Kukbuk
Kukbuk

Transatlantykiem na księżyc

Tegoroczna edycja festiwalu filmowego Transatlantyk odbędzie się pod hasłem „Lądowanie na księżycu”. Organizatorzy zapowiadają 50 polskich premier i wiele innych atrakcji, w tym sekcję Kino Kulinarne, której patronem medialnym jest KUKBUK.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Pół wieku temu Apollo 11 wylądował na Księżycu, a Neil Armstrong jako pierwszy człowiek w historii przespacerował się po powierzchni ziemskiego satelity. Wydarzenie z 21 lipca 1969 roku zapisało się w zbiorowej świadomości jako ziszczony sen ludzkości o podboju kosmosu.

Organizatorzy festiwalu filmowego Transatlantyk zastanawiają się, jakie sny, marzenia i odważne projekty dziś poruszają zbiorową wyobraźnię. Do jakich światów tęsknimy, jakich nowych lądów szukamy? Odpowiedzi szukają oczywiście w kinie.

W sumie 200 filmów, w tym 50 polskich premier, seanse w ramach Kina Kulinarnego i Kina Łóżkowego, do tego spotkania z twórcami z całego świata, debaty i warsztaty – każdy znajdzie coś dla siebie.

kadr z filmu "Bóg w każdym ziarenku"

Kadr z filmu "Bóg w każdym ziarenku", który będzie można obejrzeć w ramach cyklu Kino Kulinarne. Kolację inspirowaną obrazem przygotuje Paweł Rumowski. 

 

Nas najbardziej interesuje sekcja Kino Kulinarne, której patronem medialnym jest KUKBUK. Ta niezwykła inicjatywa od lat cieszy się dużym zainteresowaniem widzów. Wyrosła, jak mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jan A.P. Kaczmarek, z miłości do dobrego jedzenia dzielonego z innymi.

Kolejną atrakcją festiwalu jest Kino Łóżkowe. Każdy seans to niepowtarzalna okazja obejrzenia filmu w kinie pełnym… łóżek. Wyposażone są one w osobne ekrany, na których wyświetla się ten sam film. A jeśli ktoś zapragnie nieco prywatności, będzie mógł się zasłonić – nad każdym łóżkiem jest baldachim.

Atrakcje w sekcji Kino Kulinarne

  • Pokazy filmowe z towarzyszącymi im kolacjami w ramach cyklu Kino Kulinarne

    Bóg w każdym ziarnku

    scenariusz i reżyseria: Miguel Ángel Jiménez

    Hiszpania 2018

    Rodzinne gotowanie podniesione do niebiańskiej potęgi: scenarzysta Luis z bratem i kuzynem chcą napisać książkę o restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, bo mowa tu o słynnej L’Escaleta, uznanej za jedną z topowych restauracji w Hiszpanii.

    CC4 13.07, 19:00

    Kolację przygotuje Paweł Rumowski.

     

    Nasze miejsce na ziemi 

    scenariusz i reżyseria: John Chester 

    USA 2018

    Niejeden mieszczuch marzy właśnie o tym: własnej, niemal mitologicznie urodzajnej farmie. Bohaterowie tego dokumentu wcielają w życie sen o własnym raju, co kosztuje ich niemało wysiłku. Natura ma swoje tempo i zasady, do których to oni muszą się dostosować, a nie odwrotnie.

    CC4 14.07, 19:00

    Kolację przygotują Patryk Dziamski i Robert Skubisz.

     

    Ogień: kuchenne (r)ewolucje 

    scenariusz i reżyseria: Maya Gallus

    Kanada 2018

    Filmowy portret siedmiu niezwykłych szefowych kuchni, które udowadniają, że kierowanie restauracją to nie jest tylko męska rzecz. Ich opór, pracowitość i talent są ze wszech miar inspirujące – dalej, rozwalajcie ten szklany sufit patelnią!

    CC5 16.07, 19:00

    Kolację przygotuje Tomek Jakubiak.

     

    Soufra

    scenariusz i reżyseria: Thomas A. Morgan

    USA 2017

    Krzepiąca opowieść o Mariam Shaar, uchodźczyni, która postanowiła zmienić sytuację swojej społeczności za pomocą jedzenia. Zakładając firmę Soufra, a potem wprzęgając do akcji food truck, przekonuje, że gotowanie to dawanie nie tylko jedzenia, ale też nadziei na lepsze jutro.

    CC4 15.07, 19:00

    Kolację przygotuje Ernest Jagodziński.

     

    Wielkie otwarcie

    scenariusz i reżyseria: Campbell Scott, Stanley Tucci

    USA 1996

    Trzymać się własnego smaku czy dostosować go do wymagań klientów – przed takim dylematem stoją dwaj bracia, włoscy emigranci, którzy w latach 50. otwierają restaurację w New Jersey. Apetyczny komediodramat ze świetną rolą Stanleya Tucciego, także jednego ze scenarzystów i reżyserów filmu.

    CC4 17.07, 19:00

    Kolację przygotuje Przemysław Wieloch.

Po każdym seansie z cyklu Kino Kulinarne na widzów czekać będzie elegancka kolacja inspirowana filmem.

Podczas tegorocznej edycji Kina Kulinarnego widzowie obejrzą wyselekcjonowane filmy wprost lub pośrednio opowiadające o jedzeniu. Po każdym seansie czekać na nich będzie elegancka kolacja inspirowana danym obrazem. Uczty przygotują tacy szefowie kuchni jak Paweł Rumowski z restauracji Pam Pam, Tomek Jakubiak, szef kuchni autorskiej restauracji Gar Jakubiaka, czy Ernest Jagodziński, który na co dzień gotuje w poznańskim Autentyku.

kadr z filmu nasze miejsce na ziemi

Kadr z filmu "Nasze miejsce na ziemi", który będzie można obejrzeć w ramach cyklu Kino Kulinarne. Kolację inspirowaną obrazem przygotują Patryk Dziamski i Robert Skubisz. 

Gdy mowa o Transatlantyku, nie sposób nie wspomnieć o sekcji Zbliżenia, w ramach której widzowie przyjrzą się z bliska twórczości takich sław jak Asif Kapadia, Aleksiej German (ojciec), Arturo Ripstein i Wojciech Marczewski.

Dwóch ostatnich twórców poprowadzi też Master Classes, czyli – jak to określił sam Marczewski – rodzaj „spowiedzi reżysera”. Opowiedzą o swoim filmowym dorobku, fascynacjach i inspiracjach, sukcesach i porażkach.

 

Kadr z filmu "Ogień: kuchenne (r)ewolucje", który będzie można obejrzeć w ramach cyklu Kino Kulinarne. Kolację inspirowaną obrazem przygotuje Tomek Jakubiak. 

Pełny program Transatlantyku znajdziecie na stronie internetowej festiwalu. Można na niej też kupić bilety na pojedyncze filmy oraz akredytacje dla widzów. Akredytacje upoważniają do wejścia na kilkadziesiąt seansów filmowych odbywających się w kinach festiwalowych, a także – po potwierdzeniu przybycia – udziału w galach otwarcia i zamknięcia festiwalu. Wejściówki na pokazy w ramach Kina Kulinarnego kupicie w zakładce poświęconej temu cyklowi

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk