Podczas gdy w Polsce nieodłącznym elementem szkolnego śniadania jest kanapka, w Japonii dzieci w przerwie między lekcjami wyciągają z plecaków onigiri. Ta prosta ryżowa przekąska jest zdrowa, sycąca i niezwykle łatwa w przygotowaniu – nic dziwnego, że zajmuje szczególne miejsce w kulturze kulinarnej tego kraju. I choć na Zachodzie wciąż pozostaje w cieniu sushi, z roku na rok coraz częściej pojawia się w menu restauracji z kuchnią azjatycką. Rosnącą popularność onigiri daje się zresztą zauważyć nie tylko w branży gastronomicznej, ale także wśród domorosłych kucharzy. Właśnie dlatego tłumaczymy, jak zrobić onigiri we własnej kuchni!
![Domowe onigiri. Jak zrobić? Przepis (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/CIj1jw0pvEVuh3UBFCJokxXyn5Sj1zhQaMZx__lXCME/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMDgv/T25pZ2lyaTAzMzAu/anBn.jpg)
Jak zrobić onigiri?
Onigiri to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i w roli lunchu do pracy lub szkoły. Podpowiadamy krok po kroku, jak je przygotować.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Przepisy i wykonanie: Diana Kosiorek
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
![Domowe onigiri. Jak zrobić? Przepis (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/kM2hkMGQxPoEfn16o4g-vHK8ywL7yRgvY4IaaLBQklg/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMDgv/T25pZ2lyaTAzMjAu/anBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/2HakTsZqNU1fsETwY4dcXZgztbRc4szBZeSuCLpTKuM/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMDgv/T25pZ2lyaTAzMjAu/anBn.jpg 2480w)
To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji
Jakie nadzienie do onigiri?
Onigiri, podobnie jak sushi, opiera się na połączeniu trzech składników: arkusza nori, ryżu i dowolnego ulubionego dodatku. To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Tradycyjnie jako farszu do onigiri używa się między innymi umeboshi, czyli kiszonej japońskiej moreli, natto, czyli fermentowanej soi, czy katsuobushi – płatków wędzonego tuńczyka bonito.
Składniki te znajdziemy w sklepach z żywnością orientalną. Jednak w roli nadzienia do onigiri świetnie sprawdzą się łatwiej dostępne dodatki, takie jak bataty, grzyby czy zwykły tuńczyk z puszki. Nasza rada? Puśćcie wodze fantazji i próbujcie onigiri ze wszystkim, co przyjdzie wam do głowy. Być może wymyślicie nowe, oryginalne połączenie?
Przepis na onigiri
![Składniki do przygotowania onigiri (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/e9k2ITw-CLwcWKn4RnR3SQLAO8eHO3daNlY_xFDwSQo/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMDgv/T25pZ2lyaTAzNTAu/anBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/onqAbPCmD95lwpAbUkKum7PlO5S4zAPJixJ7VQrLK_4/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMDgv/T25pZ2lyaTAzNTAu/anBn.jpg 2480w)
składniki
- ryż do sushi 1 szklanka
- biały sezam
- czarny sezam
- ulubione nadzienie
- arkusz nori kilka sztuk
krok 1
Ryż płuczemy w zimnej wodzie kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy do temperatury pokojowej. Letni ryż mieszamy z sezamem.
![Jak robić onigiri. Przepis (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/6hFvODk4l3WH8tVNyZq1h7sMv6yFxo0oJxkAD91R8I4/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMDgv/T25pZ2lyaTAzNzAu/anBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/6Gf552sG8YP_QsvV89hhmznmi-3-lNk7Zs51z7Nz8tM/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMDgv/T25pZ2lyaTAzNzAu/anBn.jpg 2480w)
krok 2
Zwilżonymi dłońmi lepimy z porcji ryżu trójkąt. Pośrodku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę wybranego nadzienia i zaklejamy je ryżem.
![Onigiri DIY (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/JBqNq3OxOhewqOxyyDIgXvHtSYgimHarH9hcpDiCUPo/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMDgv/b25pZ2lyaS5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/9709frJSEiyfhv0YnjrMUUTbseGYBWN1IeXsq3mQEbQ/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMDgv/b25pZ2lyaS5qcGc.jpg 2480w)
krok 3
Nafaszerowany ryż kładziemy pionowo na środku arkusza nori. Zawijamy z obydwu stron. Smacznego!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?