Kukbuk
Kukbuk
wina naturalne - kraków

Confetti Wine Fest – naturalne wina z całego świata

Poważni sommelierzy, hermetyczne towarzystwo pod krawatem i ceny z kosmosu? Nie tym razem!

Opublikowano: 22 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Confetti Wine Fest jest całkowicie poświęcony winom naturalnym – powstającym w zgodzie z naturą i wytwarzanym tradycyjnymi metodami, bez udziału syntetycznych substancji w procesie produkcji.

Podczas Confetti Wine Fest doświadczycie również wszystkiego, co z winem nieodzownie się łączy – dobrego jedzenia, muzyki, niekończących się rozmów i radości. Stąd właśnie „confetti” w nazwie – symbol celebracji, ale też różnorodności. Bo każda butelka niefiltrowanego wina jest wyjątkowa i żyje własnym życiem.

„Moglibyśmy ględzić o glebie, ale wolimy zanurzyć w niej palce. Moglibyśmy zamartwiać się o ziemię, ale wolimy ją celebrować. Moglibyśmy zorganizować konferencję, ale wolimy confetti."

Organizatorzy Confetti Wine Fest

W trzech przestrzeniach festiwalowych będziecie mogli cieszyć się najlepszym winem naturalnym i wyjątkowym towarzystwem. Strefa Taste & Meet to serce festiwalu. To tam czekać będą wystawcy, czyli przedstawiciele 30 winnic z 7 krajów, którzy zaprezentują ponad 150 win naturalnych. Będą między innymi Crama Nachbil Winery z Transylwanii, Weingut Jürgen Leiner z niemieckiego Palatynatu, Cantina Di Filippo z Umbrii czy Azul y Garanza Bodegas z Nawarry. Nie zabraknie też polskiej reprezentacji winiarzy naturalnych – z winnic: Jura, Wieliczka i Pradolina.

wina naturalne kraków

Wnętrze sklepu Naturaliści

Z kieliszkami w dłoni będziecie mogli udać się do strefy Talk & Jazz, by spokojnie porozmawiać, posłuchać dobrej muzyki oraz spotkać się z ekspertami w dziedzinie winiarstwa. W planach między innymi wykład „ABC wina naturalnego” prowadzony przez Macieja Nowickiego (Ferment. Pismo o winie.), Macieja Murzyńca (Karakter) oraz Kubę Janickiego i opowieści o tradycyjnych winach gruzińskich produkowanych w glinianych kamforach zakopanych w ziemi, a także jazz na żywo. Tym, którzy nigdy nie próbowali sake, Dick Stegewerns z Yoigokochi Sake Importers – sprowadzającej naturalną sake od małych producentów z Japonii – wraz z Josephem di Blasi (Naturaliści) przybliżą niezwykły fenomen rzemieślniczej sake i umamiczne uniwersum jej smaków.

Kiedy już nasycicie się wiedzą, a wino zaostrzy apetyt, koniecznie odwiedźcie strefę Bistro & Techno, gdzie będziecie mogli się posilić przy dźwiękach muzyki prezentowanej przez berlińskich DJ-ów i zrobić zapasy w pop-up wine barze.

festiwal dla entuzjaztónw win naturalnych w Krakowie

Confetti Wine Festival - 26 maja - Forum Wydarzeń (ul. Marii Konopnickiej 28, Kraków)

Kiedy już nasycicie się wiedzą, a wino zaostrzy apetyt, koniecznie odwiedźcie strefę Bistro & Techno, gdzie będziecie mogli się posilić przy dźwiękach muzyki prezentowanej przez berlińskich DJ-ów i zrobić zapasy w pop-up wine barze.

Pamiętajcie, aby zachować energię na wieczór – o godzinie 18 wystartuje afterparty Discoteque Naturel w rytmie techno!

Confetti Wine Festival odbędzie się 26 maja w krakowskim Forum Wydarzeń przy ulicy Marii Konopnickiej 28. Wejściówki w cenie 60 złotych (do kupienia w kasie biletowej przy wejściu) uprawniają do wielokrotnego wstępu na festiwal, degustacji wszystkich win prezentowanych przy stołach, udziału w spotkaniach w strefie Talk & Jazz oraz zabawy podczas Discoteque Naturel.

KUKBUK jest patronem Confetti Wine Festival.

Program - CONFETTI WINE FEST

  • Strefa TASTE & MEET

    12:00 – 18:00

    Oto serce naszego Festiwalu – przestrzeń, w której prezentować się będą nasi goście: winiarskie osobowości z siedmiu krajów i ponad 30. winnic – ich listę znajdziecie poniżej. Przy stołach winnic przez cały dzień na degustację czekać będzie ponad 150 win – to sporo, dlatego zachęcamy do próbowania ich w swoim tempie. Pozostałe strefy dostarczą wiele okazji do odpoczynku i zebrania sił do dalszej eksploracji

  • Strefa TALK & JAZZ

    Tutaj wspólnie porozmawiamy i popróbujemy. A ponieważ natura nie znosi przynudzania, będziemy też słuchać jazzu. Bardzo dobrego jazzu.

    13:00

    Alfabet Wina Naturalnego
    Usystematyzować o co w tym wszystkim właściwie chodzi spróbują, podpierając się przykładami w płynie, trzej przyjaciele z naturalnego boiska: red. Maciej Nowicki (Ferment. Pismo o winie.), Maciej Murzyniec (Karakter) oraz Kuba Janicki.

    14:00

    Gruzja. Tam, gdzie wszystko się zaczęło
    Produkcja wina w glinianych amforach (kwewri) zakopanych w ziemi, to sięgająca tysięcy lat metoda produkcji wina, którą wpisano na listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Endemiczne odmiany winorośli, długi kontakt wina ze skórkami, pełny naturalizm, minimum interwencji i dodatków składają się na unikalne wina, niepowtarzalny styl, który po prostu trzeba poznać.
    Prowadzący: Mariusz Kapczyński, dziennikarz i krytyk winiarski, założyciel i redaktor naczelny serwisu Vinisfera.pl. Od wielu lat pisze, ocenia, sędziuje, prowadzi winiarskie kursy i szkolenia.

    15:30

    Koncert: Wojtek Świeca solo
    Piekielnie utalentowany kompozytor i gitarzysta o jazzowym rodowodzie, eksperymentujący również z muzyką elektroniczną, członek sensacyjnego projektu Skalpel Big Band

    16:30

    Sake the next big thing!
    Dick Stegewerns z Yoigokochi Sake Importers – wiodącej w Europie firmy sprowadzającej naturalną sake od małych producentów z Japonii – wraz z Josephem di Blasi (Naturaliści) przybliży niezwykły fenomen rzemieślniczej sake i umamiczne uniwersum jej smaków.

    18:00

    Koncert: Maciej Obara & Dominik Wania

    Jedni z najgorętszych obecnie muzyków jazzowych, dopiero co nagrodzeni główną BMW Welt Jazz Award 2019. Nagrywają dla legendarnej wytwórni ECM.

  • Strefa BISTRO & TECHNO

    12:00-24:00

    Tutaj odpoczniecie, posłuchacie muzyki DJ-ów z Berlina, przekąsicie coś, napijecie się i zrobicie zapasy w pop-up winebarze.

    Od 18:00 startuje after DISCOTHEQUE NATUREL – czyli aktywne tupanie do berlińskiego techno, w towarzystwie winiarzy i z obowiązkowym kieliszkiem wina naturalnego w ręku.

  • Pełna lista wystawców Confetti Wine Fest:

    La Stoppa

    Elena Pantaleoni

    Włochy / Emilia-Romagna
 


    Valli Unite

    Alessandro Poretti

    Włochy / Piemonte


    Carussin

    Bruna Ferro

    Włochy / Piemonte


    Azienda Agricola Denavolo

    Giulio Armani

    Włochy / Emilia-Romagna
 


    Biovitae

    Francesca Bidini

    Włochy - Toscana


    Mirco Mariotti

    Włochy / Emilia-Romagna
 

    Il Roccolo di Monticelli
 Silvia Tezza

    Włochy / Veneto 


    Buccia Nera Winery

    Anastasia Mancini

    Włochy / Toscana


    Cantina Di Filippo

    Roberto di Filippo

    Włochy / Umbria


    Domaine Boucabeille 

    Jean Boucabeille

    Francja / Roussillon


    Château Couronneau

    Christophe et Bénédicte Piat

    Francja / Bordeaux


    Alta Alella

    Hiszpania - Katalonia / Alella


    Esencia Rural

    Julián Ruiz Villanueva

    Hiszpania / Castilla - La Mancha
 


    Azul y Garanza Bodegas

    Maria Belzenegui, Dani Sanchez

    Hiszpania / Navarra


    Albet i Noya

    Joseph Maria Albet

    Hiszpania - Katalonia / Penedès


    Viñedos Ruiz Jiménez

    Francisco Ruiz

    Hiszpania / Rioja


    Altamente Vinos

    Maria Belzenegui, Dani Sanchez

    Hiszpania / Jumilla


    Entre Vinyes
    Maria Belzenegui, Dani Sanchez

    Hiszpania - Katalonia / Penedès


    dit-Celler 

    Maria Belzenegui, Dani Sanchez

    Hiszpania - Katalonia / Montsant
 


    Weingut Jürgen Leiner

    Sven und Simone Leiner

    Niemcy / Pfalz


    Weingut Pflüger

    Alexander Pflüger

    Niemcy / Pfalz


    Gustavshof

    Andreas Roll

    Niemcy / Rheinhessen


    Weingut Forster

    Johannes Forster

    Niemcy / Nahe


    Quinta do Romeu

    Joao Meneres

    Portugalia / Douro


    Crama Delta Dunarii

    Roberto di Filippo

    Rumunia / Delta Dunării

    Nachbil
    Edgard Gorbe
    Rumunia / Transylwania


    Krasna Hora
    Serli Csilla
    Czechy / Morawy 


    Winnica Wieliczka

    Agnieszka Rousseau, Piotr Jaskóła
 


    Winnice Pradoliny

    Mateusz Radek


    Winnica Jura

    Marcin Miszczak


    Kwaśne Jabłko

    Marcin Wiechowski


    Yoigokochi Sake Importers

    Dick Stegewerns 


Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka