Kukbuk
Kukbuk
Kompozycja szparagów (fot. Maciek Niemojewski)

Dlaczego warto jeść szparagi?

Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Wiosna to sezon na szparagi. Są wszędzie, w sklepach i na targach, a ich zielone i białe łodygi już z daleka przyciągają wzrok. Możemy je smażyć, piec i gotować, podawać samodzielnie lub jako dodatek. Przygotujemy z nich pyszną kremową zupę, a nawet sos. Doskonale smakują zrumienione na patelni z dodatkiem domowego masła i soli. Są składnikiem, który wprowadzi do potraw elegancję i nada im głębię. Wspaniale prezentują się na talerzu – stanowią ucztę nie tylko dla podniebienia, ale też dla oka. Poza niekwestionowanymi walorami kulinarnymi szparagi mają także korzystny wpływ na organizm. Zobaczcie, dlaczego warto jeść szparagi!

szparagi są niskokaloryczne i w ponad 90% składają się z wody

Niskokaloryczne, ale pożywne

Na początek doskonała wiadomość dla osób na diecie: szparagi są niskokaloryczne i w ponad 90% składają się z wody. Za dużą część ich wartości kalorycznej odpowiadają białka, które sprawiają, że szparagi są sycące a także pomagają zwiększyć masę mięśniową.

Będą więc doskonałym uzupełnieniem jadłospisu wszystkich osób, które uprawiają sport. Jeśli szukacie pomysłów na to, jak przyrządzić szparagi, zajrzyjcie do naszych przepisów.

Bomba witaminowa

Szparagi to niesamowite źródło witamin i składników mineralnych. Zawarty w nich kwas foliowy wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, a wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości. Oprócz tego w szparagach znajdziemy potas, błonnik, asparaginę czy beta-karoten.

Właściwości antyoksydacyjne

Szparagi zawierają naturalne przeciwutleniacze – witaminy A, C i E oraz pochodne cysteiny, które zwiększają poziom produkowanego przez organizm glutationu. Są to substancje aktywne, które oczyszczają organizm z toksyn, regulują liczbę wolnych rodników i zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych.

 

Na infekcję dróg moczowych

Ze względu na zawartość asparaginy szparagi mają właściwości moczopędne, wspomagają pracę nerek i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu. Warto więc sięgać po to warzywo w przebiegu infekcji dróg moczowych. Asparagina przynosi nie tylko korzyści zdrowotne – podczas jej rozkładu w moczu powstają substancje zawierające siarkę. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny, nieco drażniący zapach moczu.

Dla zdrowych oczu

Znajdziemy wiele ćwiczeń na zdrowe oczy, tymczasem na wzrok mają wpływ także wybory żywieniowe. W szparagach jest dużo beta-karotenu, który zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto beta-karoten przekształca się w witaminę A, która stanowi ważny składnik barwnika wzrokowego.

 

Czy szparagi to afrodyzjak?

Choć nie potwierdzają tego żadne rzetelne badania, szparagi, podobnie jak ostrygi czy papryczki chili, są uważane za afrodyzjak. Utarło się, że zawdzięczają to zawartości fitoestrogenów, których działanie jest zbliżone do kobiecego hormonu – estrogenu. Warto przypomnieć, że szparagi to niejedyne afrodyzjaki, jakie znajdziecie w swojej kuchni.

Białe szparagi zawierają więcej składników odżywczych i mineralnych, wiele z nich jednak tracimy

Różnice pomiędzy białymi a zielonymi szparagami

Mimo innego zabarwienia zielone i białe szparagi to dokładnie ten sam gatunek. Różnica nie leży więc w biologii, ale w uprawie. Pędy zielonych szparagów wyrastają ponad ziemię i, mając kontakt ze światłem słonecznym, produkują chlorofil. Z kolei pędy białych szparagów uprawiane są pod ziemią, bez kontaktu ze słońcem.

Białe szparagi zawierają więcej składników odżywczych i mineralnych, wiele z nich jednak tracimy przez to, że obieramy je przed gotowaniem. Różnice pomiędzy szparagami objawiają się także w smaku: zielone mają intensywniejszy smak, natomiast białe są delikatniejsze i słodsze.

Jak ugotować szparagi, by nie straciły swoich właściwości?

Szparagi przynoszą nieocenione korzyści dla naszego zdrowia. Ważne jest, by w trakcie przyrządzania nie pozbawić ich ważnych składników odżywczych. Nie powinniśmy więc gotować szparagów zbyt długo – nie tylko stracą wówczas swoje walory zdrowotne, ale także będą gorzej smakować.

Zielone szparagi powinniśmy gotować około 3 minut, a białe poniżej kwadransa, do miękkości – inaczej będą łykowate. Najlepszym rozwiązaniem jest ugotowanie szparagów na parze.

Szukajcie szparagów na lokalnych targach i bazarach

Gdzie kupić smaczne szparagi?

Polecamy szukać szparagów na lokalnych targach i bazarach, a w razie możliwości kupować je prosto z pola. Mieszkańcy województwa dolnośląskiego mogą cieszyć się świeżymi, pysznymi szparagami wprost z Agrar Magnice, producenta, który w zeszłym roku został laureatem nagrody KUKBUK Poleca w kategorii „z pola i z wody”.

Smaczne szparagi znajdziecie także u sprzedawców, którzy biorą udział w KUKBUK-owej akcji #ramięWramię: w Zielonej Skrzynce, na BioBazarze, w Rano Zebrano, w Lokalny Rolnik czy na targu przy Fortecy Kręglickich.

 

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk