Kukbuk
Kukbuk
Zdrowa i smaczna dieta przy nadczynności tarczycy (fot. Monika Grabkowska / unsplash.com)

Dieta w nadczynności tarczycy

Jak powinna wyglądać dieta w nadczynności tarczycy i na co zwrócić uwagę?

Tekst: Klaudia Kierzkowska

Zdjęcie główne: Monika Grabkowska / unsplash.com 

Opublikowano: 31 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Tarczyca, niewielki gruczoł znajdujący się u podstawy szyi, odpowiada za wytwarzanie dwóch hormonów – trijodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4). Jednym z zaburzeń jej funkcjonowania, które również należy do najczęściej występujących w Polsce chorób endokrynologicznych, jest nadczynność tarczycy. Choroba ta objawia się nadmierną produkcją hormonów produkowanych przez ten gruczoł w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Ponieważ tarczyca jest wyjątkowo wrażliwa na kwestie związane z odżywianiem, prawidłowo zbilansowana dieta jest niezwykle istotna w leczeniu nadczynności. Niektóre produkty są w stanie poprawić stan zdrowia, podczas gdy inne, niekorzystnie wpływają na samopoczucie osób chorych. Na co powinny zwrócić uwagę mające problemy z pracą tarczycy?

W tego typu diecie istotne są węglowodany, które powinny dostarczać około 50-70% kalorii

Lekko, ale kalorycznie

Osoby zmagające się z nadczynnością tarczycy często znacząco tracą na wadze. Dlatego tak ważne jest, aby ich dieta była normokaloryczna lub wręcz wysokokaloryczna. Ze względu na spore zapotrzebowanie na składniki odżywcze, warto spożywać 6-7 posiłków o małej objętości w ciągu dnia. W tego typu diecie istotne są węglowodany, które powinny dostarczać około 50-70% kalorii. Ich najcenniejszym źródłem są przede wszystkim produkty zbożowe. W diecie nie może zabraknąć również błonnika, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Co więcej, nie należy zapominać, że choć dieta powinna być wysokokaloryczna, posiłki muszą być też lekkostrawne.

Co należy jeść przy nadczynności tarczycy? – tatar (fot. Simona Todorova / unsplash.com)

fot. Simona Todorova / unsplash.com

Dużo białka i żelaza

Dla smakoszów delikatnego mięsa z kurczaka, indyka, czy krwistej wołowiny mamy dobrą wiadomość. Produkty te zawierają dużą ilość białka, którego nie może zabraknąć w prawidłowo zbilansowanej diecie (90-100 gramów na dobę). Przykładowo, 100 gramów piersi z kurczaka zawiera około 30 gramów białka. Nie zapomnijcie również o jajach czy produktach mlecznych, możecie je wykorzystać do przygotowania lekkiego śniadania lub apetycznego podwieczorku.

Równie istotne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości żelaza, które jest odpowiedzialne między innymi za wspomaganie czerwonych krwinek w transporcie tlenu w naszej krwi. Naukowcy dowiedli, że zbyt niski poziom żelaza powiązany jest z nadczynnością tarczycy, dlatego szczególną uwagę należy zwrócić na produkty skrywające ten cenny pierwiastek. Codzienne menu warto wzbogacić w otręby pszenne, które wspaniale zastąpią panierkę do mięs czy urozmaicą chrupiącą granolę. W grupie tego typu produktów znajduje się również wołowina czy wątróbka, która idealnie komponuje się z delikatnie przysmażoną cebulką, żółtkiem czy kakao.

Dużo wapnia oraz witaminy D

Niestety nadczynność tarczycy powoduje osłabienie kości, co powoduje, znaczy wzrost ryzyka zachorowania na osteoporozę. Jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego należy wzbogacić codzienną dietę o produkty mające korzystny wpływ na homeostazę kości – wapń i witaminę D. Niezwykle cennym źródłem witaminy D, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim, jest słońce, jednak jesienią oraz zimą niezbędna jest suplementacja. Z kolei jarmuż, brokuły, tofu, przetwory mleczne czy sardynki dostarczą dużą ilość wapnia. Zastanawiacie się jak w kuchni wykorzystać jarmuż? Polecamy chrupiące chipsy z jarmużu, które w piekarniku przygotujecie w 10 minut.

Zbilansowana dieta podstawą leczenia nadczynności tarczycy (fot. Gabriel Gurrola / unsplash.com)

fot. Gabriel Gurrola / unsplash.com

Witaminy A, C i E to jedne z najsilniejszych antyoksydantów, które dodatkowo wzmacniają układ immunologiczny

Moc antyoksydantów i kwasów omega - 3 

O cudownej mocy antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, słyszał chyba każdy z nas. Niestety nadczynność tarczycy sprzyja powstawaniu wolnych rodników. I tu sporo zależy od diety. Witaminy A, C i E to jedne z najsilniejszych antyoksydantów, które dodatkowo wzmacniają układ immunologiczny, a tym samym wspomagają pracę tarczycy oraz jej hormonów. Słodkie mango, natka pietruszki dodana do rosołu, delikatnie kwaskowe kiwi, chrupiąca marchew czy zielony szpinak to przepyszne i zdrowe produkty, które dostarczą organizmowi moc antyoksydantów. Co więcej, w codziennej diecie nie może zabraknąć kwasów omega-3, które chronią komórki nerwowe, a do tego działają przeciwzapalnie oraz zwiększają odporność organizmu. Nie jesteście miłośnikami ryb morskich? W takim przypadku wzbogaćcie zielone sałatki o orzechy, awokado i oliwę.

Niewskazane jest spożywanie produktów wzdymających takich jak groch czy fasola

Czego unikać?

Jod – pierwiastek, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, w nadmiernej ilości ma negatywny wpływ na działanie gruczołu. W niektórych przypadkach taka sytuacja może powodować ból brzucha, nudności, wymioty, pieczenie w ustach i gardle. Dlatego też zalecane jest ograniczenie spożywania produktów bogatych w tenże pierwiastek – dzienna dawka jodu nie powinna przekroczyć 150 miligramów. Nie kupujcie soli jodowanej, oleju lnianego, spożywajcie mniej ziemniaków oraz owoców morza.

Ponieważ dieta w nadczynności tarczycy powinna być lekkostrawna, należy unikać fast foodów, produktów smażonych, grillowanych oraz słodkich napojów gazowanych. Niewskazane jest również spożywanie produktów wzdymających takich jak groch czy fasola.

Bibliografia:

  • Bibliografia:

    • Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
    • Paweł Tuchendler, Zygmunt Zdrojewicz, Dieta w chorobach tarczycy, Media Rodzina, 2017.
    • Katarzyna Pastusiak, Joanna Michałowska, Paweł Bogdański, Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, 2017.
    • Best Diet for Hypothyroidism: Foods to Eat, Foods to Avoid, "healthlinecom".

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka