Kukbuk
Kukbuk
Czym zastąpić jajko w diecie wegańskiej (il.Rafał Kwiczor)

Wegańskie zamienniki jajka

Jeżeli zastanawiacie się, jaki jest idealny wegański zamiennik jajka, mamy coś, co ułatwi wam rozeznanie w temacie. Sprawdźcie, jak wyczarować roślinną jajecznicę, wege omlet czy rewelacyjne wegańskie ciasto.

Michał Rypel

Zawodowo specjalista od komunikacji. W wolnym czasie prezenter we wrocławskim Radiu LUZ i początkujący działkowiec. Oddany miłośnik kuchni roślinnej i autorskiej muzyki niezależnej. Wciąż uczy się zawiłości dotyczących zmian klimatu.

Tekst: Michał Rypel

Ilustracje: Rafał Kwiczor

Opublikowano: 7 Listopada 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Właściwości jajek sprzyjają ich szerokiemu zastosowaniu – zarówno te związane ze specyficznym zachowaniem przy obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, jak i fizycznej, na przykład ubijaniu, trzepaniu, miksowaniu. A czym weganie zastępują jajka? Szczęśliwie nie brak roślinnych alternatyw, które dysponują cechami podobnymi do jajek i z powodzeniem mogą wystąpić w roli jajecznych zamienników.

Dieta wegańska - czym zastąpić jajko (il.Rafał Kwiczor)

Czym zastąpić jajko w diecie wegańskiej?

Zacznijmy od aquafaby, czyli zalewy pozostałej po puszkowanej ciecierzycy (więcej o aquafabie i jej właściwościach pisaliśmy w tym artykule >>). Ze względu na skład (zawiera skrobię i białko) ma zdolność do wiązania się w sztywne struktury. Produkt ten, tak jak białko jajka, po ubiciu zmienia się w pianę, a ta z kolei w podstawowy element wegańskiego omleta, musu czekoladowego albo dostojnej bezy (sprawdź, jak zrobić wegańską bezę na bazie aquafaby >>).

 

Czarna sól, słynie z wyjątkowego, „jajecznego” aromatu, dzięki któremu smażone tofu zamienia się w autentyczny zamiennik jajek

Jakiś czas temu serca wegan skradła także roślinna jajecznica, czyli tofucznica. Do jej przygotowania niezbędne są:

  • tofu, najlepiej jedwabiste
  • odrobina roślinnego mleka
  • szczypta kurkumy dla koloru
  • sól kala namak

Być może zastanawia was ostatni składnik. Kala namak, czyli tzw. czarna sól, słynie z wyjątkowego, „jajecznego” aromatu, dzięki któremu smażone tofu zamienia się w autentyczny zamiennik jajek. Alternatywą może być również mąka z ciecierzycy – tak, jak w naszym przepisie na jajka bez jajek >>.

Zobacz jak zrobić tofucznicę, czyli wegańską jajecznicę >>

Czym zastąpić jaja w cieście? (il.Rafał Kwiczor)

Czym zastąpić jaja w cieście?

Jeżeli chodzi o klasykę zastępników jajka, to nie sposób pominąć niepozornego banana. Zamiast 1 jajka wystarczy rozgnieść widelcem banana i wymieszać go z resztą cukierniczych składników. A skoro jesteśmy przy owocach, jako dodatek do słodkich wypieków sprawdzą się też jabłkowe powidła (¼ szklanki posłuży za 1 jajko), które przy okazji dosłodzą i zbalansują smak babki albo biszkoptu.

Jako zamiennik jajka w wypiekach świetnie sprawdzają się mielone siemię lniane lub nasiona chia. Wystarczy wcześniej wymieszać je z wodą w proporcji 1:3. Otrzymana zawiesina świetnie zwiąże ciasto i zapewni mu sprężystość. Dobrą alternatywą jest również skrobia ziemniaczana. Warto zapamiętać, że jej 2 łyżki odpowiadają 1 jajku.

Zobacz nasze przepisy na wegańskie ciasta >>

Wegański proszek jajeczny (il.Rafał Kwiczor)

Wegański proszek jajeczny

W sklepach znajdziemy zamienniki jajek dla wegan, którzy oczekują gotowych rozwiązań. Na rynku przybywa firm, które zauważają potrzeby także bardziej zabieganych osób. Producenci oferują sproszkowane mieszanki złożone z takich składników jak:

  • skrobia (z manioku lub kukurydzy) 
  • naturalne zagęstniki (jak guma guar)
  • roślinne barwniki
  • czasem błonnik i dodatkowe przyprawy

Jak widać, w kwestii jajecznych substytutów rozwiązań nie brakuje. Każdy sprawdzi się dobrze w konkretnej roli. Niezależnie, czy planujecie wegańskie śniadanie, czy oryginalny deser.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk