji chemicznych są promienie ultrafioletowe. Takie uszkodzenia są widoczne dla oka – wina czerwone bledną, a białe nabierają żółtozłotawego koloru. Tak zwany efekt smaku światła (określany po francusku jako goût de lumière) zaburza równowagę wina i spłaszcza jego aromat. Dlatego do przechowywania butelek powinniśmy wybrać zaciemnione, chłodne i wolne od drgań miejsce.
Jeśli nie posiadamy odpowiednio przygotowanej piwniczki, możemy rozważyć zakup chłodziarki do wina. W winiarkach Liebherr zastosowano specjalne kompresory, które redukują drgania, zapewniając tym samym idealne warunki do przechowywania. Drzwi urządzeń są zbudowane z dwóch warstw szkła: wewnętrznej, przyciemnianej, oraz zewnętrznej – metalizowanej i niskoemisyjnej, chroniącej przed promieniami UV. Winiarki są idealnym sprzętem nie tylko do spokojnego dojrzewania win, ale i do ich szybkiego schładzania. Skoro zadbaliśmy już o brak światła i wstrząsów, czas zająć się odpowiednią temperaturą.
Bardzo ważne jest utrzymanie temperatury na stabilnym poziomie
Temperatura przechowywania i podawania wina
Warto rozróżnić te dwie rzeczy – często przechowujemy wino w temperaturze pokojowej, a schładzamy je dopiero na krótko przed konsumpcją. Tymczasem temperatura, w jakiej trzymane jest wino, cały czas pracuje na finalny smak – lub jego utratę.
W przypadku długotrwałego przechowywania zaleca się temperatury w zakresie 10-12 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest utrzymanie jej na stabilnym poziomie, ponieważ wszelkie wahania mogą negatywnie wpłynąć na jakość wina.
![Białe i czerwone wino ustawione na blacie z owocami i słonymi paluszkami (fot. materiały prasowe / Wine KeyVisual)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/GpA6Uzmpr0m1U3sVyLn4oGOtwW20S6cw_QMRxlZyiXQ/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDIv/V2luZS1LZXlWaXN1/YWxfMDRfZm9ybWF0/XzllYjJjczYuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/-h0Sa3GRLavfyFRn1YwtDFXlAGIsahcefeb8eYMjfWA/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDIv/V2luZS1LZXlWaXN1/YWxfMDRfZm9ybWF0/XzllYjJjczYuanBn.jpg 2480w)
Już kilka stopni różnicy będzie miało ogromny wpływ na jego ostateczny aromat, warto więc zastanowić się nad takim sposobem, który pozwoli na elastyczne zawiadywanie temperaturą w zależności od rodzaju wina. Z pomocą przychodzą specjalne wielotemperaturowe szafki lub winiarki ze strefami temperatur.
Dzięki nim w jednym miejscu przechowamy wina, które wymagają odmiennych warunków. A skąd będziemy wiedzieć, jakie warunki są optymalne? Większość dobrych producentów umieszcza informację o odpowiedniej temperaturze na kontretykiecie. Jeśli jednak takiej informacji nie znajdziemy, istnieje kilka zasad, których powinniśmy się trzymać.
To, że czerwone wino powinno być przechowywane i serwowane w temperaturze pokojowej, należy do najczęściej powielanych mitów
Fakty i mity
Podstawowa zasada jest taka: im lżejsze, młodsze i słodsze wino, tym niższa temperatura jego przechowywania i serwowania. Działa to też w drugą stronę: im dojrzalsze i bardziej złożone wino, tym wyższa powinna być jego temperatura. Jednak wyższa nie oznacza temperatury pokojowej. To, że czerwone wino powinno być przechowywane i serwowane w temperaturze pokojowej, należy do najczęściej powielanych mitów.
Tymczasem nie ma nic wspólnego z prawdą – jest podejściem archaicznym, nieprzystającym do dzisiejszych warunków, jakie mamy w dużo cieplejszych pomieszczeniach. Podawanie czerwonego wina w zbyt wysokiej temperaturze to jeden z najczęstszych błędów, a na przykład trollinger, schwarzriesling czy portugieser smakują najlepiej w temperaturze 14 stopni Celsjusza.
![Karafka z czerwonym winem ustawione na stole pośród kieliszków (fot. materiały prasowe / Wine KeyVisual)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/v3SBFoaErf3IL1jJpwTSeYx5PDZri6w_GcLWwtJOqfE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDIv/S2V5VmlzdWFsX1dl/aW5fMDEuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/D0VXCGHju4XvHupb3snzZYqO_bm3mIvW2SR0UY3g12k/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDIv/S2V5VmlzdWFsX1dl/aW5fMDEuanBn.jpg 1010w)
Dla prawie wszystkich średnio zbudowanych czerwonych win, jak pinot noir, najlepsza temperatura to 16 stopni Celsjusza – w przypadku starszych roczników i głębszego smaku może być serwowane w temperaturze o 1-2 stopnie wyższej. I dalej: 18 stopni Celsjusza to temperatura idealna dla pełnych czerwonych win, szczególnie tych z regionu Bordeaux czy włoskich, jak brunello di montalcino.
Bardzo ciężkie wina z cieplejszych rejonów południowych Włoch, południowej Francji czy Australii najlepiej smakują w temperaturze 19 stopni Celsjusza. I to najwyższa temperatura, w jakiej czerwone wina powinny być serwowane – powyżej 20 stopni Celsjusza ich wielopoziomowy smak zanika.
Białych win nie wystarczy po prostu włożyć do lodówki – aby dobrze je przechowywać i serwować, powinniśmy mieć pełną kontrolę nad temperaturą, co zapewnią winiarki z regulowanymi strefami chłodzenia, możliwe do zamontowania w kuchennych systemach do zabudowy.
Marki, takie jak Liebherr, zadbały o odpowiedni dizajn i wygodę – automatyczne otwieranie drzwiczek poprzez ich delikatne dotknięcie, przyciemniane światło LED czy półki wykonane ręcznie z drewna bukowego to tylko niektóre z cech najlepszych winiarek. W strefach możemy ustawić temperaturę odpowiednią dla danego rodzaju trunku. Bardzo niska (około 6 stopni Celsjusza) jest zalecana dla słodkich win musujących, takich jak moscato d’asti, a proste białe wina z lekką nutą słodyczy najlepiej będą smakować w temperaturze 7 stopni Celsjusza.
Jeśli jesteśmy amatorami tak szlachetnego trunku, jakim jest wino, warto zastanowić się nad jego odpowiednim przechowywaniem
Wytrawne, niezbyt ciężkie wina i szampany powinny być schłodzone do 8 stopni Celsjusza, a mniej subtelne propozycje, jak większość białych win z regionu Burgundii czy chardonnay z Kalifornii, do temperatury wyższej o 1-2 stopnie. Różowe wina natomiast idealnie odnajdą się w temperaturze 7 stopni Celsjusza, choć możemy ją podnieść o 1-2 stopnie, jeśli to wino bardziej złożone i wyższej jakości.
Jeśli jesteśmy amatorami tak szlachetnego trunku, jakim jest wino, warto zastanowić się nad jego odpowiednim przechowywaniem. Stworzenie korzystnych warunków do leżakowania i serwowania sprawi, że wino odwdzięczy nam się niezwykłą jakością i pełnią smaku, który dopełni wybraną przez nas potrawę. Znalezienie w domu idealnego miejsca dla wina brzmi zatem jak doskonały pomysł na letnie zmiany.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?