Kukbuk
Kukbuk
wina naturalne - kraków

Confetti Wine Fest – naturalne wina z całego świata

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Poważni sommelierzy, hermetyczne towarzystwo pod krawatem i ceny z kosmosu? Nie tym razem!

Opublikowano: 22 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Confetti Wine Fest jest całkowicie poświęcony winom naturalnym – powstającym w zgodzie z naturą i wytwarzanym tradycyjnymi metodami, bez udziału syntetycznych substancji w procesie produkcji.

Podczas Confetti Wine Fest doświadczycie również wszystkiego, co z winem nieodzownie się łączy – dobrego jedzenia, muzyki, niekończących się rozmów i radości. Stąd właśnie „confetti” w nazwie – symbol celebracji, ale też różnorodności. Bo każda butelka niefiltrowanego wina jest wyjątkowa i żyje własnym życiem.

„Moglibyśmy ględzić o glebie, ale wolimy zanurzyć w niej palce. Moglibyśmy zamartwiać się o ziemię, ale wolimy ją celebrować. Moglibyśmy zorganizować konferencję, ale wolimy confetti."

Organizatorzy Confetti Wine Fest

W trzech przestrzeniach festiwalowych będziecie mogli cieszyć się najlepszym winem naturalnym i wyjątkowym towarzystwem. Strefa Taste & Meet to serce festiwalu. To tam czekać będą wystawcy, czyli przedstawiciele 30 winnic z 7 krajów, którzy zaprezentują ponad 150 win naturalnych. Będą między innymi Crama Nachbil Winery z Transylwanii, Weingut Jürgen Leiner z niemieckiego Palatynatu, Cantina Di Filippo z Umbrii czy Azul y Garanza Bodegas z Nawarry. Nie zabraknie też polskiej reprezentacji winiarzy naturalnych – z winnic: Jura, Wieliczka i Pradolina.

wina naturalne kraków

Wnętrze sklepu Naturaliści

Z kieliszkami w dłoni będziecie mogli udać się do strefy Talk & Jazz, by spokojnie porozmawiać, posłuchać dobrej muzyki oraz spotkać się z ekspertami w dziedzinie winiarstwa. W planach między innymi wykład „ABC wina naturalnego” prowadzony przez Macieja Nowickiego (Ferment. Pismo o winie.), Macieja Murzyńca (Karakter) oraz Kubę Janickiego i opowieści o tradycyjnych winach gruzińskich produkowanych w glinianych kamforach zakopanych w ziemi, a także jazz na żywo. Tym, którzy nigdy nie próbowali sake, Dick Stegewerns z Yoigokochi Sake Importers – sprowadzającej naturalną sake od małych producentów z Japonii – wraz z Josephem di Blasi (Naturaliści) przybliżą niezwykły fenomen rzemieślniczej sake i umamiczne uniwersum jej smaków.

Kiedy już nasycicie się wiedzą, a wino zaostrzy apetyt, koniecznie odwiedźcie strefę Bistro & Techno, gdzie będziecie mogli się posilić przy dźwiękach muzyki prezentowanej przez berlińskich DJ-ów i zrobić zapasy w pop-up wine barze.

festiwal dla entuzjaztónw win naturalnych w Krakowie

Confetti Wine Festival - 26 maja - Forum Wydarzeń (ul. Marii Konopnickiej 28, Kraków)

Kiedy już nasycicie się wiedzą, a wino zaostrzy apetyt, koniecznie odwiedźcie strefę Bistro & Techno, gdzie będziecie mogli się posilić przy dźwiękach muzyki prezentowanej przez berlińskich DJ-ów i zrobić zapasy w pop-up wine barze.

Pamiętajcie, aby zachować energię na wieczór – o godzinie 18 wystartuje afterparty Discoteque Naturel w rytmie techno!

Confetti Wine Festival odbędzie się 26 maja w krakowskim Forum Wydarzeń przy ulicy Marii Konopnickiej 28. Wejściówki w cenie 60 złotych (do kupienia w kasie biletowej przy wejściu) uprawniają do wielokrotnego wstępu na festiwal, degustacji wszystkich win prezentowanych przy stołach, udziału w spotkaniach w strefie Talk & Jazz oraz zabawy podczas Discoteque Naturel.

KUKBUK jest patronem Confetti Wine Festival.

Program - CONFETTI WINE FEST

  • Strefa TASTE & MEET

    12:00 – 18:00

    Oto serce naszego Festiwalu – przestrzeń, w której prezentować się będą nasi goście: winiarskie osobowości z siedmiu krajów i ponad 30. winnic – ich listę znajdziecie poniżej. Przy stołach winnic przez cały dzień na degustację czekać będzie ponad 150 win – to sporo, dlatego zachęcamy do próbowania ich w swoim tempie. Pozostałe strefy dostarczą wiele okazji do odpoczynku i zebrania sił do dalszej eksploracji

  • Strefa TALK & JAZZ

    Tutaj wspólnie porozmawiamy i popróbujemy. A ponieważ natura nie znosi przynudzania, będziemy też słuchać jazzu. Bardzo dobrego jazzu.

    13:00

    Alfabet Wina Naturalnego
    Usystematyzować o co w tym wszystkim właściwie chodzi spróbują, podpierając się przykładami w płynie, trzej przyjaciele z naturalnego boiska: red. Maciej Nowicki (Ferment. Pismo o winie.), Maciej Murzyniec (Karakter) oraz Kuba Janicki.

    14:00

    Gruzja. Tam, gdzie wszystko się zaczęło
    Produkcja wina w glinianych amforach (kwewri) zakopanych w ziemi, to sięgająca tysięcy lat metoda produkcji wina, którą wpisano na listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Endemiczne odmiany winorośli, długi kontakt wina ze skórkami, pełny naturalizm, minimum interwencji i dodatków składają się na unikalne wina, niepowtarzalny styl, który po prostu trzeba poznać.
    Prowadzący: Mariusz Kapczyński, dziennikarz i krytyk winiarski, założyciel i redaktor naczelny serwisu Vinisfera.pl. Od wielu lat pisze, ocenia, sędziuje, prowadzi winiarskie kursy i szkolenia.

    15:30

    Koncert: Wojtek Świeca solo
    Piekielnie utalentowany kompozytor i gitarzysta o jazzowym rodowodzie, eksperymentujący również z muzyką elektroniczną, członek sensacyjnego projektu Skalpel Big Band

    16:30

    Sake the next big thing!
    Dick Stegewerns z Yoigokochi Sake Importers – wiodącej w Europie firmy sprowadzającej naturalną sake od małych producentów z Japonii – wraz z Josephem di Blasi (Naturaliści) przybliży niezwykły fenomen rzemieślniczej sake i umamiczne uniwersum jej smaków.

    18:00

    Koncert: Maciej Obara & Dominik Wania

    Jedni z najgorętszych obecnie muzyków jazzowych, dopiero co nagrodzeni główną BMW Welt Jazz Award 2019. Nagrywają dla legendarnej wytwórni ECM.

  • Strefa BISTRO & TECHNO

    12:00-24:00

    Tutaj odpoczniecie, posłuchacie muzyki DJ-ów z Berlina, przekąsicie coś, napijecie się i zrobicie zapasy w pop-up winebarze.

    Od 18:00 startuje after DISCOTHEQUE NATUREL – czyli aktywne tupanie do berlińskiego techno, w towarzystwie winiarzy i z obowiązkowym kieliszkiem wina naturalnego w ręku.

  • Pełna lista wystawców Confetti Wine Fest:

    La Stoppa

    Elena Pantaleoni

    Włochy / Emilia-Romagna
 


    Valli Unite

    Alessandro Poretti

    Włochy / Piemonte


    Carussin

    Bruna Ferro

    Włochy / Piemonte


    Azienda Agricola Denavolo

    Giulio Armani

    Włochy / Emilia-Romagna
 


    Biovitae

    Francesca Bidini

    Włochy - Toscana


    Mirco Mariotti

    Włochy / Emilia-Romagna
 

    Il Roccolo di Monticelli
 Silvia Tezza

    Włochy / Veneto 


    Buccia Nera Winery

    Anastasia Mancini

    Włochy / Toscana


    Cantina Di Filippo

    Roberto di Filippo

    Włochy / Umbria


    Domaine Boucabeille 

    Jean Boucabeille

    Francja / Roussillon


    Château Couronneau

    Christophe et Bénédicte Piat

    Francja / Bordeaux


    Alta Alella

    Hiszpania - Katalonia / Alella


    Esencia Rural

    Julián Ruiz Villanueva

    Hiszpania / Castilla - La Mancha
 


    Azul y Garanza Bodegas

    Maria Belzenegui, Dani Sanchez

    Hiszpania / Navarra


    Albet i Noya

    Joseph Maria Albet

    Hiszpania - Katalonia / Penedès


    Viñedos Ruiz Jiménez

    Francisco Ruiz

    Hiszpania / Rioja


    Altamente Vinos

    Maria Belzenegui, Dani Sanchez

    Hiszpania / Jumilla


    Entre Vinyes
    Maria Belzenegui, Dani Sanchez

    Hiszpania - Katalonia / Penedès


    dit-Celler 

    Maria Belzenegui, Dani Sanchez

    Hiszpania - Katalonia / Montsant
 


    Weingut Jürgen Leiner

    Sven und Simone Leiner

    Niemcy / Pfalz


    Weingut Pflüger

    Alexander Pflüger

    Niemcy / Pfalz


    Gustavshof

    Andreas Roll

    Niemcy / Rheinhessen


    Weingut Forster

    Johannes Forster

    Niemcy / Nahe


    Quinta do Romeu

    Joao Meneres

    Portugalia / Douro


    Crama Delta Dunarii

    Roberto di Filippo

    Rumunia / Delta Dunării

    Nachbil
    Edgard Gorbe
    Rumunia / Transylwania


    Krasna Hora
    Serli Csilla
    Czechy / Morawy 


    Winnica Wieliczka

    Agnieszka Rousseau, Piotr Jaskóła
 


    Winnice Pradoliny

    Mateusz Radek


    Winnica Jura

    Marcin Miszczak


    Kwaśne Jabłko

    Marcin Wiechowski


    Yoigokochi Sake Importers

    Dick Stegewerns 


W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!