zdrowie i rozsądek
czytaj więcej
- Zdrowie i rozsądek
Wszystko, co musisz wiedzieć o suplementach diety
O holistycznym podejściu do zdrowia, zbilansowanej diecie i mądrej suplementacji, rozmawiamy z Niną Nicheską, lekarzem i współzałożycielką marki nikalab. Doktor Nicheska rozprawia się z mitami, które powstały wokół suplementów i dzieli się z nami zgromadzoną przez lata wiedzą.
- Zdrowie i rozsądek
Czy lody są zdrowe? Oto 5 powodów, dla których warto je jeść
Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.
- Zdrowie i rozsądek
E-book KUKBUK „Na lepsze!”
Początek roku to dla nas pretekst, by przyjrzeć się własnym nawykom żywieniowym. Zwrócić uwagę na to, co i w jaki sposób jemy, które przyzwyczajenia służą zdrowiu i samopoczuciu, a które warto zmienić. Przyglądamy się produktom, po które sięgamy rutynowo. Chcemy jeść smacznie i sezonowo, ale także zdrowo. Bo przecież jedzenie może być pyszne i zdrowe zarazem! W e-booku KUKBUK-a „Na lepsze!” prezentujemy praktyczne porady, jak jeść dobrze i uważnie, nie tracąc przy tym ani apetytu, ani zawrotnych sum z portfela.
- Zdrowie i rozsądek
Od pola do stołu, czyli Dolina Dobra
Po pierwsze lokalność, świeżość, prawdziwy smak. Do tego zrównoważony rozwój, działanie z myślą o środowisku naturalnym i kontrola jakości na każdym etapie procesu produkcji. Za tymi wartościami stoją realne korzyści. To one wpływają na nasze wybory w trakcie zakupów, podczas których coraz częściej zadajemy sobie pytanie: jak – i z czego – to jest zrobione?
- Zdrowie i rozsądek
Pomóżmy odporności
Nazywany jest płynnym złotem, nektarem bogów albo eliksirem młodości, jego właściwości były znane już starożytnym. Miód, bo o nim mowa, wzbudzał i wciąż wzbudza emocje, na szczęście wyłącznie pozytywne.
- Ludzie i inspiracje
Przepisy na leniwe jesienne śniadania
W jesienne poranki nie ma nic lepszego niż rozgrzewające śniadanie. Jeszcze lepiej, jeśli połączymy je z aromatyczną i pobudzającą kawą w klasycznej lub sezonowej wersji.
- Zdrowie i rozsądek
E-book KUKBUK „Natura odporności”
Uwielbiamy tę porę roku – niestraszna nam szaruga, siąpiący deszcz i przenikliwy chłód! Chodźcie z nami na spacer wśród oszałamiających kolorów jesieni.
- Ludzie i inspiracje
Oliwy monocultivar – na czym polega ich wyjątkowość?
Skąd wiadomo, który moment na zbiór oliwek jest najlepszy? Pomaga w tym analiza DNA owoców. A to tylko jeden z kroków na drodze do wybornego smaku oliw monocultivar.
- Zdrowie i rozsądek
Czy każda oliwa smakuje tak samo?
Włosi wiedzą najlepiej, że oliwa oliwie nierówna. Może być intensywna, o zdecydowanym aromacie, albo delikatniejsza, o harmonijnym, uniwersalnym smaku. We Włoszech oliwy używa się jak przyprawy i odpowiednio dobiera ją do dania.
- Zdrowie i rozsądek
Jaka jest natura superfoods?
Produkty wyróżniające się prozdrowotnymi właściwościami znane są od wieków, ale dopiero teraz święcą tryumfy popularności.
- Zdrowie i rozsądek
Areta Szpura: Instrukcja obsługi przyszłości
O tym, dlaczego, chcąc uratować świat, powinniśmy się troszczyć nie tylko o środowisko, ale i o siebie nawzajem, a także o tym, jak pomóc planecie i nie zwariować, mówi nam Areta Szpura, aktywistka i autorka książki „Instrukcja obsługi przyszłości”.
- Zdrowie i rozsądek
Jak radzić sobie ze stresem?
Stres to naturalna reakcja organizmu na trudne sytuacje, z którymi przychodzi nam się mierzyć. Dziś, gdy życie wciąż przyśpiesza, towarzyszy nam jednak zbyt często. Jak sobie z nim radzić?
- Zdrowie i rozsądek
Joga nidra w walce ze stresem
Czy indyjskie praktyki medytacyjne mogą nam pomóc w walce ze stresem i z bezsennością? Poznajcie jogę nidrę – relaksacyjną metodę świadomego śnienia, dzięki której odzyskacie wewnętrzną równowagę.
- Zdrowie i rozsądek
Przepisy z burakiem w roli głównej
Buraki zawierają solidną dawkę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Poza tym są pyszne i uniwersalne! Możemy z nich wyczarować śniadanie, przystawkę, danie główne, a nawet deser.
- Zdrowie i rozsądek
Kuchnia w duchu less waste
W efekcie wzrostu świadomości konsumenckiej coraz więcej ludzi rewiduje swoje nawyki i szuka sposobów na to, by uczynić własny dom bardziej przyjaznym środowisku. Podpowiadamy, jak zadbać o planetę od kuchni!
- Zdrowie i rozsądek
Plastik a środowisko
Kiedy myślimy o plastiku, oczami wyobraźni widzimy śmieci w lasach czy nieposegregowane odpady. Tymczasem mikrocząsteczki plastiku można znaleźć niemal wszędzie. Dowiedz się, jak plastik wpływa na środowisko i jakie są dla niego alternatywy!
- Zdrowie i rozsądek
10 rozgrzewających naparów na chłodne dni
Ciepły koc i dobra książka albo ulubiony serial – to sprawdzony zestaw na długie, chłodne wieczory. Gdy pogoda się psuje, a temperatura spada, warto też sięgnąć po kubek wypełniony po brzegi gorącym, aromatycznym naparem.
- Zdrowie i rozsądek
Jak wzmocnić odporność i co będzie najlepsze w tym celu?
Jesienią i zimą nietrudno złapać sezonową grypę czy przeziębienie. Jak zadbać o zdrowie i jak zwiększyć swoją odporność?
- Zdrowie i rozsądek
Ekoporadnik: co zrobić z choinką po świętach?
Każdego roku po Bożym Narodzeniu na wysypiska śmieci trafiają miliony drzew. Tymczasem, zamiast wyrzucać choinkę, można ją wykorzystać. Nawet do gotowania! Sprawdźcie nasz ekoporadnik i zobaczcie, co zrobić z choinką po świętach.
- Zdrowie i rozsądek
Wegańskie zamienniki jajka
Jeżeli zastanawiacie się, jaki jest idealny wegański zamiennik jajka, mamy coś, co ułatwi wam rozeznanie w temacie. Sprawdźcie, jak wyczarować roślinną jajecznicę, wege omlet czy rewelacyjne wegańskie ciasto.
- Zdrowie i rozsądek
Co kryje ajurwedyjskie złote mleko? Właściwości i przeciwskazania
Kubek tego aromatycznego eliksiru nie tylko rozgrzewa ciało, ale także poprawia samopoczucie. Jakie właściwości ma złote mleko z kurkumą, cynamonem i imbirem? Wyjaśniamy, na co pomaga słynny złoty napój.
- Zdrowie i rozsądek
Właściwości kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty
Kapusty kiszonej nigdy dość! Ma moc prozdrowotnych właściwości, a do tego jest pyszna i sprawdza się w wielu wyśmienitych potrawach. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i czemu należy pić sok z kiszonej kapusty.
- Zdrowie i rozsądek
Jak żyć zdrowo i zapobiegać chorobom?
Często powtarza się, że profilaktyka jest najlepszym lekarstwem. Ale jak zadbać o zdrowy styl życia? Sprawdźcie, czego o zapobieganiu chorobom może was nauczyć medycyna komplementarna.
- Zdrowie i rozsądek
Dieta sirtuinowa a odporność
Wysoka zawartość sirtuin w organizmie nie tylko opóźnia procesy starzenia i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, ale także wpływa korzystnie na odporność. Jak dieta sirtfood działa na układ immunologiczny?
- Zdrowie i rozsądek
Obieg zamknięty: w świecie roślinnych skór
Jabłko, ananas, mango, winogrono, liście alokazji, a nawet woda kokosowa to nie lista składników pysznej sałatki, ale materiały, które w przemyśle modowym z powodzeniem mogą zastąpić naturalną skórę.
- Zdrowie i rozsądek
Moda cyrkularna: 18 polskich marek
Moda cyrkularna z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a rosnąca świadomość konsumencka stała się motorem napędowym przemian w branży odzieżowej. Ekologiczną niszę wypełniły wyjątkowe lokalne marki.
- Ludzie i inspiracje
Dlaczego warto jeść brzydkie warzywa i owoce?
Choć niezbyt zgrabne, są tak samo smaczne jak ich idealni bracia. Oto pięć powodów, dla których warto sięgnąć po wygiętą marchewkę czy nierówno rozrośniętego ziemniaka.
- Zdrowie i rozsądek
Wszystko, co musisz wiedzieć o suplementach diety
O holistycznym podejściu do zdrowia, zbilansowanej diecie i mądrej suplementacji, rozmawiamy z Niną Nicheską, lekarzem i współzałożycielką marki nikalab. Doktor Nicheska rozprawia się z mitami, które powstały wokół suplementów i dzieli się z nami zgromadzoną przez lata wiedzą.
- Zdrowie i rozsądek
Czy lody są zdrowe? Oto 5 powodów, dla których warto je jeść
Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.
- Zdrowie i rozsądek
E-book KUKBUK „Na lepsze!”
Początek roku to dla nas pretekst, by przyjrzeć się własnym nawykom żywieniowym. Zwrócić uwagę na to, co i w jaki sposób jemy, które przyzwyczajenia służą zdrowiu i samopoczuciu, a które warto zmienić. Przyglądamy się produktom, po które sięgamy rutynowo. Chcemy jeść smacznie i sezonowo, ale także zdrowo. Bo przecież jedzenie może być pyszne i zdrowe zarazem! W e-booku KUKBUK-a „Na lepsze!” prezentujemy praktyczne porady, jak jeść dobrze i uważnie, nie tracąc przy tym ani apetytu, ani zawrotnych sum z portfela.
- Zdrowie i rozsądek
Od pola do stołu, czyli Dolina Dobra
Po pierwsze lokalność, świeżość, prawdziwy smak. Do tego zrównoważony rozwój, działanie z myślą o środowisku naturalnym i kontrola jakości na każdym etapie procesu produkcji. Za tymi wartościami stoją realne korzyści. To one wpływają na nasze wybory w trakcie zakupów, podczas których coraz częściej zadajemy sobie pytanie: jak – i z czego – to jest zrobione?
- Zdrowie i rozsądek
Pomóżmy odporności
Nazywany jest płynnym złotem, nektarem bogów albo eliksirem młodości, jego właściwości były znane już starożytnym. Miód, bo o nim mowa, wzbudzał i wciąż wzbudza emocje, na szczęście wyłącznie pozytywne.
- Ludzie i inspiracje
Przepisy na leniwe jesienne śniadania
W jesienne poranki nie ma nic lepszego niż rozgrzewające śniadanie. Jeszcze lepiej, jeśli połączymy je z aromatyczną i pobudzającą kawą w klasycznej lub sezonowej wersji.
- Zdrowie i rozsądek
E-book KUKBUK „Natura odporności”
Uwielbiamy tę porę roku – niestraszna nam szaruga, siąpiący deszcz i przenikliwy chłód! Chodźcie z nami na spacer wśród oszałamiających kolorów jesieni.
- Ludzie i inspiracje
Oliwy monocultivar – na czym polega ich wyjątkowość?
Skąd wiadomo, który moment na zbiór oliwek jest najlepszy? Pomaga w tym analiza DNA owoców. A to tylko jeden z kroków na drodze do wybornego smaku oliw monocultivar.
- Zdrowie i rozsądek
Czy każda oliwa smakuje tak samo?
Włosi wiedzą najlepiej, że oliwa oliwie nierówna. Może być intensywna, o zdecydowanym aromacie, albo delikatniejsza, o harmonijnym, uniwersalnym smaku. We Włoszech oliwy używa się jak przyprawy i odpowiednio dobiera ją do dania.
- Zdrowie i rozsądek
Jaka jest natura superfoods?
Produkty wyróżniające się prozdrowotnymi właściwościami znane są od wieków, ale dopiero teraz święcą tryumfy popularności.
- Zdrowie i rozsądek
Areta Szpura: Instrukcja obsługi przyszłości
O tym, dlaczego, chcąc uratować świat, powinniśmy się troszczyć nie tylko o środowisko, ale i o siebie nawzajem, a także o tym, jak pomóc planecie i nie zwariować, mówi nam Areta Szpura, aktywistka i autorka książki „Instrukcja obsługi przyszłości”.
- Zdrowie i rozsądek
Jak radzić sobie ze stresem?
Stres to naturalna reakcja organizmu na trudne sytuacje, z którymi przychodzi nam się mierzyć. Dziś, gdy życie wciąż przyśpiesza, towarzyszy nam jednak zbyt często. Jak sobie z nim radzić?
- Zdrowie i rozsądek
Joga nidra w walce ze stresem
Czy indyjskie praktyki medytacyjne mogą nam pomóc w walce ze stresem i z bezsennością? Poznajcie jogę nidrę – relaksacyjną metodę świadomego śnienia, dzięki której odzyskacie wewnętrzną równowagę.
- Zdrowie i rozsądek
Przepisy z burakiem w roli głównej
Buraki zawierają solidną dawkę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Poza tym są pyszne i uniwersalne! Możemy z nich wyczarować śniadanie, przystawkę, danie główne, a nawet deser.
- Zdrowie i rozsądek
Kuchnia w duchu less waste
W efekcie wzrostu świadomości konsumenckiej coraz więcej ludzi rewiduje swoje nawyki i szuka sposobów na to, by uczynić własny dom bardziej przyjaznym środowisku. Podpowiadamy, jak zadbać o planetę od kuchni!
- Zdrowie i rozsądek
Plastik a środowisko
Kiedy myślimy o plastiku, oczami wyobraźni widzimy śmieci w lasach czy nieposegregowane odpady. Tymczasem mikrocząsteczki plastiku można znaleźć niemal wszędzie. Dowiedz się, jak plastik wpływa na środowisko i jakie są dla niego alternatywy!
- Zdrowie i rozsądek
10 rozgrzewających naparów na chłodne dni
Ciepły koc i dobra książka albo ulubiony serial – to sprawdzony zestaw na długie, chłodne wieczory. Gdy pogoda się psuje, a temperatura spada, warto też sięgnąć po kubek wypełniony po brzegi gorącym, aromatycznym naparem.
- Zdrowie i rozsądek
Jak wzmocnić odporność i co będzie najlepsze w tym celu?
Jesienią i zimą nietrudno złapać sezonową grypę czy przeziębienie. Jak zadbać o zdrowie i jak zwiększyć swoją odporność?
- Zdrowie i rozsądek
Ekoporadnik: co zrobić z choinką po świętach?
Każdego roku po Bożym Narodzeniu na wysypiska śmieci trafiają miliony drzew. Tymczasem, zamiast wyrzucać choinkę, można ją wykorzystać. Nawet do gotowania! Sprawdźcie nasz ekoporadnik i zobaczcie, co zrobić z choinką po świętach.
- Zdrowie i rozsądek
Wegańskie zamienniki jajka
Jeżeli zastanawiacie się, jaki jest idealny wegański zamiennik jajka, mamy coś, co ułatwi wam rozeznanie w temacie. Sprawdźcie, jak wyczarować roślinną jajecznicę, wege omlet czy rewelacyjne wegańskie ciasto.
- Zdrowie i rozsądek
Co kryje ajurwedyjskie złote mleko? Właściwości i przeciwskazania
Kubek tego aromatycznego eliksiru nie tylko rozgrzewa ciało, ale także poprawia samopoczucie. Jakie właściwości ma złote mleko z kurkumą, cynamonem i imbirem? Wyjaśniamy, na co pomaga słynny złoty napój.
- Zdrowie i rozsądek
Właściwości kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty
Kapusty kiszonej nigdy dość! Ma moc prozdrowotnych właściwości, a do tego jest pyszna i sprawdza się w wielu wyśmienitych potrawach. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i czemu należy pić sok z kiszonej kapusty.
- Zdrowie i rozsądek
Jak żyć zdrowo i zapobiegać chorobom?
Często powtarza się, że profilaktyka jest najlepszym lekarstwem. Ale jak zadbać o zdrowy styl życia? Sprawdźcie, czego o zapobieganiu chorobom może was nauczyć medycyna komplementarna.
- Zdrowie i rozsądek
Dieta sirtuinowa a odporność
Wysoka zawartość sirtuin w organizmie nie tylko opóźnia procesy starzenia i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, ale także wpływa korzystnie na odporność. Jak dieta sirtfood działa na układ immunologiczny?
- Zdrowie i rozsądek
Obieg zamknięty: w świecie roślinnych skór
Jabłko, ananas, mango, winogrono, liście alokazji, a nawet woda kokosowa to nie lista składników pysznej sałatki, ale materiały, które w przemyśle modowym z powodzeniem mogą zastąpić naturalną skórę.
- Zdrowie i rozsądek
Moda cyrkularna: 18 polskich marek
Moda cyrkularna z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a rosnąca świadomość konsumencka stała się motorem napędowym przemian w branży odzieżowej. Ekologiczną niszę wypełniły wyjątkowe lokalne marki.
- Ludzie i inspiracje
Dlaczego warto jeść brzydkie warzywa i owoce?
Choć niezbyt zgrabne, są tak samo smaczne jak ich idealni bracia. Oto pięć powodów, dla których warto sięgnąć po wygiętą marchewkę czy nierówno rozrośniętego ziemniaka.
- Zdrowie i rozsądek
35 internetowych second-handów
Ubrania w stylu vintage bez wychodzenia z domu? Zobaczcie, w których internetowych second-handach szukać prawdziwych perełek i modnych dodatków.
- Zdrowie i rozsądek
Co możemy zjeść po terminie?
Przekroczenie daty podanej na opakowaniu nie zawsze musi być powodem do zmartwień. Jak właściwie odczytać datę ważności i co ona dokładnie oznacza?
- Zdrowie i rozsądek
Kooperatywy spożywcze w Polsce
Czy można się cieszyć zdrowym i dobrej jakości jedzeniem bez wydawania fortuny, a przy okazji zadbać o środowisko i lokalnych producentów? Oczywiście – wystarczy przyłączyć się do kooperatywy.
- Zdrowie i rozsądek
Jak walczyć z bezsennością?
O zaburzeniach snu i tym, jak je leczyć, rozmawiamy z dr Małgorzatą Fornal-Pawłowską, psycholożką kliniczną i popularyzatorką poznawczo-behawioralnej terapii bezsenności w Polsce.
- Zdrowie i rozsądek
Sirtuiny: czym są i gdzie występują?
Według badań sirtuiny opóźniają procesy starzenia i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Nic zatem dziwnego, że dieta sirtfood zyskuje na popularności. Czym są sirtuiny i jak je aktywować?
- Zdrowie i rozsądek
Co jeść na diecie sirtfood?
Dieta sirtfood zdobywa coraz większą popularność. Sprawdzamy, jak wygląda przykładowy jadłospis.
- Zdrowie i rozsądek
Jak nie umrzeć?
Co robić, by cieszyć się dobrym zdrowiem i długim życiem? Z dr Joanną Podgórską rozmawiamy o nawykach, które przyczyniają się do długowieczności, i o tym, dlaczego warto zabrać dziadków na potańcówkę.
- Zdrowie i rozsądek
Ile jedzenia marnujemy rocznie?
Każdego roku wyrzucamy tony jedzenia. Skoro święta za pasem, sprawdzamy, co zrobić, by większość wigilijnych potraw nie trafiła do śmietnika.
- Zdrowie i rozsądek
Czemu nie wierzymy w zmiany klimatyczne?
Gdy naukowcy alarmują o topniejących lodowcach i wymierających gatunkach, my wciąż bardziej obawiamy się zanieczyszczenia powietrza i smogu. Skąd czerpiemy wiedzę na temat zmian w ekosystemie i czemu ignorujemy fakty?
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna strona świąt
8 milionów zmarnowanych dyni, plastikowe znicze i góra papieru po prezentach – jak świętując, nie zapominać o planecie?
- Zdrowie i rozsądek
CBD od A do Z
Naturalne składniki i szerokie zastosowanie sprawiają, że preparaty z CBD zyskują coraz większą popularność w Polsce i na świecie. Kto i dlaczego sięga po nie najczęściej?
- Zdrowie i rozsądek
Made in Poland? Naturalnie!
Naturalne kosmetyki podbijają polski rynek nie bez powodu. Etyczna produkcja, dobry skład i odpowiedzialny dizajn opakowań to naturalna droga do świadomej pielęgnacji.
- Zdrowie i rozsądek
Probiotyki i inne niezbędniki
Jak codzienne wybory żywieniowe wpływają na nasz nastrój? Czego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie, by cieszyć się spokojem i naturalnym szczęściem? Pytamy dietetyczkę kliniczną i blogerkę kulinarną Anetę Łańcuchowską.
- Zdrowie i rozsądek
Rób to z głową
By jak najdłużej zachować intelekt w formie, trzeba stymulować umysł. Jakich bodźców mu dostarczać?
- Zdrowie i rozsądek
7 sposobów na piękną skórę
Codziennie wystawiamy skórę na działanie rozmaitych czynników – zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Jak świadomość ich oddziaływania może zmienić nasze podejście do pielęgnacji?
- Zdrowie i rozsądek
15 soków i herbat przyspieszających metabolizm
Każdy moment jest dobry na detoks. Wykorzystajcie sezonowe owoce i warzywa i zobaczcie, co zmiksować, by dodać sobie energii i przyspieszyć procesy trawienne.
- Zdrowie i rozsądek
Dieta roślinna – lek na zmiany klimatyczne?
Pod koniec maja Unia Europejska ogłosiła strategię „Farm to Fork”, która ma zachęcić obywateli państw członkowskich do zmiany diety. Czy wegetarianizm i weganizm rzeczywiście pomogą w przeciwdziałaniu zmianom klimatycznym?
- Zdrowie i rozsądek
Produkty z konopi – co na to nauka i prawo?
Rosnąca popularność produktów zawierających CBD sprawia, że coraz częściej padają pytania o wynikające z nich korzyści. Czy CBD jest skutecznym lekiem? Czy powinno być legalne?
- Zdrowie i rozsądek
Higiena i dzieci – jak wyrobić zdrowe nawyki?
Kształtowanie samodzielności i autonomii u dziecka to jeden z najlepszych prezentów, jakie możemy mu dać. Jednym z elementów tego procesu jest wyrabianie zdrowych nawyków higienicznych.
- Zdrowie i rozsądek
Jak dbać o ubrania, by służyły nam jak najdłużej?
O powodzeniu w tym zakresie decyduje nie tylko odpowiednia pielęgnacja, liczą się także świadome i przemyślane wybory zakupowe. Jaką rolę odgrywają w tym nasze zmysły, co mówią nam wszywki i po jakie sprytne, uniwersalne sposoby warto sięgnąć?
- Zdrowie i rozsądek
Jak zadbać o kręgosłup?
Siedzący tryb życia to jedna z najczęstszych przyczyn bólu pleców i szyi. Dlatego, by nawet najprostsza czynność nie powodowała dyskomfortu, konieczne są ćwiczenia. Które z nich wzmocnią, a które rozluźnią kręgosłup?
- Zdrowie i rozsądek
Ile wody powinny pić dzieci?
My, dorośli, wiemy, ile wody powinniśmy wypijać w ciągu dnia dla utrzymania odpowiedniego poziomu nawodnienia. A ile powinny pić dzieci?
- Zdrowie i rozsądek
Skóra a stres
Chroniczny stres nie pozostaje bez wpływu na skórę. Na jakie zmiany w wyglądzie warto zwrócić uwagę i jak zminimalizować negatywne skutki stresu?
- Zdrowie i rozsądek
Jak kształtować dietę rosnącego dziecka?
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna pokryć zapotrzebowanie organizmu na niezbędne składniki odżywcze, sole mineralne, energię i witaminy. Nie musimy zgadywać, czego potrzebuje organizm. Określają to normy żywieniowe uwzględniające wiek, płeć, aktywność fizyczną i tempo wzrostu. Pod uwagę nie biorą jedynie… apetytu.
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Zdrowie i rozsądek
Jak walczyć z prokrastynacją?
Prokrastynacja, choć kojarzy się z niewinnym odpoczynkiem, może być przyczyną stresu, osłabienia organizmu i problemów w pracy. Jak nauczyć się samodyscypliny i lepiej organizować czas?
- Zdrowie i rozsądek
Jak sobie radzić z niejadkiem?
Niejadek to dla rodziców nie lada wyzwanie. Każdy posiłek wiąże się z długim namawianiem i ostatecznie wmuszaniem obiadu w dziecko. Co zrobić, by zmienić podejście malucha do jedzenia?
- Zdrowie i rozsądek
Jak zaakceptować zmianę?
Social distancing, izolacja, kwarantanna – epidemia koronawirusa wywróciła nasze życie do góry nogami. Jak przetrwać czas zmian, które zachodzą wbrew naszej woli?
- Zdrowie i rozsądek
7 sposobów jak zrelaksować zmęczone oczy
Pracując kilka godzin dziennie przy komputerze, należy pamiętać, by regularnie dawać odpocząć swoim oczom. Podpowiadamy kilka niezawodnych sposobów na zmęczony wzrok.
- Na mapie
Miasta przyszłości
Samowystarczalne, ekologiczne i korzystne dla gospodarki – zobaczcie, jak mogą wyglądać miasta za 30 lat i co jeszcze musimy zrobić, by zrealizować tę urbanistyczną wizję.
- Zdrowie i rozsądek
Jak nauczyć dzieci zdrowego odżywiania?
Wykształcenie dobrych nawyków żywieniowych to klucz do zdrowego trybu życia dziecka i całej rodziny, a także złożony proces, który wymaga poświęcenia i konsekwencji. Zacznijcie już dziś!
- Zdrowie i rozsądek
Cukrzyca – jak jej unikać i jak z nią żyć?
Cukrzyca to częsta i poważna choroba. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym można żyć z nią zdrowiej, zapobiegać jej pojawieniu się, a nawet odpowiednio się zabezpieczyć.
- Zdrowie i rozsądek
7 wskazówek, jak wzmocnić odporność
Jesień wiąże się z powrotem sezonowych gryp i przeziębień. Jak zadbać o siebie w trakcie chłodniejszych miesięcy?
- Zdrowie i rozsądek
Kosmetyki: czy naprawdę ich potrzebujemy?
Określenie, czego rzeczywiście potrzebuje skóra, oraz wybranie odpowiednich dla niej kosmetyków spośród tysiąca produktów dostępnych na rynku nie jest łatwe. Pomóc może przyswojenie paru podstawowych informacji.
- Zdrowie i rozsądek
Praca w domu – plusy i minusy
Praca w domu, zwłaszcza jeśli jest przymusowa, może nastręczać wiele trudności. Sprawdźcie, na co szczególnie należy zwrócić uwagę i jak wyjść zwycięsko z tej niecodziennej sytuacji.
- Zdrowie i rozsądek
7 kulinarnych zasad na trudne czasy
Do gotowania wykorzystujemy kasze, nasiona i strączki, a przede wszystkim niczego nie wyrzucamy. Co i jak gotować w czasie ograniczonego dostępu do składników?
- Zdrowie i rozsądek
Praca zdalna: zasady i pomocne aplikacje
Organizacja pracy zdalnej, jeśli należymy do dużego zespołu, to spore wyzwanie, zwłaszcza gdy każdy z jego członków pracuje w trybie home office. Podpowiadamy, jak dobrze i efektywnie kierować pracą zdalną dużego zespołu pracowników.
- Ludzie i inspiracje
7 dni – 7 zmian na lepsze
Czas, który spędzamy w domu, możemy przeznaczyć na wiele pożytecznych działań – zorganizować otaczającą nas przestrzeń, ugotować coś niecodziennego czy zadbać o dobre samopoczucie.
- Zdrowie i rozsądek
Woda z kranu: fakty i mity
Nasz związek z wodą kranową długo należał do trudnych – rzeczywiste problemy i mity sprawiały, że podchodziliśmy do niej nieufnie. Jak jest teraz? Czy w Polsce można pić kranówkę?
- Zdrowie i rozsądek
Domowe środki do dezynfekcji DIY
Płyny i żele dezynfekujące są obecnie trudno dostępne. Jednak środki odkażające jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie w domu. Równie łatwo sami zrobimy maseczkę.
- Zdrowie i rozsądek
Nowe życie materiału
Życie w świecie całkowicie pozbawionym plastiku czy smogu to utopia. Staramy się ograniczyć ich produkcję lub całkowicie wyeliminować. A gdyby tak potraktować je jako wartościowy surowiec?
- Zdrowie i rozsądek
Naturalna kolej rzeczy
Ekologia zagościła już w niemal każdym pomieszczeniu naszych domów. W kuchni robimy na nią coraz więcej miejsca – także dzięki innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym.
- Zdrowie i rozsądek
Wielorazowe butelki i słomki – co warto o nich wiedzieć?
Wzrost świadomości ekologicznej sprawił, że coraz większym zainteresowaniem cieszą się wielorazowe butelki i słomki do napojów. Czy jednak ich używanie rzeczywiście korzystnie wpływa na stan środowiska naturalnego oraz nasze zdrowie?
- Zdrowie i rozsądek
Czy pączki mogą być zdrowsze?
Zjedzenie już dwóch sztuk może starczyć za solidny posiłek, nic więc dziwnego, że czasem rozmyślamy o zdrowszych i mniej kalorycznych alternatywach. Czy istnieje pączek, którego zjedzenie nie powoduje wyrzutów sumienia?
- Zdrowie i rozsądek
10 herbat, które korzystnie wpływają na urodę
Nic tak nie wspomaga codziennej pielęgnacji, jak napary ziołowe. Jakie rośliny poprawią wygląd naszej cery i korzystnie wpłyną na zdrowie?
- Zdrowie i rozsądek
7 sposobów na to, jak żyć zdrowo, nie popadając w obsesję
Długie, intensywne treningi, diety cud i ciągłe wyrzeczenia nie zawsze przysłużą się do zdrowego trybu życia. Ważne, żeby wszystko robić z umiarem i w zgodzie z własnym organizmem.
- Zdrowie i rozsądek
Jedzenie a seks
Jedzenie i seks mają więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać. O tym, co łączy jedno z drugim, rozmawiamy z seksuologiem doktorem Robertem Kowalczykiem i kucharzem Michałem Toczyłowskim.
- Zdrowie i rozsądek
Dobre nawyki w pracy
Nie wszyscy potrafią znaleźć równowagę pomiędzy pracą a czasem wolnym. Na szczęście tej sztuki można się nauczyć. Wystarczy trzymać się kilku zasad.
- Zdrowie i rozsądek
6 sposobów na Blue Monday
Jak poradzić sobie z sezonowym spadkiem energii i brakiem motywacji?
- Zdrowie i rozsądek
Dieta w nadczynności tarczycy
Jak powinna wyglądać dieta w nadczynności tarczycy i na co zwrócić uwagę?
- Zdrowie i rozsądek
Bio, eko, organiczny, naturalny – jak się w tym połapać?
Produkty bio cieszą się niesłabnącą popularnością. I wcale nie jest to kwestia mody, lecz coraz większej świadomości konsumentów. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze ekologiczne produkty.
- Zdrowie i rozsądek
Projektowanie oddechu
Oddychanie jest dla nas tak oczywiste, że często nawet nie zwracamy na nie uwagi. Czas to zmienić, bo to właśnie ono podtrzymuje wszystkie życiowe funkcje organizmu.
- Zdrowie i rozsądek
Choinka zero waste
Jak wybrać świąteczne drzewko, by nie szkodzić środowisku?
- Zdrowie i rozsądek
Minileksykon kasz
Sprawdzi się na śniadanie, a także jako dodatek do obiadu czy składnik deseru. Jak wykorzystać różne rodzaje kaszy?
- Zdrowie i rozsądek
Warzywa korzeniowe w diecie
Trwa sezon na warzywa korzeniowe. Do czego je wykorzystać i dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
- Zdrowie i rozsądek
Algi w jadłospisie
Dobrze smakują i mają wiele wartości odżywczych – algi cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Co zyskamy, jeśli wprowadzimy je do naszego jadłospisu?
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić najlepszy tort piernikowy?
Przepis na korzenny tort piernikowy, który zachwyci swoim aromatem i smakiem, idealny na Święta.
- Zdrowie i rozsądek
Ośmiornice na talerzu
Czym są głowonogi i czy powinny częściej pojawiać się na naszych stołach?
- Zdrowie i rozsądek
Owady: jedzenie przyszłości?
Z jakimi problemami musimy się zmierzyć, zanim wprowadzimy insekty do naszej diety?
- Zdrowie i rozsądek
12 włoskich sposobów na suchy chleb
Oto parę włoskich idei na niemarnowanie chleba w przeglądzie ciągnącym się z północy na południe.
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Zdrowie i rozsądek
Migrena: które produkty spożywcze ją powodują?
Nie wszyscy wiedzą, że nieodpowiednia dieta może przyczyniać się do występowania migreny. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinniście się wystrzegać.
- Zdrowie i rozsądek
Jeśli plastik, to jaki?
Z etykiety można wyczytać wiele ciekawostek, jednak nie mniejszą wiedzę kryją oznaczenia widniejące na plastikowych opakowaniach.
- Zdrowie i rozsądek
Do czego potrzebna jest sól w kuchni?
Ma fundamentalne znaczenie! Konserwuje, zmienia konsystencję, a nawet kolor i aromat. Do czego jeszcze, poza nadawaniem słonego smaku, wykorzystujemy sól?
- Zdrowie i rozsądek
Pielęgnacja skóry a cykl menstruacyjny
Zmiana kondycji kobiecej skóry w czasie cyklu to rzecz jak najbardziej naturalna, choć nie zawsze mile widziana. Jak mądrze zadbać o skórę w zgodzie z kalendarzem biologicznym?
- Kultura i wiedza
Jedzenie na koncentrację: Nakarm swój mózg
W sezonie jesienno-zimowym warto zadbać o dietę, która zagwarantuje lepsze samopoczucie i prawidłowy rozwój. Kasza, sezonowe warzywa czy orzechy – te składniki posiłków będą doskonałym wsparciem dla mózgu. Jak smacznie je wykorzystać?
- Zdrowie i rozsądek
Ślad węglowy, czyli ciemna strona produktu
Zarówno w domu, jak i poza nim mamy na co dzień do czynienia z różnego rodzaju odpadami. Jednak niekończący się cykl kupowania i wyrzucania skutkuje nie tylko namacalnymi powodami do wstydu. Co ze śladem węglowym, którego jedynie pozornie nie dostrzegamy?
- Zdrowie i rozsądek
Czy należy obawiać się dodatków do żywności?
Pragnienie spożywania bezpiecznej, zdrowej żywności jest powszechne i zrozumiałe. Niestety, ocena tego, co rzeczywiście szkodliwe, jest dla zwykłego człowieka trudna, zwłaszcza w obliczu wykluczających się, przesadzonych informacji publikowanych w internecie i innych mediach.
- Zdrowie i rozsądek
Segregacja śmieci
O ile jednym z priorytetów powinno być ograniczenie wytwarzania śmieci, o tyle drugim, równie ważnym, powinna być ich segregacja. Jak segregować prawidłowo?
- Zdrowie i rozsądek
Jedzenie na smutki
Gdy jest nam źle, najczęściej sięgamy po lody, czekoladę i pizzę. Dlaczego emocje tak bardzo wpływają na nasz apetyt? I czego możemy się nauczyć od Oscara Wilde’a? O tym mówi psycholog jedzenia i zarządzania emocjami Katarzyna Wojtkowska.
- Zdrowie i rozsądek
8 stacjonarnych sklepów zero waste
Produkty bez zbędnych opakowań? Możliwość zakupu tylko takiej ilości towaru, jaka jest nam potrzebna? Pakowanie do własnych pojemników? Sprawdzamy, co oferują stacjonarne sklepy zero waste.
- Zdrowie i rozsądek
8 kuchennych sprzętów, które czyścimy lub wymieniamy zbyt rzadko
Kuchenna ściereczka ma się zupełnie dobrze, piekarnik poczeka, lodówkę przetrze się kiedy indziej, a blaty wytrzymają do jutra. Tak myślicie? Niestety. Niektóre kuchenne sprzęty czyścimy i wymieniamy stanowczo zbyt rzadko.
- Zdrowie i rozsądek
Masło orzechowe: jeść czy nie?
Podjadanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach nie tuczy, a wręcz pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej.
- Kultura i wiedza
Zielone marki: między ekonomiczną kalkulacją a duchem zero waste
Jak podaje „Forbes”, 92% konsumentów deklaruje, że podczas wyboru produktu są skłonniejsi zaufać firmie, która angażuje się w ochronę środowiska. Gdy bycie eko staje się jednym z istotnych warunków konkurencyjności firm na rynku, zmiany wydają się nieuniknione.
- Zdrowie i rozsądek
Alergik w podróży
Wbrew pozorom osoby z nietolerancjami pokarmowymi i alergicy nie są podczas podróży skazani na mdłe jedzenie. Wystarczy dobre planowanie, trochę wyobraźni i kilka pomocnych aplikacji, by śmiało ruszać w świat!
- Zdrowie i rozsądek
Weganin nad morzem – jak nie być głodnym na bezmięsnych wakacjach
Podpowiadamy, jak będąc na diecie wegańskiej, jeść smacznie na urlopie w królestwie owoców morza.
- Zdrowie i rozsądek
Czy od procentów musi boleć głowa?
Choć to dobre towarzystwo powinno być receptą na udany wieczór, najczęściej dopiero pierwszy wypity drink odpowiada za przypływ euforii i rozluźnienie atmosfery. Niestety, każdy kolejny sprawia, że tracimy kontrolę nad ilością wypitego alkoholu, a poranek następnego dnia bywa bolesny.
- Zdrowie i rozsądek
Pielęgnacja z natury
Nawilżają, odżywiają, a do tego pięknie pachną. Kosmetyki stworzone z ekstraktów roślinnych pozwalają poczuć lato i w pełni mu się oddać.
- Zdrowie i rozsądek
8 sposobów na podróżowanie w duchu zero waste
Poznajcie sprytne sztuczki, które sprawią, że wasze podróże nie przyczynią się dodatkowo do zaśmiecania planety.
- Zdrowie i rozsądek
Jak joga działa na stres?
Nie jesteśmy w stanie uniknąć stresu na co dzień – to oczywiście truizm. Możemy za to zrobić jedno: wypracować taką reakcję na stresujące sytuacje, która pomoże nam opanować negatywne emocje i działać – najkorzystniej dla nas samych. Bezcenna okazuje się tu regularna praktyka jogi.
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
- Zdrowie i rozsądek
Naturalne sposoby na alergię
Jeśli kichanie psuje wam radość z pięknej pogody, sprawdźcie nasze proste metody na złagodzenie alergii.
- Zdrowie i rozsądek
5 diet, na których NIE schudniesz do lata
Lato tuż za rogiem, a razem z nim plaża, kostium i kuse sukienki. Podpowiadamy, jakie diety nie zadziałają.
- Zdrowie i rozsądek
10 powodów, dla których warto jeść truskawki
Maj to początek sezonu na truskawki, pierwsze tak soczyste owoce w roku. Są pyszne, słodkie i niskokaloryczne. Co jeszcze w sobie kryją? Niektóre ich zalety mogą zaskoczyć.
- Zdrowie i rozsądek
Kawa: pić czy nie?
Podnosi poziom serotoniny, zapobiega udarom mózgu i zawałowi serca. Nie wszystkim jednak służy.
- Zdrowie i rozsądek
Warszawa żegna się z plastikiem
W trosce o środowisko prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski zakazał używania plastikowych jednorazówek w stołecznych urzędach i podczas miejskich imprez.
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna strona pięknych warzyw
Uwodzicielskie piękno warzyw ma swoją mroczną stronę. Jest nią nasza pogarda dla sczerniałych bananów i rozdwojonych marchewek. To dyskryminacja mniej urodziwych odpowiada w dużym stopniu za marnowanie jedzenia.
- Zdrowie i rozsądek
Pies na stres
Psiarzom tego zjawiska tłumaczyć nie trzeba. Nawet krótki kontakt z psem pomaga pozbyć się napięcia, wycisza, odstresowuje. Dlaczego tak się dzieje?
- Zdrowie i rozsądek
Praktyki dobre dla duszy. 10 sposobów jak żyć lepiej
Szczęście nie jest czymś, co się przytrafia. Można je sobie wypracować. I to wcale nie jest takie trudne!
- Zdrowie i rozsądek
5 dni z jogą na wyjeździe – warto?
Spokój i cisza. Przyroda, brak pośpiechu. Dobry sen, który naprawdę regeneruje. Pyszne jedzenie, które naprawdę odżywia. Kilka dni z jogą na wyjeździe to znacznie więcej niż regularne ćwiczenia na macie. To, co pomiędzy sesjami, jest może nawet ważniejsze. Bo to nauka bycia dla siebie ważnym.
- Zdrowie i rozsądek
Wabi-sabi, czyli sztuka dobrego życia
Wabi-sabi to ważny element japońskiej codzienności, choć nie znajdziemy tego pojęcia w tamtejszych słownikach. Co więcej, wielu Japończyków nie potrafi go jasno wytłumaczyć.
- Zdrowie i rozsądek
Zdrowie na butelki
Oleje tłoczone na zimno mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, który pomoże obniżyć cholesterol, który wzmocni stawy, a który podniesie libido!
- Zdrowie i rozsądek
Wspólny ogród, wspólna sprawa
W ten weekend razem z Państwomiasto zapraszamy was na inaugurację Otwartego Ogrodu na Jazdowie. Przyjdźcie, by razem z nami nacieszyć się wiosną i poznać tajniki miejskiego ogrodnictwa.
- Zdrowie i rozsądek
Wiosenne postanowienie? Jeść więcej warzyw!
O tym, jak jedzeniem dopieścić organizm na wiosnę, rozmawiamy z Hanną Stolińską-Fiedorowicz, dietetyczką kliniczną i autorką książki „Jedz zielone”.
- Zdrowie i rozsądek
Kiełki – samo życie
Do kiełkowania nadają się wyłącznie pestki i nasiona nieprzeterminowane, nieprzetworzone (biały ryż odpada), najlepiej specjalnie przeznaczone do tego celu, a nie do uprawy ozdobnej czy przemysłowej. Ważne też, aby nie zostały wcześniej wystawione na działanie światła.
- Zdrowie i rozsądek
Krytyczna perspektywa: co nie tak jest z superfoods?
Towarzyszący wiośnie przypływ sił witalnych aż prosi się o spotęgowanie. Często w tym okresie podejmujemy decyzję o zmianie nawyków żywieniowych i wprowadzeniu większej liczby produktów uważanych za zdrowe, a nawet superzdrowe. Mowa tu o superfoods – termin ten zrobił oszałamiającą karierę.
- Ludzie i inspiracje
Twoje ciało jest jak plastelina, uformuj je, jak chcesz
Kukbuczyce wstały od stołu, Ania podniosła się z kanapy. Przeczytajcie jej historię. Wzrusza i bardzo motywuje.
- Zdrowie i rozsądek
Senna wycinanka
Sen klei powieki i szast-prast rusza taśma pełna nieprawdopodobnych obrazów.
- Zdrowie i rozsądek
Od zmierzchu do świtu
Przesypiamy przeciętnie jedną trzecią życia. Ale mimo że coraz więcej atrakcji odciąga nas od łóżka, na śnie nie warto oszczędzać. Wyspani, lepiej wykorzystamy pozostałe dwie trzecie. Dobrze więc wiedzieć, jak spać, żeby się wyspać.
- Zdrowie i rozsądek
Wiosenna odnowa
Włączamy wiosnę do menu. Mądrze dobrane dostarczy nowych smaków i zapachów, a przede wszystkim solidnej porcji witamin. Zawsze jest dobry dzień, by wprowadzić dobre nawyki do jadłospisu!
- Zdrowie i rozsądek
Polskie lokale z misją, które zmieniają świat
Marzycie, aby wspólnie z przyjaciółmi prowadzić lokal z misją? Jeśli tak, mamy dla was dobrą wiadomość. Spółdzielcy z całej Polski robią to od dawna – ze świetnymi efektami.
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna prawda o modnych tłuszczach
Za awokado giną farmerzy, przez olej kokosowy płoną lasy tropikalne – jakie są ciemne strony trendów, którym wszyscy ulegamy?
- Zdrowie i rozsądek
O sztuce wyrzucania
Jak sprzątać, żeby nie oszaleć? O walce z nadmiarem rzeczy i porządkach domowych rozmawiamy z Aleksandrą Dobrzyniecką, architektką i autorką bloga Apetyczne Wnętrze.
- Zdrowie i rozsądek
Soki, które pomagają walczyć z przeziębieniem
Anna Sienkiewicz, założycielka firmy Eko Sok Bar, zdradziła nam swoje ulubione przepisy na zdrowe soki. Rozgrzeją, wzmocnią odporność, dodadzą energii.
- Zdrowie i rozsądek
Superfoods, które warto przynieść ze spaceru
Cuda z polskiej łąki jesienią sprawdzą się dużo lepiej niż importowane z końca świata superfoods.
- Zdrowie i rozsądek
5 sposobów na suchy chleb
Pieczywo to najczęściej wyrzucany przez Polaków produkt. Warto dać mu drugie życie i zmniejszyć niechlubne statystyki.
- Zdrowie i rozsądek
Jak wyhodować warzywa z resztek?
Czy wiedzieliście, że z odciętych przed jedzeniem części sałaty, pora czy selera mogą wyrosnąć nowe, pełnowartościowe warzywa?
-
Do czego służy skórka z jabłka?
Trend zero waste, popularny od jakiegoś czasu w kuchni, wkroczył również do przemysłu konfekcyjnego. Choć trudno sobie wyobrazić kurtki i buty uszyte z materiału wytworzonego ze skóry jabłek, takie rewolucyjne pomysły właśnie doczekały się realizacji.
- Zdrowie i rozsądek
Zero waste po polsku
Polska od lat znajduje się w czołówce krajów marnujących żywność. Potwierdził to raportu Banków Żywności zaprezentowany w ramach Światowego Dnia Żywności. Marka Grundig stara się to zmienić.
-
WUEF dla opornych, czyli aerial
Tańczą, wiszą głową w dół, owinięte kolorowymi szarfami kręcą piruety – zwykłe dziewczyny oderwane od ziemi.
- Zdrowie i rozsądek
Najlepsze aplikacje liczące kalorie
Nie od dziś wiadomo, że redakcja jest pełna ludzi zawsze głodnych. Aby poskromić apetyt na kolejną porcję sernika proponujemy cztery aplikacje liczące kalorie.
- Zdrowie i rozsądek
Alternatywne zastosowanie jedzenia, czyli życie po życiu
Podczas gdy masowa produkcja tworzyw sztucznych sukcesywnie rujnuje naszą planetę, coraz wyraźniej widać przeciwstawne tendencje i nowe wyzwania, jakie stawiają przed sobą projektanci. Z jakich materiałów powstają przedmioty dające nadzieję na zatrzymanie ciągu niszczycielskich zdarzeń?
- Zdrowie i rozsądek
5 zasad szczęśliwego człowieka
W nowym roku nie rezygnujemy z przyjemności. Wręcz przeciwnie! A ciało i umysł nam za to podziękują.
- Zdrowie i rozsądek
Jak dbać o skórę zimą? Pielęgnować, nie malować!
O tym, jak mądrze dbać o skórę zimą, rozmawiamy z Joanną Stawowy, właścicielką Beauty Rebel, buntowniczką przemierzającą świat w poszukiwaniu najlepszych, organicznych i etycznych produktów.
- Zdrowie i rozsądek
Jak znaleźć dobry krem? Przewodnik po drogeriach
Co znaczą łacińskie nazwy na opakowaniach? Czy ten krem jest lepszy od tamtego? Czy przy doborze kosmetyków pora roku ma znaczenie? Z tymi pytaniami udaliśmy się do eksperta, Joanny Hołuj, założycielki IOSSI, firmy, która zajmuje się produkcją kosmetyków naturalnych.
- Zdrowie i rozsądek
Obierki warzyw i owoców – jeść czy nie?
Skórki ziemniaków, ogórków czy marchewki to skarbnica składników odżywczych, która najczęściej ląduje w śmietniku lub na kompostowniku. Zanim jednak je zjemy, poznajmy kilka zasad bezpieczeństwa.
- Zdrowie i rozsądek
Woda na wagę złota. Jak dać jej drugie życie?
Marnowanie żywności to nie jedyny problem, z jakim - ze względu na dobro naszej planety - musimy się zmierzyć. Równie dużym problemem jest nadmierne zużycie wody. Jak możemy to zmienić? Podpowiadamy wspólnie z marką Grundig!
- Zdrowie i rozsądek
O czym pamiętać, przechodząc na weganizm?
Odrobina cierpliwości, duże porcje, suszone owoce i przyjaźń z nasionami. Oto zestaw zdrowego i oszczędnego weganina.
- Zdrowie i rozsądek
Świat bez plastiku. Unia zakazuje stosowania nawet jednorazowych sztućców
Mikroplastik w rybach, słomki zaplątujące się w sieci rybackie i plastikowe sztućce zalegające na wysypiskach. To problem, z którym mierzy się współczesny świat. Problem bardzo ważny, o czym świadczy ostatnia decyzja Unii Europejskiej.
- Zdrowie i rozsądek
100 posiłków w koszu – jak tego uniknąć?
Tony jedzenia, jakie marnujemy w Polsce co roku, pozwoliłyby przez dziesięć lat karmić wszystkich mieszkańców Warszawy. Jak zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, by oszczędzić pieniądze i chronić środowisko? Jest kilka dróg.
- Zdrowie i rozsądek
Człowiek – maszyna na bakterie
Maleńkie organizmy spieszą się, załatwiają swoje sprawy, rozmnażają się, kłócą o miejsce do życia. A nawet toczą ze sobą śmiertelne pojedynki. I jak każdy z nas – w końcu giną. Jedne żyją samotnie, inne tylko w koloniach. Potrafią się zwoływać i ze sobą rozmawiać. Bakterie wpływają na twoje życie bardziej, niż myślisz.
- Zdrowie i rozsądek
Ortodoksyjny weganizm jest niemoralny?
Czy da się ocalić zwierzęta dzięki jedzeniu mięsa?
- Zdrowie i rozsądek
Wegańska kuchnia dla początkujących
Czym zastąpić w kuchni produkty odzwierzęce? Zaopatrzcie się w wiedzę, która pomoże zweganizować ulubione przepisy i poradzić sobie, gdy w lodówce zabraknie jajek.
- Zdrowie i rozsądek
Ryby bałtyckie – jeść czy nie?
Czego mają więcej flądry, dorsze i łososie – cennych kwasów omega-3 i omega-6 czy rtęci i zanieczyszczeń?
- Zdrowie i rozsądek
Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – co kupować?
Czasem nie pomoże nawet porządne szorowanie ani sparzanie! Sprawdźcie, które owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów, i poznajcie sposoby na oczyszczenie zanieczyszczonych produktów.
- Zdrowie i rozsądek
Ciemne strony zero waste – polemika
Ponieważ tekst o granicach rozsądku w stosowaniu zasad zero waste wzbudził wielkie emocje, publikujemy odpowiedź autorki na wasze pytania i zarzuty.
- Zdrowie i rozsądek
Jak rozpoznać ekologiczną żywność i nie dać się oszukać?
Gdziekolwiek spojrzymy, tam znaczki eko, organic i bio – w gęstwinie pojęć można się zgubić. Co oznaczają certyfikaty i czy są godne zaufania? Oddzielamy ziarno od plew i przychodzimy z odpowiedziami na te pytania.
-
Dwa litry wody dziennie to mit
Koniec z wmuszaniem w siebie kolejnych szklanek. Dlaczego nie trzeba pić tyle wody?
- Zdrowie i rozsądek
Aromaterapia. Nauka czy efekt placebo?
Czy zdrowie, uroda i nastrój biorą się ot tak – z powietrza? Czy zapach leczy i troskliwie otula? Brzmi jak bajanie wiedźmy. Lepiej więc zajrzeć do badań naukowych i sprawdzić, czym aromaterapia pachnie.
- Zdrowie i rozsądek
Fake food. Czy naprawdę wiesz, co jesz?
Przeciętny Europejczyk w ciągu roku zjada około 5 kilogramów dodatków do żywności – wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia. Część z nich może być niezwykle szkodliwa dla naszego zdrowia. Na jakie produkty powinniśmy najbardziej uważać?
- Zdrowie i rozsądek
Czy da się zdrowo smażyć?
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Co zrobić, by smażyć zdrowiej?
- Zdrowie i rozsądek
Poziomki z własnego parapetu? Oto tajniki uprawy
Lipiec to dobry czas, by posadzić poziomkę. Zanim na krzaczku pojawią się pachnące owoce, sprawdzi się jako roślina doniczkowa.
- Zdrowie i rozsądek
Alternatywne formy cukru
Czym można zastąpić w kuchni biały cukier? Czy rzeczywiście alternatywne rozwiązania są zdrowsze?
- Zdrowie i rozsądek
Czy mleko roślinne jest zdrowe?
Migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe i owsiane – podpowiadamy, czym różnią się od siebie mleka roślinne i jak je zrobić w domu.
- Zdrowie i rozsądek
Czerwone mięso – jeść czy nie?
Jest pełne białka, żelaza i witamin, ale podwyższa cholesterol, przyczynia się do chorób serca i miażdżycy. Mięsożercy, sprawdźcie, czy warto wrzucać kolejną karkówkę na grilla.
- Zdrowie i rozsądek
Agnieszka Mielczarek: Kluczem do sukcesu są jelita
Czym się różni chudnięcie po czterdziestce od zrzucania zbędnych kilogramów w wieku 20 czy 30 lat?
- Zdrowie i rozsądek
Co zjeść, żeby dobrze spać?
5 produktów, dzięki którym smacznie prześpicie całą noc.
- Zdrowie i rozsądek
Gnicie, czyli drugie życie jedzenia
Czas nie oszczędza niczego, a szczególnie okrutny jest dla jedzenia – duża część spożywczej produkcji psuje się jeszcze przed trafieniem do sklepów, sporo gnije i pleśnieje w naszych lodówkach, piwnicach i szafkach. Dlaczego jedzenie się psuje?
- Zdrowie i rozsądek
Mięso i sól – związek pełen mitów
Solić czy nie solić? Oto jest pytanie! Rozprawiamy się z najpopularniejszymi mitami związanymi z soleniem mięsa.
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA