Kukbuk
Kukbuk
Bezy z owocami na kratce / Sheri Silver / Unsplash.com

Aquafaba, czyli wegański substytut jajka

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Nie wylewajcie płynu z puszki po ciecierzycy, zróbcie z niego bezy i musy!

Tekst: Urszula Czumaj

Zdjęcie główne: Sheri Silver / Unsplash.com

Opublikowano: 22 Listopada 2016
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Nie banany, nie siemię lniane ani nawet nasiona chia, ale mętna zawiesina ze słoika lub puszki z ciecierzycą zrewolucjonizowała ostatnio wegański świat. Nie tylko roślinożercy, lecz także wielbiciele nowinek gastronomicznych zabrali się do miksowania aquafaby, by otrzymać puszystą pianę, do złudzenia przypominającą ubite białka. Jak to możliwe? W składzie zalewy po ciecierzycy jest mieszanka białka i skrobi. Nawet bariści i barmani ulegli modzie na aquafabę, która idealnie sprawdza się zarówno w napojach kawowych, jak i drinkach.

Zanim ktokolwiek usłyszał o aquafabie, najczęstszym zamiennikiem jajek w kuchni roślinnej były dojrzałe, rozdrobnione banany, przecier jabłkowy albo wymieszane z wodą siemię lniane. Nie dało się z nich jednak zrobić wszystkiego, na przykład Pavlovej.

Świat dowiedział się o niesamowitych właściwościach aquafaby dzięki Amerykaninowi Goose’owi Wohltowi, który przetrząsając internet w poszukiwaniu idealnego przepisu na wegańską wersję bezy, znalazł recepturę z użyciem zalewy po ciecierzycy, pozostałej po długotrwałym gotowaniu roślin strączkowych. Od razu opatentował ten pomysł i wymyślił nazwę.

Termin „aquafaba” powstał z połączenia dwóch łacińskich słów: „woda” (aqua) i „fasola” (faba).

Aquafaba ma nawet swoją oficjalną stronę. Na Aquafaba.com możecie poznać fascynującą historię tego wynalazku, dołączyć do społeczności fanów wody po strączkach i poczytać o jej wartościach odżywczych. Te nie są imponujące, chociaż badania nad strukturą aquafaby trwają. Zresztą nie o składniki zalewy po ciecierzycy tu chodzi, a o możliwości, dzięki którym wreszcie zrobimy wegańskie makaroniki, suflety czekoladowe czy nawet majonez.

Jedna łyżka aquafaby wystarczy jako zamiennik żółtka, dwiema łyżkami zastąpimy białko, a trzema – całe jajko.

Można też dostosować gęstość zalewy po ciecierzycy do własnych potrzeb, redukując ją nad ogniem. Na rynku amerykańskim pojawił się już wegański majonez na bazie aquafaby, a wkrótce odbędzie się premiera pierwszej książki kucharskiej pełnej bezjajecznych przepisów na dania z jej wykorzystaniem. Nic, tylko odkopać puszki z ciecierzycą i połączyć robienie humusu z przygotowaniem wegańskich deserów!

Przepis na bezy z aquafaby

Składniki: 

  • aquafaba – zalewa po ciecierzycy (z 1 puszki 400 g)
  • ½ szklanki cukru

Aquafabę przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Gdy zaczną się formować rożki, dodajemy stopniowo cukier, aż piana będzie na tyle sztywna, że nie drgnie po odwróceniu miski do góry dnem. Łyżką nabieramy masę i nakładamy porcje (około 3-centymetrowej szerokości) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 100 stopni piekarniku przez półtorej godziny. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Wypróbujcie też przepis na wegańskie bezy z czekoladą i karmelem >>>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka