Kukbuk
Kukbuk
sposoby na suchy chleb, zero waste

5 sposobów na suchy chleb

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Pieczywo to najczęściej wyrzucany przez Polaków produkt. Warto dać mu drugie życie i zmniejszyć niechlubne statystyki.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcie główne: Louise Lyshøj / unsplash.com

Opublikowano: 27 Lutego 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Co roku na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności. Ma to katastrofalne skutki dla naszej planety.

Skutki marnowania żywności

Do wyprodukowania, przetworzenia i przetransportowania każdego produktu, który trafia do naszej lodówki, zużywane są energia i paliwo. Kiedy wyrzucamy niewykorzystany jogurt, nadpsuty pomidor czy paczkę wędliny, bo upłynęła data ważności do spożycia, marnujemy nie tylko sam produkt, ale też zasoby, które zostały zużyte do jego wyprodukowania i dostarczenia do sklepu i naszego domu. Pomyślmy o tonach dwutlenku węgla, który niepotrzebnie trafił do atmosfery. Szacuje się, że gdybyśmy nie wyrzucali żywności, roczna emisja gazów cieplarnianych mogłaby zmaleć nawet o 3,3 miliarda ton.

zero waste

fot. Del Barrett / Unsplash.com

Produkcja i przetwarzanie jedzenia związane są również z ogromnym zużyciem wody. By wytworzyć 1 kilogram wołowiny, potrzeba około 15 tysięcy litrów wody. Do produkcji kilograma czekolady – ponad 17 tysięcy litrów. Wyprodukowanie szklanki mleka pochłania 250 litrów wody, a jednego jajka – niemal 200 litrów.

Szacuje się, że produkcja żywności, która ląduje na wysypiskach, pochłania 250 bilionów litrów wody. Dość przerażające, kiedy uświadomimy sobie, że – jak podaje Polska Fundacja Ochrony Zasobów Wodnych – mieszkańcy wielu krajów rozwijających się już dziś mają bardzo ograniczony dostęp do wody pitnej.

W trosce o planetę liczne organizacje i firmy podejmują się działań zapobiegających marnowaniu jedzenia. Grundig –  jeden z największych światowych producentów sprzętu RTV i AGD oraz marka o silnym etosie ekologicznym – promuje strategię #Respect Food. Inicjatywa ma na celu zainspirowanie ludzi do walki z marnowaniem żywności i pokazanie im przy pomocy innowacyjnych produktów, jak skończyć z wyrzucaniem jedzenia.

 

Ile żywności wyrzucają Polacy?

Polska znajduje się w europejskiej czołówce krajów, w których marnuje się żywnośćWedług badań przeprowadzonych w 2018 roku corocznie w polskich koszach ląduje około 9 milionów ton produktów spożywczych. Ponad połowa respondentów przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie, z czego 80% robi to częściej niż raz w miesiącu. Przyczyną marnowania najczęściej okazują się zbyt duże zakupy i przeoczenie terminu przydatności do spożycia.

Produkty, które najczęściej trafiają do śmieci, to owoce, warzywa, wędliny i jogurty. Niechlubne pierwsze miejsce na podium zajmuje pieczywo, które zdarza się wyrzucać 49% z nas. Tymczasem produkcja 1 kilograma pszennego chleba pochłania ponad 1600 litrów wody.

Na szczęście jest wiele sposobów na to, żeby uratować przed zmarnowaniem czerstwy bochenek czy skamieniałą bułkę.

49% polaków wyrzuca chleb. Produkcja 1 kg pszennego chleba pochłania ponad 1600 litrów wody.

Pomysły na chleb

Ciekawe pomysły na „recykling” pieczywa proponują twórcy inicjatywy #Respect Food. Na stronie internetowej projektu zamieszczone są praktyczne porady dotyczące rozsądnych zakupów, a dział z przepisami to prawdziwa kopalnia pomysłów. Znajdziemy w nim łatwe sposoby na to, by podarować drugie życie czerstwemu pieczywu. Sami zobaczcie!

Pudding z suchego chleba i masła

Z czerstwego pieczywa można łatwo wyczarować słodki brytyjski klasyk. Ciepły pudding z przyprawami korzennymi to śniadaniowy deser doskonały!

Pancotto rybne

Ten przepis to kwintesencja włoskiej cucina povera, czyli biednej kuchni. Idealny przykład, jak zrobić coś z niczego.

Bułka tarta

Może i niepozorna, ale ma moc! Zagęści masę na wegetariańskie kotlety i mięsne klopsiki, może być bazą panierki, a podsmażona na maśle, zamieni się w zasmażkę do kalafiora czy leniwych. 

Grzanki

Obowiązkowy chrupiący akcent w sałatkach i zupach kremach. I oczywiście nieodłączny składnik zupy cebulowej.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka