Kukbuk
Kukbuk
Domowe onigiri. Jak zrobić? Przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Jak zrobić onigiri?

Onigiri to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i w roli lunchu do pracy lub szkoły. Podpowiadamy krok po kroku, jak je przygotować.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy i wykonanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Podczas gdy w Polsce nieodłącznym elementem szkolnego śniadania jest kanapka, w Japonii dzieci w przerwie między lekcjami wyciągają z plecaków onigiri. Ta prosta ryżowa przekąska jest zdrowa, sycąca i niezwykle łatwa w przygotowaniu – nic dziwnego, że zajmuje szczególne miejsce w kulturze kulinarnej tego kraju. I choć na Zachodzie wciąż pozostaje w cieniu sushi, z roku na rok coraz częściej pojawia się w menu restauracji z kuchnią azjatycką. Rosnącą popularność onigiri daje się zresztą zauważyć nie tylko w branży gastronomicznej, ale także wśród domorosłych kucharzy. Właśnie dlatego tłumaczymy, jak zrobić onigiri we własnej kuchni!

Domowe onigiri. Jak zrobić? Przepis (fot. Maciek Niemojewski)

To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji

Jakie nadzienie do onigiri?

Onigiri, podobnie jak sushi, opiera się na połączeniu trzech składników: arkusza nori, ryżu i dowolnego ulubionego dodatku. To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Tradycyjnie jako farszu do onigiri używa się między innymi umeboshi, czyli kiszonej japońskiej moreli, natto, czyli fermentowanej soi, czy katsuobushi – płatków wędzonego tuńczyka bonito.

Składniki te znajdziemy w sklepach z żywnością orientalną. Jednak w roli nadzienia do onigiri świetnie sprawdzą się łatwiej dostępne dodatki, takie jak bataty, grzyby czy zwykły tuńczyk z puszki. Nasza rada? Puśćcie wodze fantazji i próbujcie onigiri ze wszystkim, co przyjdzie wam do głowy. Być może wymyślicie nowe, oryginalne połączenie?

Przepis na onigiri

Składniki do przygotowania onigiri (fot. Maciek Niemojewski)

składniki

  • ryż do sushi 1 szklanka
  • biały sezam
  • czarny sezam
  • ulubione nadzienie
  • arkusz nori kilka sztuk

krok 1

Ryż płuczemy w zimnej wodzie kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy do temperatury pokojowej. Letni ryż mieszamy z sezamem.

Jak robić onigiri. Przepis (fot. Maciek Niemojewski)

krok 2

Zwilżonymi dłońmi lepimy z porcji ryżu trójkąt. Pośrodku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę wybranego nadzienia i zaklejamy je ryżem.

Onigiri DIY (fot. Maciek Niemojewski)

krok 3

Nafaszerowany ryż kładziemy pionowo na środku arkusza nori. Zawijamy z obydwu stron. Smacznego!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk