Kukbuk
Kukbuk
Cydr w karafce (fot. Jennifer Shimidt / Unsplash.com)

Polski cydr

Cydr nie zawsze cieszył się w Polsce popularnością. Jednak w ostatniej dekadzie wiele się zmieniło i dziś w naszym kraju powstają jabłkowe alkohole cenione także poza jego granicami.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Jennifer Schmidt / Unsplash.com

Opublikowano: 15 Maja 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Cydr na świecie

Cydr był znany już starożytnym. Produkowali go przede wszystkim Rzymianie i Celtowie, którzy niemal do perfekcji opanowali sztukę zorganizowanej uprawy jabłoni. Do dziś najsilniejsze tradycje produkcji cydru widoczne są właśnie na obszarach, które niegdyś zamieszkiwali Galowie. Francja, Hiszpania, Wyspy Brytyjskie czy południowo-zachodnie tereny Niemiec odpowiadają za większość światowej produkcji tego trunku.

Z perspektywy historycznej właśnie tym można tłumaczyć duże zainteresowanie cydrem w krajach Europy Zachodniej. Popularność alkohol ten zawdzięcza także walorom smakowym: jego subtelny owocowy smak i orzeźwiający charakter cieszą podniebienia szczególnie w ciepłe dni.

Jabłka w wytwórni cydru (fot. Timothy Meinberg / Unsplash.com)

fot. Timothy Meinberg / Unsplash.com

Cydr w Polsce

Historia cydru w Polsce jest znacznie krótsza i uboższa, a w dużej mierze podyktowana kontekstem społecznym. Bo choć cydr był spożywany nad Wisłą już w średniowieczu (wówczas nazywano go jabłecznikiem), to nie zyskał uznania wśród wyższych warstw społecznych.

Przez wieki był więc uważany za napój ubogich. Punktem zwrotnym w polskiej historii cydru okazało się nałożone przez Rosję w 2014 roku embargo na polskie jabłka. W odpowiedzi zorganizowano akcję „Postaw się Putinowi – jedz jabłka i pij cydr”, która bardzo szybko spopularyzowała ten owocowy alkohol i pomogła wybić się rzemieślniczym producentom.

Firmy takie jak Chyliczki czy Ignaców wytwarzają cydry najwyższej jakości. Potwierdzają to nie tylko nasze doświadczenia, ale także liczne nagrody, które te napoje zdobywają w polskich i zagranicznych konkursach. Tylko w 2019 roku na zawodach w Wielkiej Brytanii (która jest największym graczem na europejskim rynku cydru) Chyliczki zdobyły aż 12 medali!

Zwieńczeniem tego niesamowitego pasma sukcesów było Złote Jajo przyznane Chyliczkom w konkursie KUKBUK Poleca. Niezwykła jakość ich trunków wynika z nowoczesnego sposobu produkcji i naukowego podejścia, ale także z wielkiego zaplecza sadowniczego w Polsce. Nasz kraj jest największym producentem jabłek w Europie i czwartym na świecie. Ponadto w Polsce uprawia się setki gatunków jabłoni, a owoce każdego z nich różnią się smakiem i wyglądem.

Jabłka leżące na marurze (fot. Chandra Oh / Unsplash.com)

fot. Chandra Oh / Unsplash.com

Prawdziwy cydr jest aromatyczny, pachnie sokiem jabłkowym, skórką i pestkami

Polskie cydry rzemieślnicze są produkowane na bazie gatunków takich jak bankroft, ananas czy grochówka. W sadach cydrowych nie korzysta się z nawozów ani pestycydów, a jabłka zbiera się dopiero wtedy, kiedy dojrzeją i same spadną na ziemię. Prawdziwy cydr jest aromatyczny, pachnie sokiem jabłkowym, skórką i pestkami i potrafi zmieniać smak w trakcie picia. Jego profil sensoryczny jest zniuansowany, podobnie jak w przypadku wysokiej jakości wina czy whisky.

Cydr na ciepło z jabłkami i cynamonem (fot. Sarah Gualtieri / Unsplash.com)

fot. Sarah Gualtieri / Unsplash.com

Ze względu na nieprzyjazną politykę krajową duże przedsiębiorstwa produkujące popularne niskoprocentowe, słodkie cydry z roku na rok odnotowują spadek sprzedaży. Kryzys ten przez długi czas omijał małych producentów, którzy wyprzedawali całe magazyny, problemy dosięgły ich jednak wraz z nadejściem pandemii.

Wspomagamy polskich producentów cydru

W czasach epidemii koronawirusa wielokrotnie zachęcaliśmy was do wspomagania gastronomii. Jeżeli cenicie polski cydr i chcecie wesprzeć jego producentów oraz bliskie wam restauracje, możecie dołączyć do zainicjowanej przez Cydrownię akcji „Kupuję polskie cydry, pomagam restauracjom”.

Przy każdym zamówieniu złożonym przez jej portal możecie wybrać kawiarnię, restaurację, a nawet hotel, którym przekazany zostanie procent od waszego zakupu. Na stronie Cydrowni znajdziecie napoje marek takich jak CiderInn, Dzik czy Cydr Grójecki.

Z pewnością nie pożałujecie zakupu słodkiego, niemusującego cydru lodowego

Poza tą akcją możecie wesprzeć także innych rzemieślniczych producentów. Z pewnością nie pożałujecie zakupu słodkiego, niemusującego cydru lodowego, zarówno w wydaniu Chyliczek, jak i Ignacowa, dwóch przodujących producentów.

Wspaniały cydr prosto z Bieszczad zaś znajdziecie w sklepie internetowym Ursa Maior. Choć specjalnością tej marki są piwa, jabłkowy alkohol nie ustępuje im jakością! A jeśli najbardziej lubicie naturalne cydry smakowe, koniecznie zajrzyjcie na stronę Kwaśnego Jabłka – tu w alkoholach poczujecie smak jabłek fermentujących z dzikim bzem lub malinami.

Dojrzałe jabłko na gałęzi (fot. Kelly Sikkema / Unsplash.com)

fot. Kelly Sikkema / Unsplash.com

Jabłko na dłoni (fot. Kari Shea / Unsplash.com)

fot. Kari Shea / Unsplash.com

Cydr Smykan był wielokrotnie nagradzany w konkursie polskich win i cydrów ENOEXPO. W ofercie jego producenta znajduje się obecnie osiem cydrów – każdy wyprodukowany z innego gatunku jabłek. Z kolei Tabun to pierwszy rzemieślniczy producent cydrów na Pomorzu.

W swojej działalności opiera się na filozofii slow food oraz stawia na lokalne, ekologiczne jabłka. Jeżeli jesteście otwarci na eksperymenty, koniecznie śledźcie poczynania Pełni, producenta cydrów z Mazowsza.

W swoim alkoholowym portfolio ma już nawet cydr o smaku masła orzechowego! Prawdziwą gratką dla miłośników cydru okaże się Winnica De Sas, która zachwyca stosunkiem ceny do jakości.

Grafika promująca Festiwal Polskich Cydrów

Osóby, które stoją za polecanymi przez nas cydrami, będziecie mieli okazję posłuchać podczas pierwszej edycji Festiwalu Polski Cydr Online

Festiwal Polski Cydr Online

Osoby, które stoją za polecanymi przez nas cydrami, będziecie mieli okazję posłuchać podczas pierwszej edycji Festiwalu Polski Cydr Online. Między 21 a 23 maja na fanpage’u organizatora odbędzie się seria live streamów, z których dowiecie się więcej o historii cydru, sposobach jego produkcji oraz o tym, jak mówić o jego smaku.

Małgorzata Minta i Maciej Nowicki wraz ze swoimi gośćmi opowiedzą, jak łączyć cydr z jedzeniem i dlaczego warto wspierać rzemieślniczych producentów tego trunku, a także przedstawią potencjalne kierunki ich rozwoju. KUKBUK patronuje temu wydarzeniu i wspólnie z jego organizatorami zachęca do sięgania po polskie rzemieślnicze cydry!

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka