Bóg w każdym ziarnku
scenariusz i reżyseria: Miguel Ángel Jiménez
Hiszpania 2018
Rodzinne gotowanie podniesione do niebiańskiej potęgi: scenarzysta Luis z bratem i kuzynem chcą napisać książkę o restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, bo mowa tu o słynnej L’Escaleta, uznanej za jedną z topowych restauracji w Hiszpanii.
CC4 13.07, 19:00
Kolację przygotuje Paweł Rumowski.
Nasze miejsce na ziemi
scenariusz i reżyseria: John Chester
USA 2018
Niejeden mieszczuch marzy właśnie o tym: własnej, niemal mitologicznie urodzajnej farmie. Bohaterowie tego dokumentu wcielają w życie sen o własnym raju, co kosztuje ich niemało wysiłku. Natura ma swoje tempo i zasady, do których to oni muszą się dostosować, a nie odwrotnie.
CC4 14.07, 19:00
Kolację przygotują Patryk Dziamski i Robert Skubisz.
Ogień: kuchenne (r)ewolucje
scenariusz i reżyseria: Maya Gallus
Kanada 2018
Filmowy portret siedmiu niezwykłych szefowych kuchni, które udowadniają, że kierowanie restauracją to nie jest tylko męska rzecz. Ich opór, pracowitość i talent są ze wszech miar inspirujące – dalej, rozwalajcie ten szklany sufit patelnią!
CC5 16.07, 19:00
Kolację przygotuje Tomek Jakubiak.
Soufra
scenariusz i reżyseria: Thomas A. Morgan
USA 2017
Krzepiąca opowieść o Mariam Shaar, uchodźczyni, która postanowiła zmienić sytuację swojej społeczności za pomocą jedzenia. Zakładając firmę Soufra, a potem wprzęgając do akcji food truck, przekonuje, że gotowanie to dawanie nie tylko jedzenia, ale też nadziei na lepsze jutro.
CC4 15.07, 19:00
Kolację przygotuje Ernest Jagodziński.
Wielkie otwarcie
scenariusz i reżyseria: Campbell Scott, Stanley Tucci
USA 1996
Trzymać się własnego smaku czy dostosować go do wymagań klientów – przed takim dylematem stoją dwaj bracia, włoscy emigranci, którzy w latach 50. otwierają restaurację w New Jersey. Apetyczny komediodramat ze świetną rolą Stanleya Tucciego, także jednego ze scenarzystów i reżyserów filmu.
CC4 17.07, 19:00
Kolację przygotuje Przemysław Wieloch.