zdrowie i rozsądek
czytaj więcej
- Zdrowie i rozsądek
Owady: jedzenie przyszłości?
Z jakimi problemami musimy się zmierzyć, zanim wprowadzimy insekty do naszej diety?
- Zdrowie i rozsądek
12 włoskich sposobów na suchy chleb
Oto parę włoskich idei na niemarnowanie chleba w przeglądzie ciągnącym się z północy na południe.
- Zdrowie i rozsądek
5 domowych sposobów na wyciszenie
Sezon jesienno-zimowy szczególnie sprzyja wyciszeniu. Coraz chłodniejsze dni, deszcz, plucha zachęcają do pozostania w domu pod ciepłym kocem, z kubkiem herbaty w dłoni. Jak jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie te chwile i zrelaksować się po tygodniu pracy?
- Zdrowie i rozsądek
Migrena: które produkty spożywcze ją powodują?
Nie wszyscy wiedzą, że nieodpowiednia dieta może przyczyniać się do występowania migreny. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinniście się wystrzegać.
- Zdrowie i rozsądek
Do czego potrzebna jest sól w kuchni?
Ma fundamentalne znaczenie! Konserwuje, zmienia konsystencję, a nawet kolor i aromat. Do czego jeszcze, poza nadawaniem słonego smaku, wykorzystujemy sól?
- Zdrowie i rozsądek
Pielęgnacja skóry a cykl menstruacyjny
Zmiana kondycji kobiecej skóry w czasie cyklu to rzecz jak najbardziej naturalna, choć nie zawsze mile widziana. Jak mądrze zadbać o skórę w zgodzie z kalendarzem biologicznym?
- Kultura i wiedza
Jedzenie na koncentrację: Nakarm swój mózg
W sezonie jesienno-zimowym warto zadbać o dietę, która zagwarantuje lepsze samopoczucie i prawidłowy rozwój. Kasza, sezonowe warzywa czy orzechy – te składniki posiłków będą doskonałym wsparciem dla mózgu. Jak smacznie je wykorzystać?
- Zdrowie i rozsądek
Segregacja śmieci
O ile jednym z priorytetów powinno być ograniczenie wytwarzania śmieci, o tyle drugim, równie ważnym, powinna być ich segregacja. Jak segregować prawidłowo?
- Zdrowie i rozsądek
Czym zajadać smutki?
Gdy jest nam źle, najczęściej sięgamy po lody, czekoladę i pizzę. Dlaczego emocje tak bardzo wpływają na nasz apetyt? I czego możemy się nauczyć od Oscara Wilde’a? O tym mówi psycholog jedzenia i zarządzania emocjami Katarzyna Wojtkowska.
- Zdrowie i rozsądek
8 kuchennych sprzętów, które czyścimy lub wymieniamy zbyt rzadko
Kuchenna ściereczka ma się zupełnie dobrze, piekarnik poczeka, lodówkę przetrze się kiedy indziej, a blaty wytrzymają do jutra. Tak myślicie? Niestety. Niektóre kuchenne sprzęty czyścimy i wymieniamy stanowczo zbyt rzadko.
- Zdrowie i rozsądek
Masło orzechowe: jeść czy nie?
Podjadanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach nie tuczy, a wręcz pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej.
- Kultura i wiedza
Zielone marki: między ekonomiczną kalkulacją a duchem zero waste
Jak podaje „Forbes”, 92% konsumentów deklaruje, że podczas wyboru produktu są skłonniejsi zaufać firmie, która angażuje się w ochronę środowiska. Gdy bycie eko staje się jednym z istotnych warunków konkurencyjności firm na rynku, zmiany wydają się nieuniknione.
- Zdrowie i rozsądek
Owady: jedzenie przyszłości?
Z jakimi problemami musimy się zmierzyć, zanim wprowadzimy insekty do naszej diety?
- Zdrowie i rozsądek
12 włoskich sposobów na suchy chleb
Oto parę włoskich idei na niemarnowanie chleba w przeglądzie ciągnącym się z północy na południe.
- Zdrowie i rozsądek
5 domowych sposobów na wyciszenie
Sezon jesienno-zimowy szczególnie sprzyja wyciszeniu. Coraz chłodniejsze dni, deszcz, plucha zachęcają do pozostania w domu pod ciepłym kocem, z kubkiem herbaty w dłoni. Jak jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie te chwile i zrelaksować się po tygodniu pracy?
- Zdrowie i rozsądek
Migrena: które produkty spożywcze ją powodują?
Nie wszyscy wiedzą, że nieodpowiednia dieta może przyczyniać się do występowania migreny. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinniście się wystrzegać.
- Zdrowie i rozsądek
Do czego potrzebna jest sól w kuchni?
Ma fundamentalne znaczenie! Konserwuje, zmienia konsystencję, a nawet kolor i aromat. Do czego jeszcze, poza nadawaniem słonego smaku, wykorzystujemy sól?
- Zdrowie i rozsądek
Pielęgnacja skóry a cykl menstruacyjny
Zmiana kondycji kobiecej skóry w czasie cyklu to rzecz jak najbardziej naturalna, choć nie zawsze mile widziana. Jak mądrze zadbać o skórę w zgodzie z kalendarzem biologicznym?
- Kultura i wiedza
Jedzenie na koncentrację: Nakarm swój mózg
W sezonie jesienno-zimowym warto zadbać o dietę, która zagwarantuje lepsze samopoczucie i prawidłowy rozwój. Kasza, sezonowe warzywa czy orzechy – te składniki posiłków będą doskonałym wsparciem dla mózgu. Jak smacznie je wykorzystać?
- Zdrowie i rozsądek
Segregacja śmieci
O ile jednym z priorytetów powinno być ograniczenie wytwarzania śmieci, o tyle drugim, równie ważnym, powinna być ich segregacja. Jak segregować prawidłowo?
- Zdrowie i rozsądek
Czym zajadać smutki?
Gdy jest nam źle, najczęściej sięgamy po lody, czekoladę i pizzę. Dlaczego emocje tak bardzo wpływają na nasz apetyt? I czego możemy się nauczyć od Oscara Wilde’a? O tym mówi psycholog jedzenia i zarządzania emocjami Katarzyna Wojtkowska.
- Zdrowie i rozsądek
8 kuchennych sprzętów, które czyścimy lub wymieniamy zbyt rzadko
Kuchenna ściereczka ma się zupełnie dobrze, piekarnik poczeka, lodówkę przetrze się kiedy indziej, a blaty wytrzymają do jutra. Tak myślicie? Niestety. Niektóre kuchenne sprzęty czyścimy i wymieniamy stanowczo zbyt rzadko.
- Zdrowie i rozsądek
Masło orzechowe: jeść czy nie?
Podjadanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach nie tuczy, a wręcz pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej.
- Kultura i wiedza
Zielone marki: między ekonomiczną kalkulacją a duchem zero waste
Jak podaje „Forbes”, 92% konsumentów deklaruje, że podczas wyboru produktu są skłonniejsi zaufać firmie, która angażuje się w ochronę środowiska. Gdy bycie eko staje się jednym z istotnych warunków konkurencyjności firm na rynku, zmiany wydają się nieuniknione.
- Zdrowie i rozsądek
Alergik w podróży
Wbrew pozorom osoby z nietolerancjami pokarmowymi i alergicy nie są podczas podróży skazani na mdłe jedzenie. Wystarczy dobre planowanie, trochę wyobraźni i kilka pomocnych aplikacji, by śmiało ruszać w świat!
- Zdrowie i rozsądek
Czy od procentów musi boleć głowa?
Choć to dobre towarzystwo powinno być receptą na udany wieczór, najczęściej dopiero pierwszy wypity drink odpowiada za przypływ euforii i rozluźnienie atmosfery. Niestety, każdy kolejny sprawia, że tracimy kontrolę nad ilością wypitego alkoholu, a poranek następnego dnia bywa bolesny.
- Zdrowie i rozsądek
8 sposobów na podróżowanie zgodnie z duchem zero waste
Poznajcie sprytne sztuczki, które sprawią, że wasze podróże nie przyczynią się dodatkowo do zaśmiecania planety.
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
- Zdrowie i rozsądek
Naturalne sposoby na alergię
Jeśli kichanie psuje wam radość z pięknej pogody, sprawdźcie nasze proste metody na złagodzenie alergii.
- Zdrowie i rozsądek
Kawa: pić czy nie?
Podnosi poziom serotoniny, zapobiega udarom mózgu i zawałowi serca. Nie wszystkim jednak służy.
- Zdrowie i rozsądek
Warszawa żegna się z plastikiem
W trosce o środowisko prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski zakazał używania plastikowych jednorazówek w stołecznych urzędach i podczas miejskich imprez.
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna strona pięknych warzyw
Uwodzicielskie piękno warzyw ma swoją mroczną stronę. Jest nią nasza pogarda dla sczerniałych bananów i rozdwojonych marchewek. To dyskryminacja mniej urodziwych odpowiada w dużym stopniu za marnowanie jedzenia.
- Zdrowie i rozsądek
Pies na stres
Psiarzom tego zjawiska tłumaczyć nie trzeba. Nawet krótki kontakt z psem pomaga pozbyć się napięcia, wycisza, odstresowuje. Dlaczego tak się dzieje?
- Zdrowie i rozsądek
Praktyki dobre dla duszy. 10 sposobów jak żyć lepiej
Szczęście nie jest czymś, co się przytrafia. Można je sobie wypracować. I to wcale nie jest takie trudne!
- Zdrowie i rozsądek
5 powodów, dla których warto jeść lody
Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.
- Zdrowie i rozsądek
5 dni z jogą na wyjeździe – warto?
Spokój i cisza. Przyroda, brak pośpiechu. Dobry sen, który naprawdę regeneruje. Pyszne jedzenie, które naprawdę odżywia. Kilka dni z jogą na wyjeździe to znacznie więcej niż regularne ćwiczenia na macie. To, co pomiędzy sesjami, jest może nawet ważniejsze. Bo to nauka bycia dla siebie ważnym.
- Zdrowie i rozsądek
Wabi-sabi, czyli sztuka dobrego życia
Wabi-sabi to ważny element japońskiej codzienności, choć nie znajdziemy tego pojęcia w tamtejszych słownikach. Co więcej, wielu Japończyków nie potrafi go jasno wytłumaczyć.
- Zdrowie i rozsądek
Wspólny ogród, wspólna sprawa
W ten weekend razem z Państwomiasto zapraszamy was na inaugurację Otwartego Ogrodu na Jazdowie. Przyjdźcie, by razem z nami nacieszyć się wiosną i poznać tajniki miejskiego ogrodnictwa.
- Zdrowie i rozsądek
Wiosenne postanowienie? Jeść więcej warzyw!
O tym, jak jedzeniem dopieścić organizm na wiosnę, rozmawiamy z Hanną Stolińską-Fiedorowicz, dietetyczką kliniczną i autorką książki „Jedz zielone”.
- Zdrowie i rozsądek
Kiełki – samo życie
Do kiełkowania nadają się wyłącznie pestki i nasiona nieprzeterminowane, nieprzetworzone (biały ryż odpada), najlepiej specjalnie przeznaczone do tego celu, a nie do uprawy ozdobnej czy przemysłowej. Ważne też, aby nie zostały wcześniej wystawione na działanie światła.
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna prawda o modnych tłuszczach
Za awokado giną farmerzy, przez olej kokosowy płoną lasy tropikalne – jakie są ciemne strony trendów, którym wszyscy ulegamy?
- Zdrowie i rozsądek
O sztuce wyrzucania
Jak sprzątać, żeby nie oszaleć? O walce z nadmiarem rzeczy i porządkach domowych rozmawiamy z Aleksandrą Dobrzyniecką, architektką i autorką bloga Apetyczne Wnętrze.
- Na mapie
12 sklepów będących alternatywą dla sieciówek
Lista najciekawszych butików i concept storów z całej Polski.
- Zdrowie i rozsądek
Superfoods, które warto przynieść ze spaceru
Cuda z polskiej łąki jesienią sprawdzą się dużo lepiej niż importowane z końca świata superfoods.
- Zdrowie i rozsądek
Odpowiedzialna moda. Czy ubrania mogą być wegańskie?
O modzie powstającej z poszanowaniem zarówno ludzi, jak i zwierząt, rozmawiamy z Kachą, twórczynią marki Maszynownia, która szyje etyczne, wegańskie ubrania i akcesoria.
- Zdrowie i rozsądek
Ortodoksyjny weganizm jest niemoralny?
Czy da się ocalić zwierzęta dzięki jedzeniu mięsa?
- Zdrowie i rozsądek
Wegańska kuchnia dla początkujących
Czym zastąpić w kuchni produkty odzwierzęce? Zaopatrzcie się w wiedzę, która pomoże zweganizować ulubione przepisy i poradzić sobie, gdy w lodówce zabraknie jajek.
- Zdrowie i rozsądek
8 internetowych second handów
Ubrania w stylu vintage bez wychodzenia z domu. Można w nich znaleźć prawdziwe perełki!
- Zdrowie i rozsądek
Ryby bałtyckie – jeść czy nie?
Czego mają więcej flądry, dorsze i łososie – cennych kwasów omega-3 i omega-6 czy rtęci i zanieczyszczeń?
- Zdrowie i rozsądek
Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – raport EWG
Niektórym nie pomoże nawet porządne szorowanie! Sprawdźcie, które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów i co można z tym zrobić.
- Zdrowie i rozsądek
Fake food. Czy naprawdę wiesz, co jesz?
Przeciętny Europejczyk w ciągu roku zjada około 5 kilogramów dodatków do żywności – wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia . Część z nich może być niezwykle szkodliwa dla naszego zdrowia. Na jakie produkty powinniśmy najbardziej uważać?
- Zdrowie i rozsądek
Co możemy zjeść po terminie?
Przekroczenie daty podanej na opakowaniu nie zawsze musi być powodem do zmartwień.
- Zdrowie i rozsądek
Alternatywne formy cukru
Czym można zastąpić w kuchni biały cukier? Czy rzeczywiście alternatywne rozwiązania są zdrowsze?
- Zdrowie i rozsądek
Czy mleko roślinne jest zdrowe?
Migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe i owsiane – podpowiadamy, czym różnią się od siebie mleka roślinne i jak je zrobić w domu.
- Zdrowie i rozsądek
Czerwone mięso – jeść czy nie?
Jest pełne białka, żelaza i witamin, ale podwyższa cholesterol, przyczynia się do chorób serca i miażdżycy. Mięsożercy, sprawdźcie, czy warto wrzucać kolejną karkówkę na grilla.
- Zdrowie i rozsądek
Co zjeść, żeby dobrze spać?
5 produktów, dzięki którym smacznie prześpicie całą noc.
- Zdrowie i rozsądek
Gnicie, czyli drugie życie jedzenia
Czas nie oszczędza niczego, a szczególnie okrutny jest dla jedzenia – duża część spożywczej produkcji psuje się jeszcze przed trafieniem do sklepów, sporo gnije i pleśnieje w naszych lodówkach, piwnicach i szafkach. Dlaczego jedzenie się psuje?
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
Do tego dostęp do KUKBUK-owych niespodzianek.
- Zdrowie i rozsądek
Projektowanie oddechu
Oddychanie jest dla nas tak oczywiste, że często nawet nie zwracamy na nie uwagi. Czas to zmienić, bo to właśnie ono podtrzymuje wszystkie życiowe funkcje organizmu.
- Zdrowie i rozsądek
Choinka zero waste
Jak wybrać świąteczne drzewko, by nie szkodzić środowisku?
- Zdrowie i rozsądek
Minileksykon kasz
Sprawdzi się na śniadanie, a także jako dodatek do obiadu czy składnik deseru. Jak wykorzystać różne rodzaje kaszy?
- Zdrowie i rozsądek
Warzywa korzeniowe w diecie
Trwa sezon na warzywa korzeniowe. Do czego je wykorzystać i dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
- Zdrowie i rozsądek
Algi w jadłospisie
Dobrze smakują i mają wiele wartości odżywczych – algi cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Co zyskamy, jeśli wprowadzimy je do naszego jadłospisu?
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić najlepszy tort piernikowy?
Przepis na korzenny tort piernikowy, który zachwyci swoim aromatem i smakiem, idealny na Święta.
- Zdrowie i rozsądek
Ośmiornice na talerzu
Czym są głowonogi i czy powinny częściej pojawiać się na naszych stołach?
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Zdrowie i rozsądek
Jeśli plastik, to jaki?
Z etykiety można wyczytać wiele ciekawostek, jednak nie mniejszą wiedzę kryją oznaczenia widniejące na plastikowych opakowaniach.
- Zdrowie i rozsądek
Do czego potrzebna jest sól w kuchni?
Ma fundamentalne znaczenie! Konserwuje, zmienia konsystencję, a nawet kolor i aromat. Do czego jeszcze, poza nadawaniem słonego smaku, wykorzystujemy sól?
- Zdrowie i rozsądek
Ślad węglowy, czyli ciemna strona produktu
Zarówno w domu, jak i poza nim mamy na co dzień do czynienia z różnego rodzaju odpadami. Jednak niekończący się cykl kupowania i wyrzucania skutkuje nie tylko namacalnymi powodami do wstydu. Co ze śladem węglowym, którego jedynie pozornie nie dostrzegamy?
- Zdrowie i rozsądek
Czy należy obawiać się dodatków do żywności?
Pragnienie spożywania bezpiecznej, zdrowej żywności jest powszechne i zrozumiałe. Niestety, ocena tego, co rzeczywiście szkodliwe, jest dla zwykłego człowieka trudna, zwłaszcza w obliczu wykluczających się, przesadzonych informacji publikowanych w internecie i innych mediach.
- Zdrowie i rozsądek
Projektowanie oddechu
Oddychanie jest dla nas tak oczywiste, że często nawet nie zwracamy na nie uwagi. Czas to zmienić, bo to właśnie ono podtrzymuje wszystkie życiowe funkcje organizmu.
- Zdrowie i rozsądek
Choinka zero waste
Jak wybrać świąteczne drzewko, by nie szkodzić środowisku?
- Zdrowie i rozsądek
Minileksykon kasz
Sprawdzi się na śniadanie, a także jako dodatek do obiadu czy składnik deseru. Jak wykorzystać różne rodzaje kaszy?
- Zdrowie i rozsądek
Warzywa korzeniowe w diecie
Trwa sezon na warzywa korzeniowe. Do czego je wykorzystać i dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
- Zdrowie i rozsądek
Algi w jadłospisie
Dobrze smakują i mają wiele wartości odżywczych – algi cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Co zyskamy, jeśli wprowadzimy je do naszego jadłospisu?
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić najlepszy tort piernikowy?
Przepis na korzenny tort piernikowy, który zachwyci swoim aromatem i smakiem, idealny na Święta.
- Zdrowie i rozsądek
Ośmiornice na talerzu
Czym są głowonogi i czy powinny częściej pojawiać się na naszych stołach?
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Zdrowie i rozsądek
Jeśli plastik, to jaki?
Z etykiety można wyczytać wiele ciekawostek, jednak nie mniejszą wiedzę kryją oznaczenia widniejące na plastikowych opakowaniach.
- Zdrowie i rozsądek
Do czego potrzebna jest sól w kuchni?
Ma fundamentalne znaczenie! Konserwuje, zmienia konsystencję, a nawet kolor i aromat. Do czego jeszcze, poza nadawaniem słonego smaku, wykorzystujemy sól?
- Zdrowie i rozsądek
Ślad węglowy, czyli ciemna strona produktu
Zarówno w domu, jak i poza nim mamy na co dzień do czynienia z różnego rodzaju odpadami. Jednak niekończący się cykl kupowania i wyrzucania skutkuje nie tylko namacalnymi powodami do wstydu. Co ze śladem węglowym, którego jedynie pozornie nie dostrzegamy?
- Zdrowie i rozsądek
Czy należy obawiać się dodatków do żywności?
Pragnienie spożywania bezpiecznej, zdrowej żywności jest powszechne i zrozumiałe. Niestety, ocena tego, co rzeczywiście szkodliwe, jest dla zwykłego człowieka trudna, zwłaszcza w obliczu wykluczających się, przesadzonych informacji publikowanych w internecie i innych mediach.
- Zdrowie i rozsądek
8 stacjonarnych sklepów zero waste
Produkty bez zbędnych opakowań? Możliwość zakupu tylko takiej ilości towaru, jaka jest nam potrzebna? Pakowanie do własnych pojemników? Sprawdzamy, co oferują stacjonarne sklepy zero waste.
- Zdrowie i rozsądek
Weganin nad morzem – jak nie być głodnym na bezmięsnych wakacjach
Podpowiadamy, jak będąc na diecie wegańskiej, jeść smacznie na urlopie w królestwie owoców morza.
- Zdrowie i rozsądek
Pielęgnacja z natury
Nawilżają, odżywiają, a do tego pięknie pachną. Kosmetyki stworzone z ekstraktów roślinnych pozwalają poczuć lato i w pełni mu się oddać.
- Zdrowie i rozsądek
Jak joga działa na stres?
Nie jesteśmy w stanie uniknąć stresu na co dzień – to oczywiście truizm. Możemy za to zrobić jedno: wypracować taką reakcję na stresujące sytuacje, która pomoże nam opanować negatywne emocje i działać – najkorzystniej dla nas samych. Bezcenna okazuje się tu regularna praktyka jogi.
- Zdrowie i rozsądek
5 diet, na których NIE schudniesz do lata
Lato tuż za rogiem, a razem z nim plaża, kostium i kuse sukienki. Podpowiadamy, jakie diety nie zadziałają.
- Zdrowie i rozsądek
10 powodów, dla których warto jeść truskawki
Maj to początek sezonu na truskawki, pierwsze tak soczyste owoce w roku. Są pyszne, słodkie i niskokaloryczne. Co jeszcze w sobie kryją? Niektóre ich zalety mogą zaskoczyć.
- Zdrowie i rozsądek
Wielka siła w małym kwiecie
Choć przybyła z dalekiej Azji, w Polsce jest już na dobre zadomowiona. Jej owoce skrywają drobne czarne nasiona nazywane czarnym kminem. Mowa o czarnuszce – niepozornej roślinie o podłużnych liściach i niebieskich kwiatach.
- Zdrowie i rozsądek
Zdrowie na butelki
Oleje tłoczone na zimno mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, który pomoże obniżyć cholesterol, który wzmocni stawy, a który podniesie libido!
- Zdrowie i rozsądek
Kiełki – samo życie
Do kiełkowania nadają się wyłącznie pestki i nasiona nieprzeterminowane, nieprzetworzone (biały ryż odpada), najlepiej specjalnie przeznaczone do tego celu, a nie do uprawy ozdobnej czy przemysłowej. Ważne też, aby nie zostały wcześniej wystawione na działanie światła.
- Zdrowie i rozsądek
Krytyczna perspektywa: co nie tak jest z superfoods?
Towarzyszący wiośnie przypływ sił witalnych aż prosi się o spotęgowanie. Często w tym okresie podejmujemy decyzję o zmianie nawyków żywieniowych i wprowadzeniu większej liczby produktów uważanych za zdrowe, a nawet superzdrowe. Mowa tu o superfoods – termin ten zrobił oszałamiającą karierę.
- Ludzie i inspiracje
Twoje ciało jest jak plastelina, uformuj je, jak chcesz
Kukbuczyce wstały od stołu, Ania podniosła się z kanapy. Przeczytajcie jej historię. Wzrusza i bardzo motywuje.
- Zdrowie i rozsądek
Senna wycinanka
Sen klei powieki i szast-prast rusza taśma pełna nieprawdopodobnych obrazów.
- Zdrowie i rozsądek
Od zmierzchu do świtu
Przesypiamy przeciętnie jedną trzecią życia. Ale mimo że coraz więcej atrakcji odciąga nas od łóżka, na śnie nie warto oszczędzać. Wyspani, lepiej wykorzystamy pozostałe dwie trzecie. Dobrze więc wiedzieć, jak spać, żeby się wyspać.
- Zdrowie i rozsądek
Wiosenna odnowa
Włączamy wiosnę do menu. Mądrze dobrane dostarczy nowych smaków i zapachów, a przede wszystkim solidnej porcji witamin. Zawsze jest dobry dzień, by wprowadzić dobre nawyki do jadłospisu!
- Zdrowie i rozsądek
Polskie lokale z misją, które zmieniają świat
Marzycie, aby wspólnie z przyjaciółmi prowadzić lokal z misją? Jeśli tak, mamy dla was dobrą wiadomość. Spółdzielcy z całej Polski robią to od dawna – ze świetnymi efektami.
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna prawda o modnych tłuszczach
Za awokado giną farmerzy, przez olej kokosowy płoną lasy tropikalne – jakie są ciemne strony trendów, którym wszyscy ulegamy?
- Zdrowie i rozsądek
O sztuce wyrzucania
Jak sprzątać, żeby nie oszaleć? O walce z nadmiarem rzeczy i porządkach domowych rozmawiamy z Aleksandrą Dobrzyniecką, architektką i autorką bloga Apetyczne Wnętrze.
- Na mapie
12 sklepów będących alternatywą dla sieciówek
Lista najciekawszych butików i concept storów z całej Polski.
- Zdrowie i rozsądek
Soki, które pomagają walczyć z przeziębieniem
Anna Sienkiewicz, założycielka firmy Eko Sok Bar, zdradziła nam swoje ulubione przepisy na zdrowe soki. Rozgrzeją, wzmocnią odporność, dodadzą energii.
- Zdrowie i rozsądek
5 sposobów na suchy chleb
Pieczywo to najczęściej wyrzucany przez Polaków produkt. Warto dać mu drugie życie i zmniejszyć niechlubne statystyki.
- Zdrowie i rozsądek
Jak wyhodować warzywa z resztek?
Czy wiedzieliście, że z odciętych przed jedzeniem części sałaty, pora czy selera mogą wyrosnąć nowe, pełnowartościowe warzywa?
-
Do czego służy skórka z jabłka?
Trend zero waste, popularny od jakiegoś czasu w kuchni, wkroczył również do przemysłu konfekcyjnego. Choć trudno sobie wyobrazić kurtki i buty uszyte z materiału wytworzonego ze skóry jabłek, takie rewolucyjne pomysły właśnie doczekały się realizacji.
- Zdrowie i rozsądek
Zero waste po polsku
Polska od lat znajduje się w czołówce krajów marnujących żywność. Potwierdził to raportu Banków Żywności zaprezentowany w ramach Światowego Dnia Żywności. Marka Grundig stara się to zmienić.
-
WUEF dla opornych, czyli aerial
Tańczą, wiszą głową w dół, owinięte kolorowymi szarfami kręcą piruety – zwykłe dziewczyny oderwane od ziemi.
- Zdrowie i rozsądek
Najlepsze aplikacje liczące kalorie
Nie od dziś wiadomo, że redakcja jest pełna ludzi zawsze głodnych. Aby poskromić apetyt na kolejną porcję sernika proponujemy cztery aplikacje liczące kalorie.
- Zdrowie i rozsądek
Alternatywne zastosowanie jedzenia, czyli życie po życiu
Podczas gdy masowa produkcja tworzyw sztucznych sukcesywnie rujnuje naszą planetę, coraz wyraźniej widać przeciwstawne tendencje i nowe wyzwania, jakie stawiają przed sobą projektanci. Z jakich materiałów powstają przedmioty dające nadzieję na zatrzymanie ciągu niszczycielskich zdarzeń?
- Zdrowie i rozsądek
Jak dbać o skórę zimą? Pielęgnować, nie malować!
O tym, jak mądrze dbać o skórę zimą, rozmawiamy z Joanną Stawowy, właścicielką Beauty Rebel, buntowniczką przemierzającą świat w poszukiwaniu najlepszych, organicznych i etycznych produktów.
- Zdrowie i rozsądek
Jak znaleźć dobry krem? Przewodnik po drogeriach
Co znaczą łacińskie nazwy na opakowaniach? Czy ten krem jest lepszy od tamtego? Czy przy doborze kosmetyków pora roku ma znaczenie? Z tymi pytaniami udaliśmy się do eksperta, Joanny Hołuj, założycielki IOSSI, firmy, która zajmuje się produkcją kosmetyków naturalnych.
- Zdrowie i rozsądek
Obierki warzyw i owoców – jeść czy nie?
Skórki ziemniaków, ogórków czy marchewki to skarbnica składników odżywczych, która najczęściej ląduje w śmietniku lub na kompostowniku. Zanim jednak je zjemy, poznajmy kilka zasad bezpieczeństwa.
- Zdrowie i rozsądek
Woda na wagę złota. Jak dać jej drugie życie?
Marnowanie żywności to nie jedyny problem, z jakim - ze względu na dobro naszej planety - musimy się zmierzyć. Równie dużym problemem jest nadmierne zużycie wody. Jak możemy to zmienić? Podpowiadamy wspólnie z marką Grundig!
- Zdrowie i rozsądek
Być wege i nie zbankrutować? Da się zrobić!
Odrobina cierpliwości, duże porcje, suszone owoce i przyjaźń z nasionami. Oto zestaw oszczędnego wegetarianina.
- Zdrowie i rozsądek
Świat bez plastiku. Unia zakazuje stosowania nawet jednorazowych sztućców
Mikroplastik w rybach, słomki zaplątujące się w sieci rybackie i plastikowe sztućce zalegające na wysypiskach. To problem, z którym mierzy się współczesny świat. Problem bardzo ważny, o czym świadczy ostatnia decyzja Unii Europejskiej.
- Zdrowie i rozsądek
100 posiłków w koszu – jak tego uniknąć?
Tony jedzenia, jakie marnujemy w Polsce co roku, pozwoliłyby przez dziesięć lat karmić wszystkich mieszkańców Warszawy. Jak zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, by oszczędzić pieniądze i chronić środowisko? Jest kilka dróg.
- Zdrowie i rozsądek
Ciemne strony zero waste – polemika
Ponieważ tekst o granicach rozsądku w stosowaniu zasad zero waste wzbudził wielkie emocje, publikujemy odpowiedź autorki na wasze pytania i zarzuty.
- Zdrowie i rozsądek
Jak rozpoznać ekologiczną żywność i nie dać się oszukać?
Gdziekolwiek spojrzymy, tam znaczki eko, organic i bio – w gęstwinie pojęć można się zgubić. Co oznaczają certyfikaty i czy są godne zaufania? Oddzielamy ziarno od plew i przychodzimy z odpowiedziami na te pytania.
- Zdrowie i rozsądek
Czy folie spożywcze są bezpieczne dla naszego zdrowia?
Podpowiadamy, jak się z nimi obchodzić.
-
Dwa litry wody dziennie to mit
Koniec z wmuszaniem w siebie kolejnych szklanek. Dlaczego nie trzeba pić tyle wody?
- Zdrowie i rozsądek
Aromaterapia. Nauka czy efekt placebo?
Czy zdrowie, uroda i nastrój biorą się ot tak – z powietrza? Czy zapach leczy i troskliwie otula? Brzmi jak bajanie wiedźmy. Lepiej więc zajrzeć do badań naukowych i sprawdzić, czym aromaterapia pachnie.
- Zdrowie i rozsądek
Czy da się zdrowo smażyć?
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Co zrobić, by smażyć zdrowiej?
- Zdrowie i rozsądek
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o olejach w kosmetyce
Krótki przewodnik o tym, jak ich używać i jak dobierać do swoich potrzeb.
- Zdrowie i rozsądek
Co możemy zjeść po terminie?
Przekroczenie daty podanej na opakowaniu nie zawsze musi być powodem do zmartwień.
- Zdrowie i rozsądek
Poziomki z własnego parapetu? Oto tajniki uprawy
Lipiec to dobry czas, by posadzić poziomkę. Zanim na krzaczku pojawią się pachnące owoce, sprawdzi się jako roślina doniczkowa.
- Zdrowie i rozsądek
Alternatywne formy cukru
Czym można zastąpić w kuchni biały cukier? Czy rzeczywiście alternatywne rozwiązania są zdrowsze?
- Zdrowie i rozsądek
Czy mleko roślinne jest zdrowe?
Migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe i owsiane – podpowiadamy, czym różnią się od siebie mleka roślinne i jak je zrobić w domu.
- Zdrowie i rozsądek
Czerwone mięso – jeść czy nie?
Jest pełne białka, żelaza i witamin, ale podwyższa cholesterol, przyczynia się do chorób serca i miażdżycy. Mięsożercy, sprawdźcie, czy warto wrzucać kolejną karkówkę na grilla.
- Zdrowie i rozsądek
Agnieszka Mielczarek: Kluczem do sukcesu są jelita
Czym się różni chudnięcie po czterdziestce od zrzucania zbędnych kilogramów w wieku 20 czy 30 lat?
- Ludzie i inspiracje
Jak Koreanki dbają o figurę?
Mięso na śniadanie, obiad i kolację. Inju Cho, koreańska miss bikini, zdradza sekrety szczupłych sylwetek Koreanek.
- Zdrowie i rozsądek
Gnicie, czyli drugie życie jedzenia
Czas nie oszczędza niczego, a szczególnie okrutny jest dla jedzenia – duża część spożywczej produkcji psuje się jeszcze przed trafieniem do sklepów, sporo gnije i pleśnieje w naszych lodówkach, piwnicach i szafkach. Dlaczego jedzenie się psuje?
- Zdrowie i rozsądek
Mięso i sól – związek pełen mitów
Solić czy nie solić? Oto jest pytanie! Rozprawiamy się z najpopularniejszymi mitami związanymi z soleniem mięsa.