Kukbuk
Kukbuk
Kadr z filmu Kawałek Ziemi reż. YIM Soon-rye

Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków: Kino ze smakiem

Dla kochających egzotyczne smaki i spragnionych dalekowschodniego kina – Festiwal Pięć Smaków powraca! Co tym razem organizatorzy przygotowali dla widzów?

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 14 minut!

Uwielbiany przez warszawiaków Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków odbędzie się po raz czternasty – w tym roku online. I choć mogłoby się wydawać, że w tej formie straci swoją niepowtarzalną atmosferę, organizatorzy zadbali, by nie zabrakło wrażeń i – nie tylko kinowych – emocji. KUKBUK.pl ma przyjemność patronować najsmaczniejszej części festiwalu – sekcji Kino ze smakiem”.

W programie są zarówno nowe, eksperymentalne i ambitne produkcje, jak i nieco bardziej rozrywkowe – razem tworzą różnorodną mieszankę

Festiwal rozpocznie się 25 listopada i potrwa do 6 grudnia, a wszystkie seanse odbędą się online. By wziąć w nim udział, należy kupić karnet (karnety są dostępne na oficjalnej stronie organizatora). I choć do rozpoczęcia przeglądu jeszcze sporo czasu, już teraz zachęcamy was do zapoznania się z listą filmów, które będzie można oglądać na specjalnej platformie VOD. W programie są zarówno nowe, eksperymentalne i ambitne produkcje, jak i nieco bardziej rozrywkowe – razem tworzą różnorodną mieszankę, pokazującą, jak bogate i intrygujące jest współczesne kino azjatyckie. Pomimo niecodziennej formy festiwalu równocześnie z projekcjami filmów odbywać się będą spotkania z twórcami oraz wirtualne dyskusje, które, jesteśmy przekonani, wzbudzą równie wiele emocji, jak w poprzednich edycjach.

Pełny program festiwalu Pięć Smaków znajdziecie tu.

Filmy na platformie VOD będą dostępne przez cały czas trwania Pięciu Smaków bez wyznaczonych godzin projekcji, dlatego rytm festiwalu wyznaczą spotkania na żywo w festiwalowym studiu. Codziennie o 10:00 podczas spotkań live selekcjonerzy będą polecać szczególnie interesujące pozycje i komentować festiwalowe wydarzenia. Z kolei o 19:00 na pięciosmakowym wirtualnym czerwonym dywanie będą pojawiać się twórcy, którzy opowiedzą o swoich filmach i udzielą odpowiedzi na pytania widzów. Z festiwalową publicznością spotka się między innymi singapurska ekipa filmu „To nie przepis mojej matki”, a także Pen-ek Ratanaruang, jeden z najbardziej uznanych twórców tajlandzkiej nowej fali.

Plakat Festiwal 5 Smaków 2020

Kino ze smakiem

Spośród siedmiu kategorii festiwalowych, dzięki którym będzie można przemierzyć azjatycki kontynent wzdłuż i wszerz, naszą uwagę przykuwa szczególnie sekcja „Kino ze smakiem”, nad którą objęliśmy patronat. Wspólne gotowanie i spożywanie posiłków to doskonały pretekst nie tylko do przełamywania barier, ale także do budowania emocjonujących filmowych narracji. Nie ukrywamy, że jako wytrawni smakosze na kulinarne eksperymentowanie z bohaterami filmowymi oraz przyrządzanie egzotycznych dań z dodatkiem orientalnych przypraw czekamy z niecierpliwością.

Tym bardziej że na zaproszenie organizatorów festiwalu przygotowaliśmy przepisy na dania, które pojawiają się w filmach z sekcji „Kino ze smakiem”. W magazynie festiwalowym i na naszej stronie internetowej znajdziecie wskazówki, jak zrobić poszczególne potrawy. Zachęcamy do skorzystania z naszych podpowiedzi i przyrządzenia – w pojedynkę lub ze znajomymi – azjatyckich specjałów, które doskonale uzupełnią seans w domowym kinie.

Dziecięce marzenie o próbowaniu potraw prosto z ekranu tym razem może się spełnić

W ten sposób będziecie mogli towarzyszyć bohaterom filmowym podczas ich posiłków i razem z nimi zachwycać się różnorodnością azjatyckich smaków. Dziecięce marzenie o próbowaniu potraw prosto z ekranu tym razem może się spełnić – nie będziecie patrzeć z zazdrością na bohaterów filmu „To nie przepis mojej matki” pałaszujących czekoladowy ganache cake!

A gdyby na samodzielne gotowanie azjatyckich specjałów brakło wam czasu, specjalnie z okazji festiwalu wybrane stołeczne restauracje azjatyckie przygotowały menu inspirowane poszczególnymi filmami z sekcji Kino ze smakiem”. Azja z dostawą do domu? Czemu nie!

Ogłoszenie programi Kino ze smakiem - Festiwal 5 smaków

Program sekcji „Kino ze smakiem”

Już teraz zdradzamy, jakie filmy będzie można obejrzeć w ramach sekcji „Kino ze smakiem”. Szykujcie się na kulinarne niespodzianki i odkrywanie tajników azjatyckiej kuchni!

Poniżej, na zachętę, opisujemy trzy najsmaczniejsze według nas tytuły – filmy będące doskonałą okazją do zgłębienia azjatyckiej kultury kulinarnej: jej rytuałów, symboliki i uczuć, kryjących się w aromacie korzennych przypraw oraz smaku znanych od pokoleń potraw.

Kadr z filmu Kawałek Ziemi reż. YIM Soon-rye

Dobrze znane z dzieciństwa smaki z czasem stają się swoistą bramą do przepełnionych zapachem wspomnień

Kawałek ziemi

reż. Yim Soon-rye

Korea Południowa 2018

Każdy wie, że smak pierogów zrobionych przez babcię albo ciasta drożdżowego upieczonego przez mamę trudno z czymkolwiek porównać. Dobrze znane z dzieciństwa smaki z czasem stają się swoistą bramą do przepełnionych zapachem wspomnień, dających otuchę i przywołujących pamięć o domu i bliskich. Nie dziwi zatem, że gdy Hye-won, rozczarowana miastem, powraca do miejscowości, w której się wychowała, chce też wrócić do dawnych smaków domowej kuchni. Żyjąc w mieście, bohaterka ciągle czuła się głodna, teraz krok po kroku próbuje odtwarzać zapamiętane z dzieciństwa dania i odnaleźć dzięki nim życiową równowagę. Ten niezwykle zmysłowy i przepełniony zapachami film jest listem miłosnym do jedzenia. Opowiadana bez pośpiechu historia to prawdziwa uczta dla zmysłów i odpoczynek dla przemęczonego miastem ducha.

Kadr z filmu "Opowieść o gotującym samuraju" reźż Yuzo ASAHARA

Film jest wręcz laurką dla washōku – tradycyjnej kuchni japońskiej

Opowieść o gotującym samuraju

reż. Yûzô Asahara

Japonia 2013

Nie spodziewajcie się w tym filmie ramenu ani sushi. Japońska kuchnia ma znacznie więcej do zaoferowania, a ten obraz doskonale to pokazuje. Gdy młoda służąca Haru podczas uroczystej ceremonii zadziwia wszystkich swoją wiedzą kulinarną, uwagę zwraca na nią samuraj Dennaia, który jest kucharzem rodu rządzącego prowincją Kaga. Zaniepokojony poczynaniami syna mężczyzna postanawia zaaranżować ślub między dwojgiem młodych ludzi, licząc na to, że pasja Haru udzieli się chłopakowi. Film jest wręcz laurką dla washōku – tradycyjnej kuchni japońskiej, która w 2013 roku została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Dzięki niemu poznacie zupełnie inną kuchnię japońską, która pachnie bobem, cytrusami i cukrem. Smacznego!

kadr z filmu "Bento udręka" reż Renpei TSUKAMOTO

Kaori, matka zbuntowanej nastolatki, w słodkich pudełkach z drugim śniadaniem przemyca specjalne wiadomości dla córki

Bentō udręka

reż. Renpei Tsukamoto

Japonia 2019

Koncepcją bentō zachwycaliśmy się nieraz. Specjalnie zaprojektowane pudełka pozwalają na perfekcyjne zapakowanie dobrze zbilansowanego posiłku, a przy tym zachowanie jego estetycznego i apetycznego wyglądu. A co by się stało, gdyby bentō można jeszcze było wykorzystać do komunikacji? Kaori, matka zbuntowanej nastolatki, w słodkich pudełkach z drugim śniadaniem przemyca specjalne wiadomości dla córki. Są to nierzadko kąśliwe uwagi, prośby o sprzątanie w kuchni albo słabe żarty, które mogą rozśmieszyć jedynie rodziców. Ten wyrafinowany sposób komunikacji szybko wzbudza niekoniecznie pożądane zainteresowanie kolegów z klasy dziewczyny. Pełen absurdów komediodramat płynnie przechodzi z tonu żartobliwego w nieco bardziej poważny, doskonale pokazując rozterki samodzielnego rodzicielstwa, emocjonalną burzę czasu dorastania i realia życia w niewielkim japońskim miasteczku.

A po solidnych kulinarnych i smakowych wrażeniach zachęcamy was do zajrzenia do innych festiwalowych sekcji – ogłoszenie pełnego programu już 29 października!

Pełny program sekcji „Kino ze smakiem”

Korea Południowa

  • „Kawałek ziemi” („Liteul Poleseuteu” / „Little Forest”), reż. Yim Soon-rye, 2018

 

Japonia

  • Opowieść o gotującym samuraju” („Bushi no kondate” / „The Tale of Samurai Cooking”), reż. Yûzô Asahara, 2013
  • Słodko-gorzki” („Nigakute Amai” / „Bittersweet”), reż. Shôgo Kusano, 2016

    Zobacz danie inspirowane filmem: Wegetariańskie pierożki gyōza >>

  • Bentō udręka” („Kyō mo iyagarase bentō” / „Bento Harassment”), reż. Renpei Tsukamoto, 2019
  • Jadłodajnia pod Mewą” („Kamome shokudō” / „Kamome Diner”), reż. Naoko Ogigami, 2006

 

Singapur

 

Wietnam

 

Tajlandia

  • Historie kulinarne: „Posiłek na planie” („Foodlore: The Caterer”), reż. Pen-Ek Ratanaruang, Laos, Tajlandia, 2020

    Zobacz danie inspirowane filmem: Pâte z kurzych wątróbek >>

 

Pełny program 14. edycji Festiwalu Pięć Smaków znajdziecie tu.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk