Malwina Bareła wie, co znaczy kolorowy, zdrowy i apetyczny lunch. Autorka kulinarnego bloga Filozofia Smaku wraca w swojej nowej książce „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” z kolejnymi recepturami na atrakcyjne obiady do pracy i szkoły. Autorka zwraca uwagę przede wszystkim na to, by szykowanie dań było szybkie i proste. W książce znajdują się nie tylko przepisy na 57 różnych zestawów lunchowych, ale także informacje, w jaki sposób oraz przez ile czasu można przechowywać daną potrawę. Ponadto, zgodnie z japońską filozofią bento, każde danie to nie tylko uczta dla żołądka, ale również dla oczu. Publikację wzbogacają zaostrzające apetyt smakowite zdjęcia.

Lunchbox na cztery pory roku
Zgrabne pudełeczka wypełnione po brzegi pachnącymi i smakowitymi daniami. Przemyślane kompozycje oraz połączenia smakowe. Japońskie bento to idealny sposób na przyjemne gotowanie.
Tekst: Marta Cyzio
Zdjęcia: Martyna Cybuch


W kolejnych rozdziałach znajdziemy przepisy na lunche na każdą porę roku. Malwina Bareła przekonuje, że codzienne posiłki nie muszą być nudne, a niebanalne dania można przygotować przy małym nakładzie pracy i kosztów. Przygodę z każdą porą roku otwiera podrozdział poświęcony sezonowej spiżarni – zbiór składników, na których warto w konkretnym okresie oprzeć swoją dietę. Informacje są zwięzłe i praktyczne, uzupełnione poradami, z czym łączyć i jak doprawiać kolejne warzywa, owoce czy grzyby. Sałatka z pieczonego kalafiora i soczewicy z pewnością doda jesiennym deszczowym dniom nieco koloru. Zimą będą nas rozpieszczać wyborne placuszki piernikowe. Przepisy na sezony wiosenny i letni sprawią, że z niecierpliwością będziemy czekać na powrót cieplejszych dni.
Dzięki poradom zawartym w publikacji dowiemy się także, jak ograniczyć ilość marnowanego jedzenia. Krok po kroku autorka wyjaśnia, na czym polega „bentowanie” oraz jak mądrze rozpocząć przygodę z japońską filozofią. Z takimi lunchami z pewnością urośniecie do rangi królów nęcących posiłków na każdy dzień.
Sałatka z pieczonego kalafiora i soczewicy
Sałatka z pieczonego kalafiora i soczewicy
(s. 225)
- 250 g różyczek kalafiora
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 200 g brązowej soczewicy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
- pół czerwonej cebulki
- 2 łyżki pestek granatu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
- szczypta soli
Dressing
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżeczki miodu
- Sok z połowy cytryny
- Szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra – dół). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kalafiora. Posypujemy go curry, oprószamy solą, polewamy 2 łyżeczkami oleju. Dokładnie mieszamy. Pieczemy przez około 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki.
Cebulkę siekamy w piórka. Składniki sosu mieszamy. W pojemniku umieszczamy kalafior, soczewicę, cebulkę, pestki granatu, natkę, pestki dyni. Sos transportujemy osobno i polewamy nim sałatkę tuż przed jedzeniem.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce. Sałatkę należy zjeść w przeciągu 2 dni od przygotowania.
Placuszki piernikowe
Placuszki piernikowe
(s. 266)
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 2 łyżeczki kakao (4 g)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Wszystkie składniki poza olejem dokładnie mieszamy w misce. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej, rozprowadzamy go po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Łyżką nalewamy małe porcje ciasta. Smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem dżemu lub konfitury.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.
Szybki dżem z pomarańczy i chia
Szybki dżem z pomarańczy i chia
(s. 269)
Składniki:
- 2 soczyste pomarańcze (400 g po obraniu)
- 1 łyżka cukru
- 1½ łyżki nasion chia

Pomarańcze obieramy. Z jednej połowy pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe owoce filetujemy i dzielimy na mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem umieszczamy pomarańcze wraz z sokiem, cukrem, chia. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Dżem przekładamy do pojemnika, po ostygnięciu odkładamy do lodówki. Na początku dżem będzie rzadki, po kilku godzinach w lodówce zgęstnieje.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.
Malwina Bareła
Autorka bloga Filozofia Smaku, w życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteśmy tym, co jemy, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
KONKURS
Jeśli chcecie, by książka Malwiny Bareły „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” zagościła w waszej biblioteczce, weźcie udział w naszym konkursie. Mamy dla was 6 egzemplarzy. Aby zdobyć jeden z nich, opiszcie w kilku zdaniach swój popisowy lunch do pracy. Opis lunchu wyślijcie na adres konkurs@kukbuk.pl. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z regulaminem. I pamiętajcie, że zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?