Kukbuk
Kukbuk
jak rozpoznać żywność ekologiczną, kukbuk poleca, jak czytać etykiety, zdrowe życie, jak żyć eko

Jak rozpoznać ekologiczną żywność i nie dać się oszukać?

Gdziekolwiek spojrzymy, tam znaczki eko, organic i bio – w gęstwinie pojęć można się zgubić. Co oznaczają certyfikaty i czy są godne zaufania? Oddzielamy ziarno od plew i przychodzimy z odpowiedziami na te pytania.

Tekst: Anna Stachów

Zdjęcie główne: Sylvie Tittel / Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Co nazywamy żywnością ekologiczną?

Mianem żywności ekologicznej może być określany produkt, który został wytworzony naturalnymi metodami. A to oznacza, że do produkcji, na żadnym etapie, nie użyto środków chemicznych; o genetycznych modyfikacjach też nie ma mowy. Brzmi pięknie? Na dodatek jest możliwe. Poniżej przedstawiamy listę oznaczeń, którym można ufać.

Podstawowe symbole produktów ekologicznych w UE:

ekoliść, być eko, jak być eko, jak żyć zdrowo, jak żyć eko bez stresu, eko szał, kukbuk radzi, porady kukbuk, zdrowe życie

Ekoliść

To oficjalny symbol przyznawany przez Komisję Europejską produktom ekologicznym wyprodukowanym w Unii Europejskiej. Umieszczany jest obowiązkowo na wszystkich paczkowanych produktach ekologicznych, które zostały wytworzone w jednym z państw członkowskich. Takiego symbolu nie można kupić i co istotne, jest on wydawany na rok. Po upływie tego czasu trzeba odnowić oznaczenie, a sam produkt podlega ponownej kontroli.

We Francji jest to certyfikat Agriculture Biologique, w krajach skandynawskich – Nordycki Łabędź, a w Niemczech – Bio-Siegel.

Co oprócz znaku graficznego powinno znaleźć się na etykiecie? 

Aby mieć pewność, że kupujemy żywność ekologiczną, na opakowaniu oprócz znaku Ekoliścia szukajmy:

  • pełnych danych producenta, przetwórcy lub dystrybutora,
  • nazwy jednostki certyfikującej,
  • napisu: „Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE” albo „produkt rolnictwa ekologicznego”. 

 

międzynarodowy znak fairtrade, jak żyć eko, fair trade, zdrowe życie

Międzynarodowy znak Fairtrade 

Ten znak jest najczęściej umieszczany na towarach importowanych, takich jak owoce, kakao, kawa, miód, przyprawy, ryż, wino. Przyznawany jest przez organizacje zrzeszone w Fairtrade Labeling Organizations International; celem jest troska o pracowników z krajów ubogich.

Jeśli decydujemy się na zakup produktu z tym symbolem, mamy pewność, że przestrzegano standardów Międzynarodowej Organizacji Pracy, kobiety i mężczyźni mieli równe warunki pracy, pracownicy zostali sprawiedliwie wynagrodzeni i spełnione zostały wymogi ekologiczne.

Najważniejsze oznaczenia produktów ekologicznych w Polsce:

ekoland, eko oznaczenia, jak kupować eko, jak żyć eko, jak być eko, zdrowe życie

Ekoland

Najpopularniejsze oznakowanie żywności ekologicznej w Polsce przyznawane jest przez Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi. Aby móc posługiwać się takim symbolem, trzeba spełnić szereg kryteriów, między innymi użytkować działkę w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, nie stosować wypalania traw, planować wypas zwierząt tak, aby nie zagrażał on ptakom łąkowym, cennym gatunkom dzikiej roślinności i glebie.

jak żyć eko, stowarzyszenie Zielone Płuca Polski, zdrowe życie, ekosystem, jak być eko, ekologia kukbuk

Zielone Płuca Polski

Znak jest nadawany przedsiębiorstwom i instytucjom prowadzącym działalność na obszarze północno-wschodniej Polski zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, w połączeniu z wyjątkową dbałością o środowisko naturalne regionu. Głównym założeniem jest promocja polskich produktów w krajach UE.

Polskie Centrum Badań i Certyfikacji

Takie oznaczenie potwierdza zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego. Znak mogą otrzymać producenci, którzy respektują europejskie normy ekologiczne, czyli nie stosują chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów syntetycznych.

KUKBUK Poleca

Certyfikat KUKBUK Poleca ma być symbolem uczciwego produktu, zwiększać popularność godnych zaufania producentów i wskazywać ludziom tych, od których warto kupować. Certyfikat jest przyznawany na rok przez wykwalifikowane jury, które ocenia zgłoszone produkty. Pierwsza edycja odbyła się w 2017 roku; w jej ramach wyróżniono najlepszych lokalnych producentów żywności i rzemieślników.

Poznajcie laureatów 3. edycji KUKBUK Poleca >>>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk