Dlaczego pierniki muszą leżakować?

Rafał Boiński: Dzięki leżakowaniu ciasto na piernik może się, jak mówią Mistrzowie Piernikarscy, przeżreć – czyli równomiernie przejść zapachem i smakiem korzennych przypraw. To ważne, bo jest ono bardzo gęste i podczas mieszania składników nie da się ich idealnie połączyć. Ponadto w czasie leżakowania z ciasta odparowuje woda, co nadaje mu odpowiednią konsystencję.

Jak długo powinno trwać leżakowanie?

Przynajmniej trzy miesiące, ale im dłużej, tym lepiej.

W tym czasie ciasto się nie zepsuje?

Nie, bo piernik zawiera goździki i miód, które mają właściwości bakteriobójcze i doskonale konserwują. Piernikarze mawiają, że kiedyś upieczono piernik z ciasta, które dojrzewało aż 67 lat! Piernik, jeśli przechowuje się go w chłodnym i suchym miejscu, może leżeć bardzo długo, zarówno przed pieczeniem, jak i po upieczeniu. Oczywiście mówimy tu o tradycyjnej recepturze, na którą składają się tylko mąka żytnia i pszenna, przyprawy oraz miód. Dodatek jajka czy masła sprawi, że ciasto zjełczeje.