Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Para stukająca się kieliszkami z czerwonym winem w restauracji (fot. Nate Johnston / unsplash.com)

W jakiej temperaturze podawać wino?

Naczelna zasada wydaje się prosta – białe wino chłodzimy, a czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej. To jednak zbyt duże uproszczenie, bo od odpowiedniej temperatury wiele zależy.

Tekst: Mikołaj Kacperski

Zdjęcie główne: Nate Johnston / unsplash.com


Pozostałe zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Na doskonały smak wina wpływa wiele czynników. Wybór starannie wyselekcjonowanego szczepu i dobrego rocznika to dopiero początek. Dalsza, równie ważna część tej podróży obejmuje wszystko to, co my sami, już w domowych warunkach, zrobimy dla wina oraz zachowania jego walorów smakowych i zapachowych. Odpowiednie przechowywanie i temperatura sprawią, że wino otworzy się przed nami całkowicie – ujawni pełny bukiet, uwydatni nuty aromatyczne i pokaże głęboką barwę.

Pod wpływem światła owocowy smak może się w stosunkowo krótkim czasie znacząco pogorszyć

Miejsce przechowywania wina

Wino jest niezwykłym trunkiem. Z jednej strony należy do niewielu produktów spożywczych, które mogą być przechowywane przez kilka, a nawet kilkadziesiąt lat i których jakość może się znacząco poprawić w miarę upływu czasu. Z drugiej – kilka pozornie nieszkodliwych promieni słonecznych może mieć na nie bardzo niekorzystny wpływ.

Pod wpływem światła owocowy smak może się w stosunkowo krótkim czasie znacząco pogorszyć – w 2007 roku naukowcy z Uniwersytetu w Geisenheim opublikowali badania, które potwierdziły, że smak białego i różowego wina, przechowywanego w przezroczystych butelkach, może się zmienić na gorszy już po czterech miesiącach ekspozycji na światło.

Nowoczesna chłodziarka do wina Liebherer w kuchni (fot. materiały prasowe)
Praktyczna i mała chłodziarka do wina marki Liebherer w kuchni (fot. materiały prasowe)

Przyczyną niepożądanych reakcji chemicznych są promienie ultrafioletowe. Takie uszkodzenia są widoczne dla oka – wina czerwone bledną, a białe nabierają żółtozłotawego koloru. Tak zwany efekt smaku światła (określany po francusku jako goût de lumière) zaburza równowagę wina i spłaszcza jego aromat. Dlatego do przechowywania butelek powinniśmy wybrać zaciemnione, chłodne i wolne od drgań miejsce.

Jeśli nie posiadamy odpowiednio przygotowanej piwniczki, możemy rozważyć zakup chłodziarki do wina. W winiarkach Liebherr zastosowano specjalne kompresory, które redukują drgania, zapewniając tym samym idealne warunki do przechowywania. Drzwi urządzeń są zbudowane z dwóch warstw szkła: wewnętrznej, przyciemnianej, oraz zewnętrznej – metalizowanej i niskoemisyjnej, chroniącej przed promieniami UV. Winiarki są idealnym sprzętem nie tylko do spokojnego dojrzewania win, ale i do ich szybkiego schładzania. Skoro zadbaliśmy już o brak światła i wstrząsów, czas zająć się odpowiednią temperaturą.

Bardzo ważne jest utrzymanie temperatury na stabilnym poziomie

Temperatura przechowywania i podawania wina

Warto rozróżnić te dwie rzeczy – często przechowujemy wino w temperaturze pokojowej, a schładzamy je dopiero na krótko przed konsumpcją. Tymczasem temperatura, w jakiej trzymane jest wino, cały czas pracuje na finalny smak – lub jego utratę.

W przypadku długotrwałego przechowywania zaleca się temperatury w zakresie 10-12 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest utrzymanie jej na stabilnym poziomie, ponieważ wszelkie wahania mogą negatywnie wpłynąć na jakość wina.

Białe i czerwone wino ustawione na blacie z owocami i słonymi paluszkami (fot. materiały prasowe / Wine KeyVisual)

Już kilka stopni różnicy będzie miało ogromny wpływ na jego ostateczny aromat, warto więc zastanowić się nad takim sposobem, który pozwoli na elastyczne zawiadywanie temperaturą w zależności od rodzaju wina. Z pomocą przychodzą specjalne wielotemperaturowe szafki lub winiarki ze strefami temperatur.

Dzięki nim w jednym miejscu przechowamy wina, które wymagają odmiennych warunków. A skąd będziemy wiedzieć, jakie warunki są optymalne? Większość dobrych producentów umieszcza informację o odpowiedniej temperaturze na kontretykiecie. Jeśli jednak takiej informacji nie znajdziemy, istnieje kilka zasad, których powinniśmy się trzymać.

To, że czerwone wino powinno być przechowywane i serwowane w temperaturze pokojowej, należy do najczęściej powielanych mitów

Fakty i mity

Podstawowa zasada jest taka: im lżejsze, młodsze i słodsze wino, tym niższa temperatura jego przechowywania i serwowania. Działa to też w drugą stronę: im dojrzalsze i bardziej złożone wino, tym wyższa powinna być jego temperatura. Jednak wyższa nie oznacza temperatury pokojowej. To, że czerwone wino powinno być przechowywane i serwowane w temperaturze pokojowej, należy do najczęściej powielanych mitów.

Tymczasem nie ma nic wspólnego z prawdą – jest podejściem archaicznym, nieprzystającym do dzisiejszych warunków, jakie mamy w dużo cieplejszych pomieszczeniach. Podawanie czerwonego wina w zbyt wysokiej temperaturze to jeden z najczęstszych błędów, a na przykład trollinger, schwarzriesling czy portugieser smakują najlepiej w temperaturze 14 stopni Celsjusza.

Karafka z czerwonym winem ustawione na stole pośród kieliszków (fot. materiały prasowe / Wine KeyVisual)

Dla prawie wszystkich średnio zbudowanych czerwonych win, jak pinot noir, najlepsza temperatura to 16 stopni Celsjusza – w przypadku starszych roczników i głębszego smaku może być serwowane w temperaturze o 1-2 stopnie wyższej. I dalej: 18 stopni Celsjusza to temperatura idealna dla pełnych czerwonych win, szczególnie tych z regionu Bordeaux czy włoskich, jak brunello di montalcino.

Bardzo ciężkie wina z cieplejszych rejonów południowych Włoch, południowej Francji czy Australii najlepiej smakują w temperaturze 19 stopni Celsjusza. I to najwyższa temperatura, w jakiej czerwone wina powinny być serwowane – powyżej 20 stopni Celsjusza ich wielopoziomowy smak zanika.

Białych win nie wystarczy po prostu włożyć do lodówki – aby dobrze je przechowywać i serwować, powinniśmy mieć pełną kontrolę nad temperaturą, co zapewnią winiarki z regulowanymi strefami chłodzenia, możliwe do zamontowania w kuchennych systemach do zabudowy.

Marki, takie jak Liebherr, zadbały o odpowiedni dizajn i wygodę – automatyczne otwieranie drzwiczek poprzez ich delikatne dotknięcie, przyciemniane światło LED czy półki wykonane ręcznie z drewna bukowego to tylko niektóre z cech najlepszych winiarek. W strefach możemy ustawić temperaturę odpowiednią dla danego rodzaju trunku. Bardzo niska (około 6 stopni Celsjusza) jest zalecana dla słodkich win musujących, takich jak moscato d’asti, a proste białe wina z lekką nutą słodyczy najlepiej będą smakować w temperaturze 7 stopni Celsjusza.

Jeśli jesteśmy amatorami tak szlachetnego trunku, jakim jest wino, warto zastanowić się nad jego odpowiednim przechowywaniem

Wytrawne, niezbyt ciężkie wina i szampany powinny być schłodzone do 8 stopni Celsjusza, a mniej subtelne propozycje, jak większość białych win z regionu Burgundii czy chardonnay z Kalifornii, do temperatury wyższej o 1-2 stopnie. Różowe wina natomiast idealnie odnajdą się w temperaturze 7 stopni Celsjusza, choć możemy ją podnieść o 1-2 stopnie, jeśli to wino bardziej złożone i wyższej jakości.

Jeśli jesteśmy amatorami tak szlachetnego trunku, jakim jest wino, warto zastanowić się nad jego odpowiednim przechowywaniem. Stworzenie korzystnych warunków do leżakowania i serwowania sprawi, że wino odwdzięczy nam się niezwykłą jakością i pełnią smaku, który dopełni wybraną przez nas potrawę. Znalezienie w domu idealnego miejsca dla wina brzmi zatem jak doskonały pomysł na letnie zmiany.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk