Kukbuk
Kukbuk
Truskawki w kobiałce (fot. Monika Grabkowska)

Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – raport EWG

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Niektórym nie pomoże nawet porządne szorowanie! Sprawdźcie, które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów i co można z tym zrobić.

Tekst: Anna Stachów

Zdjęcie główne: Monika Grabkowska / unsplash.com

Opublikowano: 13 Czerwca 2018
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group) co roku publikuje listy warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami oraz tych wolnych od chemii i zanieczyszczeń. Badane są owoce i warzywa dostępne na rynku amerykańskim, jednak warto mieć świadomość, które z nich wchłaniają i potrzebują do wzrostu najwięcej chemii. Poznajcie parszywą dwunastkę oraz bezpieczną piętnastkę.

Pomidory na straganie (fot. Marc Mueller)

żródło: Marc Mueller / unsplash.com

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce – parszywa dwunastka

Na sklepowych półkach wszystkie pomidory są identyczne, czerwone i pękate. Zaraz obok leżą sprężyste i równe jak od linijki ogórki, dalej idealnie wybarwione na czerwono i zielono jabłka. Papryka niewiele ma w sobie słodyczy, za to nadrabia kształtem. A to tylko kilka przykładów z parszywej dwunastki, do której środki chemiczne zastosowane w produkcji wnikają w dużym stopniu. Poniższe warzywa i owoce warto kupować z certyfikowanych upraw ekologicznych, które pestycydów nie stosują:

  • Truskawki
  • Szpinak
  • Nektarynki
  • Jabłka
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Wiśnie
  • Gruszki
  • Pomidory
  • Seler naciowy
  • Ziemniaki
  • Papryka
Warzywa na straganie (fot. Inigo de la Maza / unsplash.com)

źródło: Inigo de la Maza / unsplash.com

 

Najmniej skażone warzywa i owoce – bezpieczna piętnastka

Jak to w naturze bywa, jest i sytuacja odwrotna. Są bowiem warzywa i owoce bardziej odporne na działanie pestycydów. Wystarczy je umyć, obrać ze skórki lub pozbawić zewnętrznych warstw liści, które kumulują najwięcej szkodliwych substancji:

  • Awokado
  • Słodka kukurydza
  • Ananas
  • Kapusta
  • Cebula
  • Groszek cukrowy mrożony
  • Papaja
  • Szparagi
  • Mango
  • Bakłażan
  • Melon miodowy
  • Kiwi
  • Melon kantalupa
  • Kalafior
  • Brokuł

Anealiza EWG opiera się na wynikach ponad 35 tysięcy próbek przebadanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz Agencję Żywności i Leków. W tym roku na próbkach warzyw i owoców, także mytych, a nawet obranych, znaleziono ponad 140 różnych pestycydów.

Wybierajmy zatem lokalnych dostawców, kupujmy warzywa i owoce ekologiczne (liczy się jakość, nie ilość!) i jedzmy sezonowo. To dobra droga do zdrowia.

Jakie warzywa i owoce kupować?

Jak znaleźć rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy pojęcia, ile pestycydów jest w danym produkcie? Możemy na przykład unikać produktów z parszywej dwunastki. Jednak jak oprzeć się truskawkom i pomidorom w maju? Wówczas warto pamiętać o właściwym oczyszczeniu ich przed spożyciem. Tak pozbędziemy się części niechcianych substancji ze skórki owoców, ale nie z ich wnętrza. 

Warzywa na straganie (fot. Nithin P. John)

źródło: Nithin P. John / unsplash.com

Jak domowym sposobem oczyścić warzywa i owoce z pestycydów?

Najprostszym sposobem na oczyszczenie owoców i warzyw jest zamoczenie ich w wodzie z solą morską lub z sokiem z cytryny. Pozostawiamy je w mieszance na 10 minut, a potem płuczemy pod bieżącą wodą. Kolejna metoda wymaga użycia octu, sody oczyszczonej i pestek grejpfruta. Wszystkie te składniki mieszamy z wodą, a gotowy płyn przelewamy do butelki. Następnie pryskamy nim warzywa, czekamy godzinę i płuczemy je pod bieżącą wodą. Ostatni sposób polega na zamoczeniu ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem zasadowym. Do 1 litra wody dodajemy ½ szklanki octu jabłkowego – do tej mikstury wkładamy produkty na 2 minuty. Wyciągamy i płuczemy dokładnie, znów przez 2 minuty, w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody (na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej). W ostatnim kroku płuczemy warzywa i owoce w czystej wodzie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka