Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na wytrawne i słodkie dania na bazie buraków (fot. Paulina Czyżewska)

Przepisy z burakiem w roli głównej

Buraki zawierają solidną dawkę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Poza tym są pyszne i uniwersalne! Możemy z nich wyczarować śniadanie, przystawkę, danie główne, a nawet deser.

Tekst: Katarzyna Kuczyńska

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Co kryje burak? Właściwości odżywcze buraków

Buraki należą do najzdrowszych warzyw. Pomagają walczyć z anemią, wzmacniają odporność, zmniejszają poziom złego cholesterolu, a nawet chronią przed namnażaniem się komórek nowotworowych. Dzięki zawartości błonnika korzystnie wpływają na trawienie, obecne w nich azotany obniżają ciśnienie krwi, a kwas foliowy dobrze działa na układ krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne. 

Przepisy na dania z buraków – wytrawne i słodkie (fot. Paulina Czyżewska)

Jeśli nie zawsze macie dostęp do świeżych buraków lub boicie się, że zmarnieją, nim będziecie mieli czas, by ich użyć, uzupełnijcie buraczane zapasy, korzystając z mrożonek

Ponadto warzywa te mają właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty. Są również niskokaloryczne – w 100 gramach mają zaledwie 38 kilokalorii – i do tego wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu. A to i tak nie wszystkie zalety buraków! 

Warto więc na stałe włączyć buraki do swojej diety – choć profitów z ich spożywania jest mnóstwo, wciąż jemy tego warzywa za mało! Aby pokazać wam bogactwo możliwości, jakie daje, przygotowaliśmy pięć przepisów na pyszne dania z burakiem w roli głównej. Jeśli nie zawsze macie dostęp do świeżych buraków lub boicie się, że zmarnieją, nim będziecie mieli czas, by ich użyć, uzupełnijcie buraczane zapasy, korzystając z mrożonek. Koniecznie sięgajcie po te, które dają gwarancję zachowania składników odżywczych – na przykład buraki marki Hortex, które zachowują kolor, smak i wszystkie witaminy, ponieważ są zamrażane tuż po zbiorach. Praktycznym plusem mrożonek, prócz tego, że zawsze są pod ręką, gotowe do użycia, jest to, że korzystając z nich, oszczędzacie czas i… nie musicie się martwić o purpurowe od obierania buraków dłonie.

Przepisy na dania z burakiem

Przepis na zdrowy koktajl z buraków (fot. Paulina Czyżewska)

Koktajl z buraka i owoców

Burak w towarzystwie banana, ananasa i nasion chia to pomysł na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Pożywny napój możecie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, świetnie sprawdzi się w roli szybkiego, zdrowego lunchu. Buraka w takiej formie z łatwością przemycicie w posiłkach dla tych, którzy zazwyczaj na warzywa kręcą nosem. 

Sprawdź przepis na smoothie buraczano-owocowe >>

Prosty przepis na krem z buraków (fot. Paulina Czyżewska)

Rozgrzewająca zupa krem z buraków

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu. Dodatek chili i imbiru podkręci smak buraków i sprawi, że zupa krem przyjemnie rozgrzeje was od środka. Serwujcie ją ze śmietanką chrzanową, z pokruszonymi orzechami laskowymi i listkami mięty lub natką pietruszki. Gwarantujemy, że skradnie serce (i podniebienie) niejednego smakosza!

Sprawdź przepis na rozgrzewającą zupę krem z buraków >>

Przepisy na dania z burakami – tarta z burakami i kozim serem (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z burakami i kozim serem

Burak doskonale komponuje się z kozim serem. Wiosną i latem ten duet świetnie sprawdza się w sałatkach, za to jesienią i zimą doskonale wypada jako nadzienie tarty. Świeży tymianek i orzechy idealnie dopełnią smak tego dania. Buraczana tarta sprawdzi się zarówno jako obiad lub lunch do pracy, jak i przekąska na przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi. Pyszne, proste, efektowne i uniwersalne, czyli takie, jakie lubimy najbardziej! 

Sprawdź przepis na tartę z burakami i kozim serem >>

Przepisy na słodkie dania z buraka – brownie (fot. Paulina Czyżewska)

Brownie z buraka

Coś dla łasuchów. Buraczane brownie to zdrowsza wersja tego deserowego klasyka, ale równie pyszna. Ciasto udekorujcie różową polewą zrobioną z białej czekolady i soku z buraka. Jeśli lubicie lekko płynną konsystencję brownie, możecie je przed podaniem lekko podgrzać w piekarniku. Serwujcie z gałką lodów waniliowych. Niebo w gębie! 

Sprawdź przepis na brownie z buraka >>

Jak zrobić burgera z kotletem z buraka (fot. Paulina Czyżewska)

Burger z kotletem z buraka

I kolejny klasyk w lżejszej odsłonie. Zamiast koleta wołowego – kotlet z buraka, a tradycyjne frytki zastępujemy dyniowymi. Do tego ulubione, idealnie grillowane pieczywo, świeże dodatki, sos tahini i mamy pyszny treściwy obiad bez wyrzutów sumienia! Taki burger zasmakuje wegetarianom i przypadnie do gustu amatorom mięsa.

Sprawdź przepis na burgera z kotletem z buraka >>

Źródła:

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Hortex.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk