Kukbuk
Kukbuk
Dieta Sirtuinowa

Co jeść na diecie sirtfood?

Dieta sirtfood zdobywa coraz większą popularność. Sprawdzamy, jak wygląda przykładowy jadłospis.

Tekst: Agnieszka Wrzak, Małgorzata Wrzak, Katarzyna Czeżyk / Proszę zdrowie i Moya Matcha

Zdjęcia: Agnieszka Wrzak / Proszę Zdrowie


Koordynacja projektu: Kinga Gałuszkiewicz / Proszę Zdrowie

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 19 minut!

Sirtuiny to białka enzymatyczne występujące we wszystkich organizmach żywych. Ich wysoka zawartość w organizmie może spowolnić procesy starzenia i obumierania komórek, przeciwdziała pojawianiu się stanów zapalnych, a także reguluje procesy metaboliczne poprzez zwiększoną redukcję tkanki tłuszczowej (dowiedz się więcej o sirtuinach, czym są i jak je aktywować ). Stąd dieta sirtfood, oparta na aktywacji sirtuin, jest uważana za jeden z najskuteczniejszych sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów. Według jej autorów, Aidana Gogginsa i Glena Mattena, w ciągu tygodnia stosowania zasad diety sirtfood można stracić około 3 kilogramów. Warto jednak pamiętać, że reakcja organizmu zależy w dużej mierze od cech indywidualnych, a o przyspieszeniu metabolizmu decydują także inne czynniki, związane na przykład z aktywnością ruchową. Oto, co można jeść na diecie sirtfood – poznajcie najlepsze przepisy na rozpoczęcie przygody z sirtuinami.

Podstawowe zasady diety sirtfood

Etap 1

  • Dieta sirtfood trwa minimum 3 dni.
  • W tym czasie rekomendowane jest spożywanie maksymalnie 1000 kcal dziennie. Podstawę posiłków stanowią soki warzywno-owocowe i koktajle bogate w antyoksydanty. Zalecany jest jeden posiłek stały bogaty w aktywatory sirtuin.

Etap 2

  • W tym etapie dieta SIRT trwa minimum 4 dni.
  • Rekomenduje się spożycie w ciągu dnia maksymalnie 1500 kcal.
  • W tym czasie również dieta opiera się na sokach warzywno-owocowych i koktajlach bogatych w antyoksydanty. Do codziennego jadłospisu SIRT można włączyć sałatki i lekkie posiłki bogate w aktywatory sirtuin.

Etap 3

  • Regularnie stosowana dieta sirtfood bez ograniczenia czasowego.
  • Posiłki odznaczają się dużą zawartością składników odżywczych i są bogate w aktywatory sirtuin. Nie ma konieczności liczenia kalorii.
  • W trakcie stosowania diety SIRT należy unikać wysoko przetworzonego jedzenia, rafinowanych tłuszczów, białego cukru
    oraz dużej ilości węglowodanów.
dieta Sirtuinowa

Menu w diecie sirtfood - co jeść na dicie SIRT

Dieta sirtfood polega na krótkotrwałym ograniczeniu kaloryczności posiłków, nawet o połowę, i spożywaniu składników bogatych w aktywatory sirtuin. Dzięki temu uruchomiony zostaje mechanizm odpowiedzialny za przetrwanie w trudnych warunkach. Gdy najważniejsze staje się przeżycie, wszystkie zasoby są inwestowane w naprawę uszkodzeń w komórkach i regenerację ciała. W ten sposób aktywowane przez enzymy białka sirt przyczyniają się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Co więcej, ponieważ białka sirtuinowe są rodzajem przekaźnika, który aktywuje (lub nie) inne białka powiązane z DNA, ich wydajniejsze działanie w ciele sprawia, że organizm może lepiej funkcjonować. Osłabiają się procesy starzenia, zmniejsza się też ryzyko zachorowania na niektóre schorzenia. Jak zatem wygląda przykładowy jadłospis w ramach diety sirtfood?

Dieta sirtfood, by była skuteczna, powinna zawierać odpowiednią ilość tych składników

Najsilniejszymi aktywatorami sirtuin są zielona herbata (szczególnie sproszkowana matcha), papryczka chili, gryka, kapary, seler (w tym liście), kakao, oliwa, jarmuż, lubczyk, daktyle medjool, pietruszka, czerwona cykoria, czerwona cebula, czerwone wino, ciemne winogrona, rukola, kawa, soja, truskawki, kurkuma i orzechy włoskie. Dieta sirtfood, by była skuteczna, powinna zawierać odpowiednią ilość tych składników i być odpowiednio dostosowana do potrzeb organizmu i rytmu dnia.

Dzień 1.

Dieta Sirtuinowa

Śniadanie:

Wolno tłoczony zielony sok sirtuinowy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: bazylia, rukola, jabłko, pomarańcza, Moya Matcha Codzienna

Jak przygotować sok?

Najlepiej użyć wytłaczarki wolnoobrotowej, dzięki czemu sok zachowa najwięcej wartości odżywczych. Bazylię, rukolę, jabłko myjemy, a pomarańczę obieramy ze skórki. Następnie jabłka obieramy i wykrywamy z nich nasiona. Jeżeli mamy w domu ozonator, dobrze jest go użyć, szczególnie gdy spożywamy warzywa i owoce na surowo. Z przygotowanych produktów wytłaczamy sok. Na końcu dodajemy matchę (maksymalne dzienne spożycie to 5 gramów) i mieszamy za pomocą blendera.

Obiad / lunch:

Sirtuinowy koktajl izotoniczny Proszę Zdrowie

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: czarna porzeczka, ciemne winogrona, woda kokosowa

Jak przygotować koktajl?

Garść ozonowanych oraz umytych porzeczek wrzucamy razem z kilkoma sztukami ciemnych winogron do naczynia blendera. Wlewamy 400 mililitrów wody kokosowej i miksujemy pulsacyjnie przez kilka sekund, do uzyskania preferowanej konsystencji. Im dłużej będziemy blendować koktajl, tym gładszą będzie miał konsystencję.

Podwieczorek i kolacja:

Wolno tłoczony zielony sok sirtuinowy ze śniadania

Odżywcza sałatka sirtuinowa

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki: parowane brokuły, grillowana zielona papryka, awokado skropione sokiem z limonki, czerwona cebula, seler naciowy, solony jarmuż

Jak przygotować sałatkę sirtuinową?

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Jeżeli nie przepadamy za którymś składnikiem, możemy go pominąć lub zastąpić innym z listy najlepszych aktywatorów sirtuin znajdującej się wyżej.

Dzień 2.

Dieta Sirtuinowa

Śniadanie:

Wolno tłoczony zielony sok sirtuinowy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: szpinak, jabłko, pomarańcza, Moya Matcha Codzienna, majeranek, imbir

Jak przygotować sok sirtuinowy?

Najlepiej użyć wytłaczarki wolnoobrotowej, dzięki czemu sok zachowa najwięcej wartości odżywczych. Szpinak i jabłko myjemy, a pomarańczę obieramy ze skórki. Następnie jabłka obieramy i wykrywamy z nich nasiona. Jeżeli mamy w domu ozonator, dobrze jest go użyć, szczególnie gdy spożywamy warzywa i owoce na surowo. Z przygotowanych produktów wytłaczamy sok. Na końcu dodajemy matchę (maksymalne dzienne spożycie to 5 gramów), majeranek i imbir. Mieszamy za pomocą blendera.

Obiad / lunch:

Sirtuinowy koktajl izotoniczny Proszę Zdrowie

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: czarna porzeczka, ciemne winogrona, woda kokosowa

Jak przygotować koktajl?

Garść ozonowanych oraz umytych porzeczek wrzucamy razem z kilkoma sztukami ciemnych winogron do naczynia blendera. Wlewamy 400 mililitrów wody kokosowej i miksujemy pulsacyjnie przez kilka sekund, do uzyskania preferowanej konsystencji. Im dłużej będziemy blendować koktajl, tym gładszą będzie miał konsystencję.

Podwieczorek i kolacja:

Wolno tłoczony zielony sok sirtuinowy ze śniadania

Odżywcza sałatka sirtuinowa

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: kasza gryczana, pomarańcza, ogórek, cukinia, pomidorki cherry, ogórek, orzechy włoskie, kapary, oliwa, sól, lubczyk, majeranek

Jak przygotować sałatkę sirtuinową?

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomarańczee obieramy ze skórki. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni. Pomidorki przekrawamy na pół, a ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pozostałymi przyprawami.

Dzień 3.

dieta Sirtuinowa

Śniadanie:

Wolno tłoczony zielony sok sirtuinowy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: cytryna, jabłko, natka pietruszki, ogórek, rukola, Moya Matcha Codzienna

Jak przygotować sok sirtuinowy?

Najlepiej użyć wytłaczarki wolnoobrotowej, dzięki czemu sok zachowa najwięcej wartości odżywczych. Cytrynę, rukolę, jabłko i natkę pietruszki myjemy, ogórka obieramy ze skórki. Następnie jabłka obieramy i wykrywamy z nich nasiona. Jeżeli mamy w domu ozonator, dobrze jest go użyć, szczególnie gdy spożywamy warzywa i owoce na surowo. Z przygotowanych produktów wytłaczamy sok. Na końcu dodajemy matchę (maksymalne dzienne spożycie to 5 gramów). Mieszamy za pomocą blendera.

Obiad / lunch:

Sirtuinowy koktajl izotoniczny Proszę Zdrowie

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: czarna porzeczka, ciemne winogrona, woda kokosowa

Jak przygotować koktajl?

Garść ozonowanych oraz umytych porzeczek wrzucamy razem z kilkoma sztukami ciemnych winogron do naczynia blendera. Wlewamy 400 mililitrów wody kokosowej i miksujemy pulsacyjnie przez kilka sekund, do uzyskania preferowanej konsystencji. Im dłużej będziemy blendować koktajl, tym gładszą będzie miał konsystencję.

Podwieczorek i kolacja:

Wolno tłoczony zielony sok sirtuinowy ze śniadania

Karmelizowana kapusta pak choy

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki: kapusta pak choy, oliwa, czosnek, sos sojowy, marchew, czarny sezam, czarnuszka, szpinak, natka pietruszki, orzechy włoskie, daktyle, borówki, lubczyk, sól

Jak przygotować karmelizowaną kapustę pak choy?

Kapustę przekrawamy wzdłuż na cztery części. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem. Na dużym ogniu smażymy kapustę, aż ciemnozielone części zmiękną. Pod koniec dodajemy sos sojowy i smażymy jeszcze chwilę. Marchewkę trzemy na grubej tarce lub kroimy w cienkie paseczki techniką julienne. Na małej patelni prażymy sezam i czarnuszkę, aż zrobią się złociste. Szpinak kroimy w cienkie paski. Układamy je na talerzu razem z marchewką. Na warzywach kładziemy kapustę pak choy i posypujemy ją natką pietruszki, orzechami włoskimi, daktylami oraz borówkami. Na koniec wsypujemy sezam i czarnuszkę. Doprawiamy lubczykiem i solą.

 

Poznaj więcej przepisów z diety sirtfood

Ciastka z matchą

Przepis na ciągnące się ciasteczka kokosowe z Moyą Matchą

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • olej kokosowy 4 łyżeczki
  • śmietana kokosowa 1 łyżeczka
  • syrop z agawy 2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe ⅔ szklanki
  • mąka migdałowa ½ szklanki
  • Moya Matcha Codzienna 1 łyżeczka

Polewa:

  • olej kokosowy 4 łyżki
  • kakao 5 łyżek
  • cukier kokosowy 3 łyżki
  • erytrol lub ksylitol 3 łyżki

krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 90 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozpuszczony i jeszcze lekko ciepły olej kokosowy mieszamy ze śmietaną oraz z syropem z agawy. W oddzielnej misce łączymy suche składniki. Dodajemy do nich masę kokosową. Mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki – ciasto powinno być lepkie i jednolite.

krok 2

Zwilżamy dłonie i formujemy z masy niewielkie ciasteczka. Układamy je na blasze, pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 

krok 3

W tym czasie przygotowujemy polewę. Olej kokosowy rozpuszczamy w małym garnku. Dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy, nie przestając mieszać (pilnujemy, żeby nie doprowadzić do zagotowania). Polewa jest gotowa, gdy wszystkie składniki rozpuszczą się w oleju, a masa zgęstnieje. Odczekujemy chwilę i oblewamy polewą wystudzone ciastka.

Terrina w diecie sirtuinowej

Przepis na terrinę selerową z Moyą Matchą i prażonymi migdałami

Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:

  • seler 4 sztuki
  • oliwa do natłuszczenia warzyw + 2 łyżki
  • Moya Matcha Codzienna 3 łyżki
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • agar 1 łyżeczka
  • mąka migdałowa 1 szklanka
  • mleko sojowe opcjonalnie według uznania
  • sól himalajska do smaku
  • migdały w płatkach 1 łyżka

krok 1

Seler myjemy (nie obieramy) i wrzucamy na 10 minut do wody z ozonatorem, o ile go posiadamy. Jeśli nie, to korzenie po umyciu kroimy na kilka części, smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut, aż seler zmięknie.

krok 2

Upieczony seler studzimy, a następnie blendujemy na gładką masę. Moyę Matchę łączymy z 2 łyżkami oliwy. Dodajemy do selera i łączymy z sosem sojowym i agarem. Mieszamy. Następnie partiami wsypujemy mąkę migdałową, tak by uzyskać dość lejącą się masę. Jeśli warzywna masa zrobi się zbyt gęsta, wlewamy mleko sojowe. Doprawiamy solą himalajską. Przekładamy do formy, pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy terrinę do wystygnięcia. Posypujemy prażonymi migdałami w płatkach.

Gnocci

Przepis na pesto z rukoli i bazylii z migdałami i Moyą Matchą

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • bazylia 150 g
  • rukola 50 g
  • orzechy włoskie 30 g
  • grecka oliwa 100 ml
  • płatki drożdżowe 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • Moya Matcha Tradycyjna 2 łyżeczki
  • migdały w płatkach 1 łyżka
  • sól himalajska do smaku
  • ocet balsamiczny jasny 1 łyżeczka
  • sok z limonki do smaku

krok 1

Listki bazylii – oberwane z gałązek – blendujemy z rukolą. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy solą, octem oraz sokiem z limonki.

TIP

Rukola powinna być świeża. Najlepiej nie kupować takiej w plastikowym opakowaniu.

Tekst powstał we współpracy z Proszę Zdrowie oraz Moya Matcha – ekspertami w dziedzinie mądrego odżywiania, którym szczególnie bliskie jest zachowanie życiowej równowagi i balansu między zdrową dietą a przyjemnością.

Moya Matcha jest jednym z laureatów 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca (zobacz także innych zwycięzców konkursu KUKBUK Poleca >>).

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk