Kukbuk
Kukbuk
czy lody są zdrowe, ile kalorii mają lody, Heather Barnes

5 powodów, dla których warto jeść lody

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.

Tekst: Anna Stachów

Zdjęcie główne: Heather Barnes / unsplash.com

Opublikowano: 2 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

1. Lody nie są tak tuczące, jak wam się wydaje

Odczarowujemy złą opinię Bogu ducha winnych lodów – w porównaniu z innymi deserami nie są wcale tak bardzo kaloryczne. 100 g lodów śmietankowych to około 160-200 kcal, podczas gdy tabliczka mlecznej czekolady ma ich aż 500-600! Gdy wybierzemy smaki mleczno-owocowe, dostarczymy sobie jedynie około 120 kcal w stu gramach. Jest też opcja fit – sorbety mające poniżej 100 kcal. Porównując jednak smak i kaloryczność obu rodzajów lodów, wybór między sorbetem a śmietanką staje się prosty.

Lody mają mniej kalorii niż czekolada

2. Lody mogą pomóc zasnąć

Kto by pomyślał, że lody mogą wpłynąć na spokojny sen? Oto powód, który być może zniszczy wszelkie wyrzuty sumienia związane z wieczornymi spacerami do lodówki po kilka kulek czekoladowej przyjemności – nasz sen jest regulowany przez hormony i będzie tym bardziej spokojny, im więcej damy mu serotoniny oraz melatoniny. Poziom tej dwójki podnosi tryptofan, który wchodzi w skład białek, w tym lodów. Więc taka mała przekąska przed snem to żaden grzech!

3. Lody są lekkostrawne

W przeciwieństwie do wielu innych deserów, zwłaszcza smażonych, nasz żołądek trawi lody bardzo szybko i nie zalegają one w przewodzie pokarmowych. Co więcej, mogą je jeść nawet osoby zmagające się z wrzodami. To dobry kompan dla naszego brzucha!

Żołądek trawi lody bardzo szybko

4. Lody leczą gardło

Osoby, które miały usuwane migdałki wiedzą, że spożycie lodów jest jednym z podstawowych zaleceń po zabiegu. Okazuje się, że lody mogą pomóc w leczeniu anginy i ran po operacjach laryngologicznych. Wpływa na to ich niska temperatura, która zmniejsza obrzęk, łagodzi ból i przyspiesza gojenie się śluzówki. Taka naturalna apteka, bez konserwantów, ulepszaczy i w dodatku z prostym składem!

5. Lody mają bogaty skład

Lody oprócz białka i łatwo przyswajalnego tłuszczu dostarczają także witamin z grupy B oraz wapnia, będącego ważnym budulcem kości i zębów. Już 100 gram lodów dostarcza aż 125-155 mg tego pierwiastka. Takimi statystykami nie pochwalą się sorbety, ale one z kolei dostarczają nam potasu i witaminy C, a czasem nawet naturalnych przeciwutleniaczy o działaniu antyoksydacyjnym.

 

domowe lody, lody dla dzieci, lody owocowo-warzwne, sorbet owocowy, deser dla dzieci, zdrowy deser, zdrowe słodycze, zielony koktajl, dania z jarmużem, zielony koktajl

Jeść albo nie jeść? Oto jest pytanie! Jedno jest pewne – warto wybrać takie lody, które mają prosty skład pozbawiony konserwantów i tajemniczych dodatków. Hamlet, gdyby żył, na pewno porzuciłby w tej kwestii wszelkie rozterki duchowe, przeliczanie kalorii i wewnętrzne monologi.

PRZEPIS NA ZIELONE LODY ZE ZDJĘCIA >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!