Kukbuk
Kukbuk
Półka z książkami kulinarnymi (fot. Alfred Kenneally / unsplash.com)

Najlepsze książki kulinarne 2021 roku

Dziesiątki wydawnictw, setki fascynujących historii, tysiące wyjątkowych przepisów. Na koniec roku wybieramy książki kulinarne, które w ostatnich miesiącach czytaliśmy najchętniej!

Tekst: Maciej Kostrzewa

Zdjęcie główne: Alfred Kenneally / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 20 minut!

W 2021 roku ukazało się mnóstwo znakomitych książek kulinarnych – zarówno polskich, jak i zagranicznych. A że wielkimi krokami zbliżamy się do jego końca, postanowiliśmy wyróżnić spośród nich te, których lektura sprawiła nam najwięcej przyjemności. W naszym podsumowaniu znalazły się publikacje stricte kulinarne, ale nie tylko. W „Hiszpanii do zjedzenia” Bartek Kieżun opowiada o podróżach po Półwyspie Iberyjskim, w „My Shanghai” Betty Liu zabiera nas na spacer po szanghajskich uliczkach, a Olia Hercules w „Sielskich smakach” oprowadza po ukraińskich domostwach. Bo kto powiedział, że w książkach kulinarnych muszą się znaleźć wyłącznie przepisy?

Najlepsze polskie książki kulinarne 2021 roku

Okładka książki "Hiszpania do zjedzenia" Bartka Kieżuna /wyd. Buchmann (fot. Paulina Czyżewska)

Hiszpania do zjedzenia

Bartek Kieżun

Hiszpanie uważają swoją kuchnię za jedną z najlepszych na świecie. Mimo to w Polsce wiedza na temat kulinariów z Półwyspu Iberyjskiego kończy się na tapas i paelli, popijanych rioją. Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i miłośnik dobrego jedzenia, w najnowszej książce odkrywa przed czytelnikami bogactwo kuchni hiszpańskiej. W „Hiszpanii do zjedzenia” znajdziecie około 70 wyjątkowych przepisów i równie wiele niezwykłych historii i zdjęć. To zdecydowanie najładniej wydana w tym roku książka kulinarna. Przeczytajcie wywiad z Bartkiem Kieżunem, który przy okazji jej premiery opowiadał nam o kulturze kulinarnej Półwyspu Iberyjskiego!

Okładka książki "Pastaman" Mateo Zielonka (fot. Paulina Czyżewska)

Pastaman

Mateo Zielonka

Żaden kupny makaron nie będzie smakować tak dobrze jak ten, który przygotujecie we własnej kuchni. Jeśli nie robiliście go nigdy przedtem i nie wiecie, od czego zacząć, z pomocą przychodzi Mateo Zielonka, szef kuchni, dla którego gotowanie nie istnieje bez włoskiej pasty. W jego książce „Pastaman” znajdziecie wszystkie potrzebne informacje dotyczące domowego makaronu: począwszy od składników i sprzętów, których będziecie potrzebować do jego zrobienia, skończywszy na przepisach na tradycyjne i kolorowe makarony, które nieraz zaskoczą was urzekającą prostotą. Przeczytajcie więcej o książce „Pastaman”!

Okładka książki The Bowl Book

The Bowl Book

Natalia Kontraktewicz i Natalia Kusiak

Jeżeli w waszej kuchni królują proste w przygotowaniu, zdrowe i pełnowartościowe posiłki, ta książka to propozycja dla was. W „The Bowl Book” Natalii Kontraktewicz i Natalii Kusiak znajdziecie ponad 60 autorskich przepisów na wegańskie bowle, idealne o każdej porze dnia, zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Dzięki tej publikacji odkryjecie niewyczerpywalny potencjał kuchni roślinnej i dowiecie się, jakie składniki połączyć ze sobą w misce, by otrzymać zbilansowany, sycący, a przede wszystkim pyszny posiłek! Przeczytajcie więcej o tym, co znajdziecie w książce „The Bowl Book”!

Okładka książki Ziemniak autorstwa Zosi i Kasi Pilitowskich (fot. Paulina Czyżewska)

Ziemniak

Katarzyna i Zofia Pilitowskie 

Ziemniak to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, nic dziwnego, że cieszy się w polskiej kuchni tak dużą popularnością. Niezależnie, czy podacie je z masłem i koperkiem do niedzielnego obiadu, czy przygotujecie z nich japońskie okonomiyaki, ziemniaki zawsze będą smakować wyśmienicie. Właśnie z tego założenia wyszły Zosia i Kasia Pilitowskie, właścicielki słynnego Rannego Ptaszka, a prywatnie – mama i córka. Ich książka „Ziemniak” to wyjątkowa publikacja kulinarna, w której znajdziecie dziesiątki przepisów na nieprzyzwoicie smaczne dania z kartoflami w roli głównej. Przeczytajcie więcej o książce „Ziemniak”!

Najlepsze zagraniczne książki kulinarne po polsku 2021 roku

Okładka książki Anny Jones "Jeden garnek, jedna planeta: jak gotować dla siebie rodziny i ziemi" wyd. Filo (fot. materiały prasowe)

Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i ziemi.

Anna Jones

Jeśli podczas gotowania możemy ubrudzić mniej naczyń, a jednocześnie pomóc planecie, nie będziemy się dwa razy zastanawiać! O tym, że nie jest to trudne do osiągnięcia, przekonuje Anna Jones, autorka książki „Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie i Ziemi”, w której obok ponad 200 przepisów na szybkie i zdrowe wegetariańskie posiłki znajdziecie mnóstwo przydatnych podpowiedzi na temat ekologicznego gotowania w duchu less waste i fleksitarianizmu. „Celem tej książki jest budowanie relacji, wspólne gotowanie i zwiększanie świadomości, a nie pilnowanie, czy marchewka na pewno jest ekologiczna” – podsumowuje autorka. Przepisy w książce zostały pogrupowane według sposobu ich wykonania, dzięki czemu bez trudu znajdziecie odpowiednie propozycje na każdą okazję. 

Nigella Lawson "Zrób, zjedz, powtórz" – okładka książki (fot. materiały prasowe)

Zrób, zjedz, powtórz

Nigella Lawson

Nigella Lawson to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i charyzmatycznych popularyzatorek gotowania i dziennikarek kulinarnych na świecie. W najnowszej książce Brytyjka dzieli się z czytelnikami ponad 150 przepisami na dania, które sama najbardziej lubi przygotowywać w swojej kuchni. Jednak to nie receptury są największą wartością tej publikacji. Wyjątkowość nadają jej niezwykle apetyczne anegdoty, osobiste historie, zbierane przez lata kulinarne sekrety – wszystko, dzięki czemu czytający nabiera wrażenia, że siedzi właśnie w zaprzyjaźnionej kuchni, w której Nigella gotuje tylko dla niego. – Zrób, zjedz, powtórz” to dla mnie nie tylko mantra, to historia mojego życia. Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustających przyjemności: lubię myśleć o nim łakomie, głęboko się nad nim zastanawiać i czerpać z niego mądrość – opowiada o swojej publikacji. W jednym z rozdziałów Nigella pisze, że omawiania pierwotnej przyjemności jedzenia nie sposób nie zacząć od chleba – a my dodamy, że zamiany własnej kuchni w pałac i świątynię rozkoszy nie sposób nie zacząć od tej właśnie lektury.

Książka Sielskie smaki Olii Hercules, tradycyjna kuchnia ukraińska (fot. materiały prasowe)

Sielskie smaki

Olia Hercules 

Jedzenie i kultura kulinarna Ukrainy wciąż nie zostały w Polsce dostatecznie rozpoznane. Oczywiście wszyscy cieszymy się wspaniałym smakiem barszczu ukraińskiego, ale wielu osobom trudno byłoby wymienić jakiekolwiek inne narodowe danie naszych wschodnich sąsiadów. Zmienić to pragnie Olia Hercules, ceniona szefowa kuchni i autorka doskonale przyjętych książek „Mamuszka” i „Kaukasis”. W „Sielskich smakach” zabiera czytelników w sentymentalną podróż po Ukrainie, gdzie się urodziła i wychowała. Przywołując rodzinne historie, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, maluje barwny obraz kuchni ukraińskiej: różnorodnej i inspirującej, a przede wszystkim – niesamowicie smacznej. Przeczytajcie więcej o książce „Sielskie smaki”!

Okładka książki "Smak", Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage, wyd. Filo (fot. materiały prasowe)

Smak

Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage

Nieczęsto się zdarza, by szefowie kuchni o światowej renomie otwarcie promowali kuchnię wegańską – trudno sobie wyobrazić, aby w Osterii Francescana zabrakło parmezanu, a w Nomie ryb i owoców morza. Tymczasem Yotam Ottolenghi, jeden z najbardziej rozpoznawalnych londyńskich restauratorów, już od kilku lat przekonuje świat, że z warzyw można przygotować naprawdę niezwykłe dania. „Ile jeszcze sekretów kryje się w garści soczewicy lub misce polenty? Z radością donoszę, że mnóstwo!” – pisze we wstępie Ottolenghi, i jak zawsze smakowicie zachęca do zapoznania się z procesami i połączeniami, dzięki którym na nowo odkryjecie urok codziennych produktów. „Smak” to jego trzecia (po „Obfitości” i „Całej obfitości”) książka kulinarna, w której skupia się na kuchni roślinnej – polecamy nie tylko weganom!

Okładka książki Chada Robertsona "Tartine bread – chleb z najlepszej piekarni" (fot. materiały prasowe)

Tartine Bread

Chad Robertson

Jeżeli uczyć się fachu, to tylko od najlepszych! Chleb najlepiej więc zacząć wypiekać zgodnie z instrukcjami tych, którzy poświęcili mu swoje życie. Jedną z takich osób jest Chad Robertson, założyciel rzemieślniczej piekarni Tartine w San Francisco, którą uważa się za najlepszą na świecie. Wypiekane w niej bochenki powstają na naturalnym zakwasie z najlepszej mąki, na podstawie udoskonalanych od dwóch dekad receptur. Aby zjeść to wyjątkowe pieczywo, nie musicie już lecieć na drugi koniec świata – dzięki „Tartine Bread” upieczecie je we własnej kuchni!

Okładka książki "Prawdziwa kuchnia japońska: Proste potrawy, oryginalne smaki " (fot. materiały prasowe)

Prawdziwa kuchnia japońska

Sonoko Sakai

Świeżość, sezonowość, prostota, piękno i oszczędność – oto pięć filarów, na których opiera się filozofia kulinarna Sonoko Sakai, japońsko-amerykańskiej nauczycielki i popularyzatorki gotowania. Teraz te wartości mogą przyświecać w kuchni także wam! „Prawdziwa kuchnia japońska” to bowiem nie tylko wybór ponad 150 wyjątkowych przepisów na japońskie dania, ale też mnóstwo porad i podpowiedzi kulinarnych, które odmienią wasze spojrzenie na gotowanie. Z książki dowiecie się między innymi, jak przygotować perfekcyjny ryż, z czego ugotować bulion pełen umami i jak na jego podstawie przyrządzić idealny ramen!

Najlepsze zagraniczne książki kucharskie po angielsku 2021 roku

Okładka książki "Test Kitchen Shelf Love" Yotam Ottolenghi (fot. materiały prasowe)

Test Kitchen Shelf Love

Yotam Ottolenghi

Kiedy ekspercka wiedza na temat gotowania owocuje przystępnymi przepisami na dania ze składników, które każdy ma w kuchni, od razu chcemy je przetestować. I właśnie dlatego sięgnęliśmy po „Test Kitchen Shelf Love” – nową książkę kucharską Yotama Ottolenghiego i jego zespołu. Zgromadzone w niej przepisy są wyjątkowo proste, a potrawy, które z nich przyrządzicie, zaskoczą was bogactwem smaku, faktur i kolorów. Odkryjcie, jak gotować bez stresu, za to z ogromną satysfakcją!

Okładka książki "A Cook’s Book" Nigel Slater (fot. materiały prasowe)

A Cook’s Book

Nigel Slater

Nigel Slater to jedna z centralnych postaci dziennikarstwa kulinarnego w Wielkiej Brytanii. Jego artykuły i programy związane z jedzeniem od wielu lat wyznaczają trendy w gotowaniu, a książki kucharskie cieszą się niegasnącą popularnością. Najlepszym dowodem jest fakt, że „A Cook’s Book” to już dziewiętnasta publikacja z przepisami w dorobku Slatera. Oprócz wyjątkowych kucharskich receptur znajdziecie w niej mnóstwo interesujących historii i anegdot z kulinarnego świata!

Okładka książki "That Sounds So Good" Carla Lalli Music (fot. materiały prasowe)

That Sounds So Good

Carla Lalli Music

Książka „That Sounds So Good” nie bez przyczyny zostało okrzyknięte przez wiele amerykańskich czasopism jedną z najlepszych kulinarnych publikacji tego roku. Carla Lalli Music bowiem zebrała w niej przepisy zarówno na dania, które przyszykujemy w pośpiechu w środku tygodnia, jak i potrawy, nad którymi możemy spędzić cały weekend. Niezależnie od okazji, składników dostępnych w kuchni i czasu, jakim dysponujemy, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Autorka w większości przepisów podpowiada, które składniki możemy zamienić na inne, dzięki czemu jedno danie przygotujemy na wiele różnych sposobów!

Okładka książki Cook This Book– Molly Baz (fot. materiały prasowe)

Cook This Book

Molly Baz

Gotowanie to świetna zabawa, przyrzekam. Musicie tylko nastawić się na sukces i naprawdę cieszyć się czasem spędzonym w kuchni! – opowiada o swojej najnowszej książce Molly Baz, znana przede wszystkim z programu kulinarnego, który tworzy dla kultowego magazynu „Bon Appétit”. W „Cook This Book” tłumaczy czytelnikom, jak nabrać pewności siebie w kuchni, i przedstawia szereg porad kulinarnych, które sprawią, że gotowanie będzie prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. To nie jest zwykły zbiór przepisów – to książka, która na nowo nauczy was, jak czerpać przyjemność z przyrządzania jedzenia!

Okładka książki "Today’s Special: 20 Leading Chefs Choose 100 Emerging Chefs" (fot. materiały prasowe)

Today’s Special: 20 Leading Chefs Choose 100 Emerging Chefs

„Today’s Special” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą być na bieżąco ze światem finediningowych restauracji. Do jej stworzenia zostało zaproszonych 20 renomowanych szefów i szefowych kuchni, którzy wybrali i opisali 100 najciekawszych postaci młodego pokolenia ze świata kulinariów. Dzięki tej wyjątkowej publikacji zapoznacie się z ich życiorysami, kuchniami, jakie prowadzą, i flagowymi daniami, które w najbliższych latach będą walczyć o uznanie krytyków kulinarnych. Oprócz zajmujących historii znajdziecie w niej ponad 300 autorskich przepisów i 500 ilustrujących je zdjęć!

Okładka książki "My Shanghai" autorstwa Betty Liu (fot. materiały prasowe)

My Shanghai

Betty Liu

Szanghaj to jedno z najbardziej ekscytujących chińskich miast – zarówno pod względem kulturalnym, jak i kulinarnym. By odkryć jego niezwykłą scenę gastronomiczną, wcale nie musicie lecieć do Państwa Środka. Po smakach Szanghaju w swojej nowej książce oprowadzi was bowiem Betty Liu! „My Shanghai” to fascynująca rzecz, która łączy kulturoznawczą ciekawość, zamiłowanie do podróży i dogłębną wiedzę na temat chińskich tradycji kulinarnych. Domowe jedzenie Szanghaju macie teraz na wyciągnięcie ręki!

Okładka książki "Cooking at Home" David Chang i Priya Krishna (fot. materiały prasowe)

Cooking at Home

David Chang i Priya Krishna

Każdy, kto choć trochę kojarzy Davida Changa, wie, że według niego w gotowaniu najbardziej liczy się smak, a nie perfekcyjna technika. Właśnie dlatego w jego najnowszej książce kulinarnej zamiast przepisu na steka sous vide znajdziecie dania, które przyrządza się z mrożonych warzyw, z użyciem mikrofalówki i bez zbytniego przywiązania do receptur. Tę książkę polecamy całym sercem – w końcu jeśli jest coś, co cenimy w kuchni najbardziej, to jest to improwizacja!

Okładka książki "The Korean Vegan Cookbook" Joanne Lee Molinaro, wegańska kuchnia koreańska (fot. materiały prasowe)

The Korean Vegan Cookbook

Joanne Lee Molinaro

 W debiutanckiej książce kulinarnej Joanne Lee Molinaro dzieli się z czytelnikami ponad 80 wyjątkowymi przepisami na roślinne dania, które od zawsze gotowało się w jej rodzinnym domu. Kluski jjajangmyun, które jadała na swoje urodziny, czy skromna zupa gamja guk, przyrządzana przez jej ojca, to prawdziwe dania z historią – właśnie dzięki temu są pyszne i autentyczne. „The Korean Vegan Cookbook” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą, by za jedzeniem stało coś więcej niż odpowiedź na burczenie w brzuchu.

Okładka książki "Super Natural Simple" autorstwa Heidi Swanson (fot. materiały prasowe)

Super Natural Simple

Heidi Swanson 

Żyjemy w pośpiechu, a większość naszego czasu pożerają obowiązki, w efekcie sięgamy po gotowe dania, zamiast ugotować coś samemu. A przecież właśnie w takich momentach najbardziej potrzebujemy pełnowartościowych domowych posiłków. W swojej najnowszej książce Heidi Swanson przekonuje, że czasem wystarczy kwadrans w kuchni, by przygotować coś naprawdę pysznego, sycącego i zdrowego. „Super Natural Simple” to książka dla zabieganych, która całkowicie odmieni ich spojrzenie na gotowanie!

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk