Kukbuk
Kukbuk
Okładka książki „Lunchboxy na każdy dzień” (fot. Martyna Cybuch)

Lunchbox na cztery pory roku

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Zgrabne pudełeczka wypełnione po brzegi pachnącymi i smakowitymi daniami. Przemyślane kompozycje oraz połączenia smakowe. Japońskie bento to idealny sposób na przyjemne gotowanie.

Opublikowano: 18 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Malwina Bareła wie, co znaczy kolorowy, zdrowy i apetyczny lunch. Autorka kulinarnego bloga Filozofia Smaku wraca w swojej nowej książce „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” z kolejnymi recepturami na atrakcyjne obiady do pracy i szkoły. Autorka zwraca uwagę przede wszystkim na to, by szykowanie dań było szybkie i proste. W książce znajdują się nie tylko przepisy na 57 różnych zestawów lunchowych, ale także informacje, w jaki sposób oraz przez ile czasu można przechowywać daną potrawę. Ponadto, zgodnie z japońską filozofią bento, każde danie to nie tylko uczta dla żołądka, ale również dla oczu. Publikację wzbogacają zaostrzające apetyt smakowite zdjęcia. 

Rozkładówka ksiązki z przepisem na bento (fot. Martyna Cybuch)
„Lunchboxy na każdy dzień” i rozkładówka o cytrusach (fot. Martyna Cybuch)

W kolejnych rozdziałach znajdziemy przepisy na lunche na każdą porę roku. Malwina Bareła przekonuje, że codzienne posiłki nie muszą być nudne, a niebanalne dania można przygotować przy małym nakładzie pracy i kosztów. Przygodę z każdą porą roku otwiera podrozdział poświęcony sezonowej spiżarni – zbiór składników, na których warto w konkretnym okresie oprzeć swoją dietę. Informacje są zwięzłe i praktyczne, uzupełnione poradami, z czym łączyć i jak doprawiać kolejne warzywa, owoce czy grzyby. Sałatka z pieczonego kalafiora i soczewicy z pewnością doda jesiennym deszczowym dniom nieco koloru. Zimą będą nas rozpieszczać wyborne placuszki piernikowe. Przepisy na sezony wiosenny i letni sprawią, że z niecierpliwością będziemy czekać na powrót cieplejszych dni.

Dzięki poradom zawartym w publikacji dowiemy się także, jak ograniczyć ilość marnowanego jedzenia. Krok po kroku autorka wyjaśnia, na czym polega „bentowanie” oraz jak mądrze rozpocząć przygodę z japońską filozofią. Z takimi lunchami z pewnością urośniecie do rangi królów nęcących posiłków na każdy dzień. 

Sałatka z pieczonego kalafiora i soczewicy

Sałatka z pieczonego kalafiora i soczewicy

(s. 225)

  • 250 g różyczek kalafiora
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 200 g brązowej soczewicy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • pół czerwonej cebulki
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • szczypta soli 

Dressing

  • 1 łyżka pasty tahini
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sok z połowy cytryny
  • Szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody 
„Lunchboxy na każdy dzień” książka Malwiny Bareły (fot. Martyna Cybuch)

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra – dół). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kalafiora. Posypujemy go curry, oprószamy solą, polewamy 2 łyżeczkami oleju. Dokładnie mieszamy. Pieczemy przez około 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki. 

Cebulkę siekamy w piórka. Składniki sosu mieszamy. W pojemniku umieszczamy kalafior, soczewicę, cebulkę, pestki granatu, natkę, pestki dyni. Sos transportujemy osobno i polewamy nim sałatkę tuż przed jedzeniem. 

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce. Sałatkę należy zjeść w przeciągu 2 dni od przygotowania. 

Placuszki piernikowe

Placuszki piernikowe

(s. 266)

Składniki

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżeczki kakao (4 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Wszystkie składniki poza olejem dokładnie mieszamy w misce. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej, rozprowadzamy go po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Łyżką nalewamy małe porcje ciasta. Smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem dżemu lub konfitury. 

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni. 

Szybki dżem z pomarańczy i chia

Szybki dżem z pomarańczy i chia

(s. 269)

Składniki:

  • 2 soczyste pomarańcze (400 g po obraniu)
  • 1 łyżka cukru
  • 1½ łyżki nasion chia 
Rozkladówka z książki o Lunchboxach z kubkiem herbaty (fot. Martyna Cybuch)

Pomarańcze obieramy. Z jednej połowy pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe owoce filetujemy i dzielimy na mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem umieszczamy pomarańcze wraz z sokiem, cukrem, chia. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Dżem przekładamy do pojemnika, po ostygnięciu odkładamy do lodówki. Na początku dżem będzie rzadki, po kilku godzinach w lodówce zgęstnieje. 

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.

 

Malwina Bareła 

Autorka bloga Filozofia Smaku, w życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteśmy tym, co jemy, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.

 

KONKURS 

Jeśli chcecie, by książka Malwiny Bareły „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” zagościła w waszej biblioteczce, weźcie udział w naszym konkursie. Mamy dla was 6 egzemplarzy. Aby zdobyć jeden z nich, opiszcie w kilku zdaniach swój popisowy lunch do pracy. Opis lunchu wyślijcie na adres konkurs@kukbuk.pl. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z regulaminemI pamiętajcie, że zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka