Kaltbach, banon czy sbrinz? Jeśli te nazwy nic wam nie mówią, koniecznie sięgnijcie po elementarz europejskich serów stworzony przez Carolinę Pietyrę i Kamila Wernickiego, właścicieli krakowskiego sklepu z serami Pod Czerwonym Kogutem. Ich wydany właśnie przez wydawnictwo Znak Literanova „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów” to wspaniałe kompendium wiedzy o serach, pełne smakowitych anegdot i wskazówek, jak je przechowywać, kroić i podawać, a także z czym je łączyć. Oprócz solidnej porcji wiedzy w książce znajdziecie 40 serowych przepisów inspirowanych kuchniami świata.
La Mancha: ser i wino
Gdy myślimy o La Manchy, przypominają nam się przygody błędnego rycerza Don Kichota. Mało komu jednak region ten kojarzy się z wyjątkowym winem i niezwykłym jedzeniem, których wcale w nim nie brakuje!