Kukbuk
Kukbuk
Kisozna kapusta na diecie. Kiszona kapusta właściwości lecznicze. (fot. Paulina Czyżewska)

Właściwości kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty

Kapusty kiszonej nigdy dość! Ma moc prozdrowotnych właściwości, a do tego jest pyszna i sprawdza się w wielu wyśmienitych potrawach. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i czemu należy pić sok z kiszonej kapusty.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 19 minut!

W poszukiwaniu najlepszych sposobów na to, aby poprawić odporność i polepszyć stan zdrowia, warto sięgnąć po kiszonki. W Polsce ta tradycyjna metoda konserwowania żywności ma długie tradycje – nie tylko dlatego, że smak kiszonych warzyw i owoców jest wyjątkowy, ale przede wszystkim ze względu na niezwykłe zdrowotne właściwości kiszonek. Szczególnie zimą i jesienią warto pamiętać o kiszonych ogórkach czy burakach, ale przede wszystkim o kiszonej kapuście – prawdziwej bombie witaminowej.

Kapusta jest podstawą wielu tradycyjnych polskich potraw: nie przyrządzimy bez niej ani gołąbków, ani wigilijnych pierogów czy bigosu. To warzywo, którego właściwości odżywcze i lecznicze są nieocenione – podnosi odporność, przyspiesza regenerację, korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie, a nawet leczy najgorszego kaca. Mimo że uwielbiamy zarówno kapustę gotowaną, jak i na surowo, odsłoną, którą najbardziej sobie cenimy, jest kapusta kiszona. I to nie tylko ze względu na jej doskonały smak, ale i korzyści zdrowotne.

Jeśli jesteście ciekawi, jakie są zalety i właściwości kapusty kiszonej, czy kapusta kiszona jest zdrowa, jakie ma witaminy oraz czy kapusta kiszona na diecie wspiera odchudzanie, dobrze trafiliście!

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Przepisy na kiszoną kapustę. Zdrowotne właściwości kiszonej kapusty (fot. Paulina Czyżewska)

Prawdopodobnie nieraz się zastanawialiście, jak kapusta kiszona wpływa na zdrowie – jakie ma witaminy i składniki odżywcze oraz na co pomaga, gdy włączy się ją do swojej diety. Kapusta kiszona jest bardzo pomocna w prowadzeniu zdrowego stylu życia, a jej pozytywny wpływ na pracę organizmu zauważono na wielu różnych polach. Jest pożywna, poprawia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga zmniejszyć stres i utrzymać zdrowie mózgu, a nawet może wspierać pracę serca i zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów. Dlaczego? Dzięki zawartym w kapuście kiszonej witaminom i minerałom. Aby się dowiedzieć, jak wartości odżywcze w kapuście kiszonej wpływają na organizm, postanowiliśmy bliżej im się przyjrzeć.

Wartości odżywcze kiszonej kapusty

Jak zatem kiszona kapusta działa na nasze zdrowie? Jakie są jej zalety i na co jest dobra? Kapusta kiszona to produkt niezwykle istotny w diecie, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Po przejściu procesu fermentacji kapusta kiszona nie tylko zachowuje wartości odżywcze, ale i… nabywa nowych!

Właściwości kiszonej kapusty. Po co jeść kiszoną kapustę (fot. Paulina Czyżewska)

Kiszona kapusta pomaga w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, skraca czas infekcji i zawiera mnóstwo witamin

Jest niezwykle cennym źródłem witamin, a zawarty w niej kwas askorbinowy – antyoksydant – hamuje między innymi powstawanie nitrozoamin w soku żołądkowym, a także zwiększa przyswajanie wapnia czy żelaza. A to dopiero początek! Do tego pomaga w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, skraca czas infekcji i zawiera mnóstwo witamin, które odpowiadają za prawidłowe krzepnięcie krwi czy prawidłowe tworzenie kości. Kapusta kiszona jest bogata w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki i chronią przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego, prowadzącego do powstawania stanów zapalnych czy nowotworowych w organizmie człowieka.

Po co jeść kiszoną kapustę. Wartości kiszonej kapusty (fot. Paulina Czyżewska)

Witaminy w kiszonej kapuście

Kapusta kiszona słynie głównie z bardzo wysokiej zawartości witaminy C, która wzmacnia między innymi działanie układu odpornościowego, a także zwiększa zdolność wchłaniania żelaza z układu pokarmowego. Jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, wzmacniającym ściany naczyń krwionośnych, a także zapobiegającym rozwojowi chorób układu krążenia. Wraz z siarką, którą także możemy znaleźć w kiszonej kapuście, rewelacyjnie wpływa na stan skóry i opóźnia proces starzenia się, reguluje syntezę kolagenu i melaniny. Co więcej, pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci i chroni skórę przed działaniem promieni UV. W jej składzie znajdziecie duże ilości witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminę A, E, K, a także rutynę. Kiszona kapusta jest też źródłem przeciwutleniaczy – karotenoidów i polifenoli – błonnika pokarmowego, a także związków mineralnych, takich jak siarka, wapń, magnez, miedź, potas i żelazo.

Czy kiszona kapusta jest zdrowa. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta (fot. Paulina Czyżewska)

Kiszona kapusta zawiera bakterie probiotyczne, mające niezwykle duży wpływ na mechanizmy regulujące masę ciała

Czy kapusta kiszona odchudza?

Pozbywanie się niechcianych kilogramów czy utrzymanie pożądanej wagi bywa nie lada wyzwaniem. Jeśli byliście na diecie, ale nie przyniosła ona oczekiwanych efektów, sprawdźcie, jak na wasz organizm wpłynie kiszona kapusta, która wspiera proces odchudzania na kilka sposobów – jest niskokaloryczna, stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który daje sytość, a do tego zawiera bakterie probiotyczne, mające niezwykle duży wpływ na mechanizmy regulujące masę ciała – na przykład te, które obniżają apetyt. Gdyby tego było mało, kapusta kiszona jest mniej kaloryczna niż świeża – znaczna część węglowodanów obecnych w surowej kapuście bowiem ulega przemianie do kwasu mlekowego. Osobom z nadwagą lub otyłością zaleca się, aby szczególnie dbały o swoje bakterie jelitowe, a jednym z lepszych sposobów na to jest właśnie spożywanie fermentowanych produktów – w tym jedzenie kapusty kiszonej. Świetnie sprawdzi się przy redukcji wagi.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Po co pić sok z kiszonej kapusty. Sok z kiszonej kapusty - właściwości (fot. Pulina Czyżewska)

Jeśli uwielbiacie jeść kiszoną kapustę lub przygotowywać z niej sycące dania, na najbliższe zakupy zabierzcie ze sobą nieco większe torby i kupcie jej trochę więcej, aby wycisnąć z niej także sok, który może zdziałać cuda. Naprawdę warto! Picie soku z kiszonej kapusty wpływa korzystnie na układ trawienny – podobnie jak spożywanie kapusty kiszonej, przyspiesza przemianę materii i poprawia metabolizm. Wszystko dzięki zawartości błonnika. Co ważne, sok z kiszonej kapusty przyczynia się też do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Wystarczy jedna szklanka soku z kapusty, by zintensyfikować uczucie sytości. Do tego zawarte w kiszonej kapuście witaminy i antyoksydanty wspaniale działają na skórę. Nie zapomnijcie też, że kiszona kapusta to naturalny probiotyk, który wzmacnia odporność. Zanim jednak sięgniecie po kapuściany sok, sprawdźcie, czy picie soku z kapusty kiszonej jest zdrowe, na co działa i kto powinien go unikać.

Sok z kiszonej kapusty świetnie reguluje pracę układu pokarmowego, odchudza, a do tego jest doskonałym stabilizatorem samopoczucia

Na co działa sok z kapusty kiszonej

Sok z kiszonej kapusty to skarbnica probiotyków, minerałów, a w szczególności witamin. Ale kiedy pić sok z kiszonej kapusty? Odpowiedź jest prostsza, niż myślicie. Sok z kapusty kiszonej sprawdza się zawsze. Świetnie reguluje pracę układu pokarmowego, odchudza, a do tego jest doskonałym stabilizatorem samopoczucia po hucznej zabawie. To również doskonały naturalny lek na wzmocnienie odporności, który pomaga w walce ze stresem, wspomaga działanie mózgu, przyczynia się do poprawy pracy serca i może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. A to tylko część właściwości tego niezwykłego napoju.

Właściwości soku z kapusty kiszonej. Po co pić sok z kiszonej kapusty (fot. Paulina Czyżewska)

Czy sok z kapusty kiszonej jest dobry na odchudzanie?

Już nasze babcie dobrze wiedziały, że picie soku z kapusty kiszonej bardzo korzystnie wpływa na urodę – witaminy zawarte w soku z kapusty poprawiają wygląd cery. Z czasem zorientowano się też, że regularne picie soku z kiszonej kapusty dostarcza mikroelementów przydatnych przy redukcji wagi. Probiotyki i błonnik, zawarte w kiszonej kapuście, pomagają zmniejszyć obwód talii i zmniejszają ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm podczas posiłków. Wzmacnia się dzięki nim uczucie sytości, a co za tym idzie – jest także łatwiej zapanować nad swoim apetytem. Sok z kiszonej kapusty stymuluje również metabolizm – w tym metabolizm tłuszczów – i wywiera niezwykle dobry wpływ na układ trawienny: działa przeczyszczająco, wspiera perystaltykę, zapobiega zaparciom, ułatwia wypróżnianie i oczyszcza organizm z toksyn. Nie jest oczywiście tak, że sam w sobie odchudza – najlepiej działa, jeśli połączymy jego picie z dietą o obniżonej kaloryczności. Przyda się także regularna aktywność fizyczna. Warto też pamiętać, że aby kuracja sokiem z kiszonej kapusty wsparła proces odchudzania, należy przeprowadzać ją regularnie. W pierwszych dniach stosowania soku należy obserwować reakcje swojego organizmu. Nie każdy bowiem toleruje tak duże ilości produktów kiszonych w codziennej diecie. Jeśli dojdzie do niepożądanych efektów ubocznych jego stosowania, najlepiej wybrać się do lekarza lub zasięgnąć porady dietetyka.

Probiotyki regulują pracę jelit – przyspieszają metabolizm i regulują przemianę materii

Jak sok z kapusty kiszonej działa na jelita?

Jak już ustaliliśmy, sok z kiszonej kapusty zawiera probiotyki, czyli dobroczynne bakterie, które jako pierwsze bronią organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami i toksynami. Probiotyki regulują pracę jelit – przyspieszają metabolizm i regulują przemianę materii. Korzystnie wpływają na florę bakteryjną, usuwając toksyny, co wydatnie usprawnia perystaltykę jelit. Sok z kiszonej kapusty likwiduje zaparcia, oczyszcza organizm i zapobiega wzdęciom. Prócz tego kapusta kiszona zawiera również enzymy, które rozkładają składniki odżywcze na mniejsze i łatwiej przyswajalne przez organizm składniki. Wypicie soku z kapusty kiszonej sprawi, że brzuch będzie płaski, talia bardziej smukła, a apetyt mniejszy.

Właściwości soku z kapusty. Po co pić sok z kapusty kiszonej (fot. Paulina Czyżewska)

Picie soku z kiszonej kapusty na czczo

Specjaliści twierdzą, że każdy dzień rozpoczęty i zakończony piciem soku z kapusty kiszonej to dzień udany pod względem zdrowotnym. Spożyty rano, poprawia odporność i florę bakteryjną i nakręca przemianę materii, a wypity wieczorem, lekko wycisza, reguluje pracę jelit i odtruwa organizm. Picie soku z kiszonej kapusty rano i wieczorem może mieć pozytywny wpływ na samopoczucie i zdrowie. Zastanawiacie się, czy sok z kiszonej kapusty można spożywać na czczo? Jeśli nie cierpicie na żadne dolegliwości zdrowotne, wypicie go rano przed śniadaniem jest jak najbardziej wskazane. Sok z kiszonej kapusty na czczo działa podobnie jak woda z cytryną – mimo że produkty te są kwaśne, nie zakwaszają organizmu, a pomagają odzyskać równowagę kwasowo-zasadową.

Ile soku z kiszonej kapusty pić dziennie?

Spożywając regularnie sok z kiszonej kapusty, pamiętajcie – podobnie jak w przypadku innych produktów – aby nie przesadzić. Nadmierna ilość każdego produktu może być szkodliwa dla zdrowia. A zatem ile właściwie można pić soku z kiszonej kapusty? Według części ekspertów nie powinno to być więcej niż pół szklanki dziennie i nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu. Jednocześnie warto w tych dniach ograniczyć spożycie soli, gdyż sok z kapusty kiszonej zawiera jej sporo. Jeśli lubicie sok z kapusty kiszonej, poza piciem go bezpośrednio ze szklanki możecie używać go w małych ilościach jako dodatku do dressingów, przyprawy do dipów czy składnika marynaty do mięsa lub ryby. Będzie pysznie, a jednocześnie zdrowo!

Choć sok z kiszonej kapusty jest uznawany za zdrowy produkt, który pozytywnie wpływa na organizm, istnieje kilkaprzeciwwskazań do jego spożywania

Czy istnieją przeciwskazania do picia soku z kiszonej kapusty?

Choć sok z kiszonej kapusty jest uznawany za zdrowy produkt, który pozytywnie wpływa na organizm, istnieje kilkaprzeciwwskazań do jego spożywania. Kiszone warzywa charakteryzują się tym, że mają składzie dużą zawartość soli – której obecność jest niezbędna dla procesu kiszenia. Oznacza to, że soku z kiszonej kapusty nie powinni pić między innymi chorzy na nadciśnienie tętnicze czy osoby, które mają problemy z nerkami. Picie soku z kiszonej kapusty na czczo u niektórych może także podrażniać błonę śluzową żołądka. W takim wypadku najlepiej pić go po posiłku lub w mniejszej ilości. Do kiszonek ostrożnie powinny podchodzić osoby z chorobą wrzodową żołądka – istnieje prawdopodobieństwo, że tak kwaśny produkt będzie wzmagać u nich bóle brzucha. W rzadkich przypadkach zdarza się również, że picie soku z kiszonej kapusty spowoduje reakcję alergiczną, która objawia się między innymi biegunką. Wówczas należy całkowicie wyeliminować ten produkt z codziennej diety.

Właściwości soku z kiszonej kapusty. Ile pić soku z kiszonej kapusty (fot. Paulina Czyżewska)

Nie smak skou z kiszonej kapusty, ale także jego właściwości powodują, że kobiety w ciąży chętnie po niego sięgają

Czy można pić sok z kapusty w ciąży?

Nie bez powodu sok z kapusty kiszonej nazywany jest „przysmakiem ciężarnych”. Nie tylko jego smak, ale także właściwości powodują, że kobiety w ciąży chętnie po niego sięgają. W przeszłości sok z kapusty kiszonej był traktowany jak lek przeciwwymiotny, łagodzący nudności i zwalczający toksyny. Dziś chętnie wracamy do naturalnych metod leczenia, doceniamy naturalny tryb życia i często sięgamy po sposoby sprawdzone dawno temu. Sok z kiszonej kapusty zawiera bardzo dużo kwasu askorbinowego, kwasu foliowego, żelaza i witaminy K – substancji nierzadko brakujących ciężarnym kobietom. Składniki te mają pozytywny wpływ na rozwój płodu – warto pamiętać, że można je dostarczyć do organizmu nie tylko w tabletkach, ale również w soku z kiszonej kapusty. Ponadto antywirusowe i przeciwgrzybiczne właściwości kapusty kiszonej i soku z kiszonej kapusty bardzo korzystnie wpływają na zdrowie matki. Prowadzą do ogólnej poprawy jej kondycji i sprawiają, że wzrasta odporność jej organizmu.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk