Kukbuk
Kukbuk
Napar malinowo-kardamonowy

10 rozgrzewających naparów na chłodne dni

Ciepły koc i dobra książka albo ulubiony serial – to sprawdzony zestaw na długie, chłodne wieczory. Gdy pogoda się psuje, a temperatura spada, warto też sięgnąć po kubek wypełniony po brzegi gorącym, aromatycznym naparem.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Jesień i zima to sezon na rozgrzewające napoje. Mroźne poranki witamy parującym kubkiem naparu imbirowego, po południu dodajemy sobie energii z pomocą rozmarynu i pomarańczy, a dzień kończymy zasłużonym, dodającym otuchy deserem w postaci jabłkowo-cynamonowego grzańca, który smakuje jak babcina szarlotka. By przyrządzić rozgrzewający eliksir, nie potrzeba wiele – wystarczą przyprawy lub zioła, ulubione owoce i szklanka wody. I choć zazwyczaj smak napoju uzależniamy od dodatków, w przypadku naparów, podobnie jak podczas parzenia herbaty czy kawy, ogromne znaczenie ma jakość wody.

Japońska herbata (fot. Chi Chen / unsplash.com)

Abyśmy mogli w pełni cieszyć się walorami smakowymi i estetycznymi napojów – by były one przejrzyste, w filiżankach nie zostawał osad, a w czajniku nie było kamienia – woda musi być najwyższej jakości. Jeśli nie macie tyle szczęścia (a mało kto ma!), by taka woda leciała z waszych kranów, warto rozważyć zainstalowanie specjalnego filtra. Choć na rynku dostępnych jest wiele typów filtrów, jeżeli sięgniecie po te najlepsze, przysłużycie się nie tylko swojemu zdrowiu, ale i środowisku. Przykładem inwestycji na lata jest system Grohe Blue Home, który za sprawą pięciostopniowego procesu filtracji usuwa z wody nawet najmniejsze szkodliwe cząsteczki, jak chlorany i potencjalne substancje metaliczne, za to pozostawia cenne minerały.Zastosowany w nim system filtracji jest podobny do tego w wodociągach: filtr z aktywnym węglem usuwa zanieczyszczenia, a filtr wymiany jonowej potencjalne metale ciężkie, dzięki czemu wyraźnie poprawia się smak i jakość wody.

TIP

Możecie wzbogacić skład wody o dodatkowe minerały, wybierając filtr z magnezem i cynkiem.

A oto nasze propozycje dla spragnionych ciepła i energii – 10 przepisów na rozgrzewające napary na bazie wody

Napar imbirowy z kurkumą (fot. Maciek Niemojewski)

Napar imbirowy z kurkumą >>

Coś dla tych, którzy wolą mocniejsze i ostrzejsze smaki. Ten napar nie dość, że rozgrzeje w chłodny i mroźny wieczór, to jeszcze korzystnie wpłynie na układ trawienny. Główny składnik, imbir, dzięki swoim właściwościom pobudza, wzmacnia odporność i reguluje metabolizm. Kurkuma zaś to obecnie jeden z najbardziej polecanych superfoods. A zatem smacznie i zdrowo!

Napar jabłkowo-cynamonowy

Napar jabłkowo-cynamonowy >>

Zjedzenie trzech jabłek dziennie podobno znacząco przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu. Dodatkowo owoc ten obniża cholesterol i poziom glukozy we krwi. W połączeniu z nieco pikantnym cynamonem tworzy parę idealną, która nie tylko rozgrzewa w jesienne i chłodne dni, ale jeszcze przypomina zapachem niedzielne popołudnia, roztaczając zapach szarlotki.

Napar rozmarynowy z cytrusami

Napar rozmarynowy z cytrusami >>

Skoro zimą cytrusy są najlepsze, warto wykorzystać je w każdy możliwy sposób. Na przykład do przygotowania naparu, który wzmocni odporność, a do tego obłędnie pachnie. Cytrusy, rozmaryn i konfiturę wrzućcie do szklanki i zalejcie gorącą wodą (ale nie wrzątkiem). Przykryjcie spodeczkiem i poczekajcie chwilę. Idealny zimowy napój gotowy w zaledwie 10 minut!

Napar malinowo-kardamonowy

Napar malinowo-kardamonowy >>

Pachnące ziarna kardamonu, domowa konfitura lub sok malinowy i korzeń imbiru – czy może być lepsze połączenie? Napar jest słodki, rozgrzewa, a do tego koi nerwy pięknym zapachem owoców, przypominającym o ciepłych letnich dniach. Pamiętajcie tylko, by przykryć szklankę z naparem talerzykiem na mniej więcej 2 minuty – dzięki temu zatrzymacie w środku uciekające z parą olejki eteryczne.

Napar na bazie zielonej herbaty z dodatkiem mięty i pomarańczy (fot. Marcin Lewandowski)

Napar z zielonej herbaty z miętą i pomarańczą >>

Wiecie, że systematyczne picie zielonej herbaty reguluje trawienie i wspomaga metabolizm wątrobowy? Dlatego, jeśli akurat zmarzliście po jesiennym lub zimowym spacerze, połączcie przyjemne z pożytecznym i zalejcie listki herbaty wodą o temperaturze około 80 stopni. I pamiętajcie: napar nie tylko rozgrzeje ciała, ale także pobudzi je do dalszego działania. 

Napar przygotowany ze świeżych liści mięty, z dodtakiem imbiru i cytryny (fot. Marcin Lewandowski)

Napar ze świeżej pokrzywy >>

Ten nieoczywisty napój nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze korzystnie wpływa na organizm. Pokrzywa wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu, działa moczopędnie i przeciwobrzękowo. Herbata z jej liści to wielki sprzymierzeniec tych, którzy się odchudzają

zdrowy napój na zimę napój z cynamonem i octem jabłkowym właściwości

Napój z octem jabłkowym i cynamonem >>

To świetny napój na miesiące, kiedy wciąż tylko wieje, pada i trzeba się chronić przed wirusami i bakteriami. Ocet jabłkowy bowiem ma właściwości odkażające i wzmacniające, a miód, cytryna, cynamon i goździki dodadzą mu przyjemnego smaku i zapachu. Jeśli polubicie ten napój, pijcie go raz, maksymalnie dwa razy dziennie, z octem jabłkowym (choć jest wartościowy) nie można przesadzić.

zdrowy napój owocowy napój pomarańczowy z miodem

Napój pomarańczowo-tymiankowy z miodem i wodą gazowaną >>

Czym pachną święta? Pomarańczami, miodem i anyżem. Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami anyżu, dajcie się namówić na dodanie do napoju choćby pół gwiazdki. Nada miksturze wyrazistość, a dzięki połączeniu z miodem i pomarańczami smak wciąż będzie słodki i przyjemny.

napój żurawinowy napój miętowo żurawinowy napoje na zimę (fot. Maciej Niemojewski)

Gazowany napój miętowo-żurawinowy z limonką >>

Świeża żurawina pojawia się na straganach jesienią, warto więc wtedy zrobić zapasy na kolejne miesiące. Następnie przygotować z niej konfitury, nalewki, dodawać czerwone kuleczki do herbaty albo do takich napojów jak ten – pachnących cynamonem, limonką i miętą. Warto pamiętać o żurawinie – pomaga przy przeziębieniach i infekcjach dróg moczowych.

napój cytrynowy z nasionami chia z dodatkiem miodu i pieprzem cayenne zdrowy napój na zimę

Napój cytrynowy z nasion chia z dodatkiem miodu i pieprzu cayenne >>

Nasionom chia trzeba dać czas. Zalane wodą, należy odstawić na niecałą godzinę, aby napęczniały. Cierpliwość zostanie wynagrodzona. Szałwia hiszpańska jest bogata w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i witaminy.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Grohe.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk