Kukbuk
Kukbuk
Cydr w karafce (fot. Jennifer Shimidt / Unsplash.com)

Polski cydr

Cydr nie zawsze cieszył się w Polsce popularnością. Jednak w ostatniej dekadzie wiele się zmieniło i dziś w naszym kraju powstają jabłkowe alkohole cenione także poza jego granicami.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Jennifer Schmidt / Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Cydr na świecie

Cydr był znany już starożytnym. Produkowali go przede wszystkim Rzymianie i Celtowie, którzy niemal do perfekcji opanowali sztukę zorganizowanej uprawy jabłoni. Do dziś najsilniejsze tradycje produkcji cydru widoczne są właśnie na obszarach, które niegdyś zamieszkiwali Galowie. Francja, Hiszpania, Wyspy Brytyjskie czy południowo-zachodnie tereny Niemiec odpowiadają za większość światowej produkcji tego trunku.

Z perspektywy historycznej właśnie tym można tłumaczyć duże zainteresowanie cydrem w krajach Europy Zachodniej. Popularność alkohol ten zawdzięcza także walorom smakowym: jego subtelny owocowy smak i orzeźwiający charakter cieszą podniebienia szczególnie w ciepłe dni.

Jabłka w wytwórni cydru (fot. Timothy Meinberg / Unsplash.com)

fot. Timothy Meinberg / Unsplash.com

Cydr w Polsce

Historia cydru w Polsce jest znacznie krótsza i uboższa, a w dużej mierze podyktowana kontekstem społecznym. Bo choć cydr był spożywany nad Wisłą już w średniowieczu (wówczas nazywano go jabłecznikiem), to nie zyskał uznania wśród wyższych warstw społecznych.

Przez wieki był więc uważany za napój ubogich. Punktem zwrotnym w polskiej historii cydru okazało się nałożone przez Rosję w 2014 roku embargo na polskie jabłka. W odpowiedzi zorganizowano akcję „Postaw się Putinowi – jedz jabłka i pij cydr”, która bardzo szybko spopularyzowała ten owocowy alkohol i pomogła wybić się rzemieślniczym producentom.

Firmy takie jak Chyliczki czy Ignaców wytwarzają cydry najwyższej jakości. Potwierdzają to nie tylko nasze doświadczenia, ale także liczne nagrody, które te napoje zdobywają w polskich i zagranicznych konkursach. Tylko w 2019 roku na zawodach w Wielkiej Brytanii (która jest największym graczem na europejskim rynku cydru) Chyliczki zdobyły aż 12 medali!

Zwieńczeniem tego niesamowitego pasma sukcesów było Złote Jajo przyznane Chyliczkom w konkursie KUKBUK Poleca. Niezwykła jakość ich trunków wynika z nowoczesnego sposobu produkcji i naukowego podejścia, ale także z wielkiego zaplecza sadowniczego w Polsce. Nasz kraj jest największym producentem jabłek w Europie i czwartym na świecie. Ponadto w Polsce uprawia się setki gatunków jabłoni, a owoce każdego z nich różnią się smakiem i wyglądem.

Jabłka leżące na marurze (fot. Chandra Oh / Unsplash.com)

fot. Chandra Oh / Unsplash.com

Prawdziwy cydr jest aromatyczny, pachnie sokiem jabłkowym, skórką i pestkami

Polskie cydry rzemieślnicze są produkowane na bazie gatunków takich jak bankroft, ananas czy grochówka. W sadach cydrowych nie korzysta się z nawozów ani pestycydów, a jabłka zbiera się dopiero wtedy, kiedy dojrzeją i same spadną na ziemię. Prawdziwy cydr jest aromatyczny, pachnie sokiem jabłkowym, skórką i pestkami i potrafi zmieniać smak w trakcie picia. Jego profil sensoryczny jest zniuansowany, podobnie jak w przypadku wysokiej jakości wina czy whisky.

Cydr na ciepło z jabłkami i cynamonem (fot. Sarah Gualtieri / Unsplash.com)

fot. Sarah Gualtieri / Unsplash.com

Ze względu na nieprzyjazną politykę krajową duże przedsiębiorstwa produkujące popularne niskoprocentowe, słodkie cydry z roku na rok odnotowują spadek sprzedaży. Kryzys ten przez długi czas omijał małych producentów, którzy wyprzedawali całe magazyny, problemy dosięgły ich jednak wraz z nadejściem pandemii. I choć największe załamanie gospodarki już minęło, wciąż warto wspomagać polskich wytwórców. 

Najlepsze polskie cydry

Wyjątkowe polskie cydry kupicie między innymi na stronie Cydrowni, która w dobie lock downu prowadziła akcję „Kupuję polskie cydry, pomagam restauracjom”. Znajdziecie tam napoje popularnych marek takich jak CiderInn, Dzik czy Cydr Grójecki. 

Z pewnością nie pożałujecie zakupu słodkiego, niemusującego cydru lodowego

Warto zapoznać się także z ofertami innych rzemieślniczych producentów. Z pewnością nie pożałujecie zakupu słodkiego, niemusującego cydru lodowego, zarówno w wydaniu Chyliczek, jak i Ignacowa, dwóch przodujących producentów.

Wspaniały cydr prosto z Bieszczad zaś znajdziecie w sklepie internetowym Ursa Maior. Choć specjalnością tej marki są piwa, jabłkowy alkohol nie ustępuje im jakością! A jeśli najbardziej lubicie naturalne cydry smakowe, koniecznie zajrzyjcie na stronę Kwaśnego Jabłka – tu w alkoholach poczujecie smak jabłek fermentujących z dzikim bzem lub malinami.

Dojrzałe jabłko na gałęzi (fot. Kelly Sikkema / Unsplash.com)

fot. Kelly Sikkema / Unsplash.com

Jabłko na dłoni (fot. Kari Shea / Unsplash.com)

fot. Kari Shea / Unsplash.com

Cydr Smykan był wielokrotnie nagradzany w konkursie polskich win i cydrów ENOEXPO. W ofercie jego producenta znajduje się obecnie osiem cydrów – każdy wyprodukowany z innego gatunku jabłek. Z kolei Tabun to pierwszy rzemieślniczy producent cydrów na Pomorzu.

W swojej działalności opiera się na filozofii slow food oraz stawia na lokalne, ekologiczne jabłka. Jeżeli jesteście otwarci na eksperymenty, koniecznie śledźcie poczynania Pełni, producenta cydrów z Mazowsza.

W swoim alkoholowym portfolio ma już nawet cydr o smaku masła orzechowego! Prawdziwą gratką dla miłośników cydru okaże się Winnica De Sas, która zachwyca stosunkiem ceny do jakości.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk