Kukbuk
Kukbuk
Co pić, by przyspieszyć metabolizm? – Soki i napary ziołowe (fot. Marcin Lewandowski)

15 soków i herbat przyspieszających metabolizm

Każdy moment jest dobry na detoks. Wykorzystajcie sezonowe owoce i warzywa i zobaczcie, co zmiksować, by dodać sobie energii i przyspieszyć procesy trawienne.

Tekst: Marta Cyzio

Przygotowanie dań: Edyta Przekop


Zdjęcia: Marcin Lewandowski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 20 minut!

Ciężkostrawny obiad, czekoladowy deser albo słone i kaloryczne przekąski – wszystkim nam zdarza się zjeść o parę kęsów za dużo albo wybrać niekoniecznie najzdrowsze danie. Do tego pośpiech i stres oraz brak czasu na ćwiczenia i nagle czujemy się ociężali albo zaczyna nam brakować energii. Na szczęście są zioła i produkty, które dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom wspomogą organizm w pozbyciu się toksyn oraz szkodliwych związków. Z zebranych z pola liści, kwiatów, a także warzyw i owoców zrobimy smaczne i zdrowe ziołowe napary oraz soki, które oprócz przyspieszenia przemiany materii pobudzą organizm, wzmocnią odporność i przyspieszą odchudzanie. Co więcej, zyska na tym skóra, która dzięki niektórym składnikom stanie się jędrniejsza, bardziej promienna i gładsza. Zobaczcie, o co warto wzbogacić dietę i jak korzystać z dobrodziejstw natury.

Kto woli słodsze soki i koktajle, niech zamiast cukru doda miód albo syrop z agawy lub akacji

Jak przygotować soki pobudzające metabolizm?

Soki najlepiej przygotowywać za pomocą wyciskarki. Dzięki niej zrobimy także koktajle i soki z mniejszych owoców czy warzyw liściastych. Ponadto w przeciwieństwie do sokowirówki możemy uzyskać naturalnie mętny sok, czyli z cząstkami miąższu, w którym znajduje się najwięcej składników odżywczych.

Gdy już wyciśniemy sok z ulubionych pomidorów czy sezonowych owoców, dodajmy do niego nieco przypraw, najlepiej kurkumy lub pieprzu cayenne, które dodatkowo pobudzą organizm do działania. Kto woli słodsze soki i koktajle, niech zamiast cukru doda miód albo syrop z agawy lub akacji – napój będzie zdrowy i nie straci na smaku.

Soki owocowe ze słomkami stojące na barze (fot. Roman Kraft i IFVE / unsplash.com)

fot. Roman Kraft i IFVE / unsplash.com

Pobudzony do działania organizm szybciej pozbywa się toksyn, a z czasem możemy zaobserwować, że nie tylko zgubiliśmy kilka kilogramów, ale także poprawiła się kondycja skóry

Kiedy warto zrobić sobie detoks?

Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw są idealną propozycją na pierwsze lub drugie śniadanie. Można je także z powodzeniem pić na czczo na początek dnia. Wówczas nie dość, że przyspieszą przemianę materii, to jeszcze – ze względu na zawarty w nich cukier – dostarczą solidnej dawki energii ciału, w szczególności mózgowi. Nic zatem dziwnego, że ostatnio kuracja sokowa zyskuje na popularności.

Pobudzony do działania organizm szybciej pozbywa się toksyn, a z czasem możemy zaobserwować, że nie tylko zgubiliśmy kilka kilogramów, ale także poprawiła się kondycja skóry. I choć jedno- czy dwudniowy detoks sokami z pewnością nam nie zaszkodzi, warto pamiętać, że tego typu kurację należy dostosować indywidualnie do rytmu dnia, trybu życia i ewentualnych chorób. Detoks sokowy jest odradzany osobom z nowotworami, cierpiącym na niedoczynność nadnerczy, cukrzycę, nadciśnienie czy nadczynność tarczycy.

Z kolei, jeśli wolimy sięgnąć po napary albo herbaty ziołowe, to warto zaznaczyć, że możemy je pić praktycznie o każdej porze dnia. Ważne tylko, by nie przekraczać zalecanej ilości w ciągu doby. Zwykle są to dwie torebki herbaty dziennie. Należy także pamiętać, by nie pić różnych herbat ziołowych jedna po drugiej. Niektóre zawarte w nich aktywne substancje nie powinny się ze sobą mieszać. Gdy upewnimy się, że nie ma żadnych dodatkowych przeciwwskazań, to samo przygotowanie ziołowych naparów i herbat jest niezwykle proste. Wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać parę minut, aż zioła się zaparzą. By usprawnić ten proces, można przykryć kubek małym spodkiem.

Składniki na zdrową lemoniadę na bazie soku z cytryny i limonki (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Kwaśna lemoniada na bazie soku z cytryny i soku z limonki (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Cytryna

Dzięki zawartym w niej składnikom i minerałom działa na organizm zasadowo, co sprawia, że usprawnia proces przemiany materii. Dodatkowo odkwasza organizm. Dlatego warto codziennie rano wypijać na czczo szklankę wody z cytryną, by pobudzić jelita do pracy.

Z kolei po południu, zwłaszcza gdy jest upalnie, przygotować z niej orzeźwiającą lemoniadę z dodatkiem mięty lub truskawek i miodu.

Lemoniada o smaku mojito >>

Lemoniada truskawkowo-cytrynowa >>

Lemoniada cytrynowo-limonkowa >>

Napar na bazie zielonej herbaty z dodatkiem mięty i pomarańczy (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Zielona herbata

Wiecie, że systematyczne picie zielonej herbaty reguluje trawienie i wspomaga metabolizm wątrobowy? Dzięki temu i zawartym w liściach polifenolom zielona herbata skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Dlatego często jest polecana osobom, które chciałyby zrzucić parę zbędnych kilogramów. Co więcej, okłady z niej łagodzą podrażnienia i zmniejszają opuchliznę.

Aby wydobyć z herbaty jej cenne właściwości, wystarczy zalać listki wodą o temperaturze wynoszącej około 80 stopni. Pamiętajcie jednak, że zielona herbata to szerokie pojęcie stosowane na określenie napojów uzyskiwanych z różnych gatunków roślin, które różnią się od siebie nie tylko walorami smakowymi, ale przede wszystkim wyglądem liści, zapachem i zawartością kofeiny. To ostatnie nie pozostaje bez znaczenia, jeśli lubicie wypić kubek herbaty przed snem – zamiast wyciszyć organizm, możecie go w ten sposób pobudzić.

Napar z zielonej herbaty z miętą i pomarańczą >>

Koktajl śniadaniowy z sokiem z buraków i z jagodami, składniki (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Przepis na śniadaniowy koktajl jagodowy z malinami i banenem (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Burak

Z buraków przygotujecie nie tylko pyszną sałatkę czy wigilijny barszcz. Warto po nie sięgać nie tylko od święta, gdyż mają działanie odkwaszające i oczyszczające. Ponadto usprawniają funkcjonowanie wątroby, dzięki czemu szkodliwe substancje są szybciej usuwane z organizmu.

Dodatkowo zawarty w burakach błonnik pobudza jelita do pracy. A jeśli te wszystkie zalety jeszcze was nie przekonały, że warto co jakiś czas wypić sok z buraków lub dodać je do koktajlu wielowarzywnego, to podpowiemy jeszcze, że uwzględnienie ich w diecie może pomóc w walce z cellulitem, poprawić kondycję cery, a także włosów i paznokci.

Leśne smoothie z sokiem z buraków >>

Składniki na napar przygotowany ze świeżych liści mięty z imbirem i cytryną (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Napar przygotowany ze świeżych liści mięty, z dodtakiem imbiru i cytryny (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Pokrzywa

Zazwyczaj kojarzy się z wypadami do lasu lub na łąkę i niezbyt przyjemnym spotkaniem z parzącymi liśćmi. Tymczasem pokrzywę, którą zwykliśmy uważać za chwast, już w starożytności ceniono ze względu na jej liczne właściwości zdrowotne.

Pokrzywa nie tylko wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu, ale także działa moczopędnie i przeciwobrzękowo, co sprawia, że organizm szybciej pozbywa się szkodliwych substancji. Z kolei herbata z pokrzywy jest znana z właściwości odchudzających. By w pełni wykorzystać jej możliwości, zaparzcie listki lub zmiksujcie je i zróbcie z nich pełnowartościowy sok. A jeśli zostanie wam parę liści, przygotujcie z nich płukankę do włosów.

Napar ze świeżej pokrzywy >>

Rumianek działa przeciwzapalnie, przeczyszczająco i ułatwia usuwanie złogów jelitowych

Rumianek

Niepozorne kwiaty po ususzeniu możemy z powodzeniem spożywać w formie naparu lub herbaty. Rumianek działa przeciwzapalnie, przeczyszczająco i ułatwia usuwanie złogów jelitowych.

Kwiaty działają rewelacyjnie na cerę. Ukrywają wypryski, maskują oznaki zmęczenia, poprawiają elastyczność skóry na twarzy.

Stosowanie tego zioła jest polecane również w czasie przeziębień

Czystek

Jeśli mieszka się w mieście, trudno nie wdychać szkodliwych substancji. Wszechobecne spaliny oraz zazwyczaj zła jakość powietrza wpływają niekorzystnie nie tylko na urodę, ale również zdrowie.

Dlatego warto co jakiś czas zaparzyć herbatę z czystka – skutecznie oczyści organizm z toksyn i metali ciężkich. Stosowanie tego zioła jest polecane również w czasie przeziębień – regularne picie naparu z czystka wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

Składniki na orzeźwiającą lemoniadę ogórkową z dodatkiem mięty, cytryny i pierzy cayenne (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Orzeźwiająca lemoniada z ogórkiem, cytryną, miętą i szczyptą pieprzu cayenne (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Ogórek

Najczęściej sięgamy po niego, gdy chcemy zrobić wiosenne kanapki albo mizerię. A czy wiecie, że napój z ogórka pomaga żołądkowi wrócić do pełnej sprawności?

Ogórek dodany do wody albo orzeźwiającej lemoniady wypłukuje także toksyny i pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu. Na koniec warto jeszcze zaznaczyć, że pobudza wydzielanie żółci i wspomaga wątrobę, ułatwiając trawienie tłuszczów.

Lemoniada ogórkowa ze szczyptą pieprzu cayenne >>

Pomidory malinowe do przygotowania domowego soku pomidorowego z dodatkiem pieprzu cayenne (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Domowy sok z pomidorów malinowych z dodatkiem pieprzu cayenne (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Pomidor

Trudno wymienić wszystkie prozdrowotne właściwości pomidora. Syci, dodaje energii, ma dużo witamin, składników mineralnych i całkiem sporo błonnika.

Pity w formie soku – sam albo z dodatkiem innych warzyw – wspomaga trawienie i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Ma także właściwości antyoksydacyjne.

Sok pomidorowy z pieprzem cayenne >>

Susz do zaparzenia yerba mate, bombilla (fot. Marcin Lewnadowski)

fot. Marcin Lewandowski

Energetyzująca yerba mate parzona domowym sposobem (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Yerba mate

Regularnie pita yerba mate znacznie przyspiesza tempo metabolizmu. Pobudzony organizm szybciej pozbywa się szkodliwych substancji, a wraz z nimi niechcianego nadmiaru w boczkach.

Nic zatem dziwnego, że yerba mate jest polecana osobom, które chcą się odchudzić. To jednak nie wszystko. Zaparzone liście yerby poprawiają koncentrację i dobrze wpływają na pracę mózgu.

Yerba mate >>

grejpfrut do przygotowania soku ze świeżo wyciskanych owoców (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Świeżo wyciskany sok z grejpfruta (fot. Marcin Lewandowski)

fot. Marcin Lewandowski

Grejpfrut

To kolejny owoc, który skutecznie podnosi tempo metabolizmu. Sok z grejpfruta jest ważnym składnikiem diety odchudzającej, a jego skuteczność została potwierdzona licznymi badaniami. Grejpfruty i wyciśnięty z nich sok działają oczyszczająco, wspomagają przemianę materii, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. 

Na początek dorzucajcie nieco grejpfruta do porannej owsianki albo wkrójcie go do lekkiej letniej sałatki. Gdy już przywykniecie do charakterystycznego kwaśno-gorzkiego smaku owocu, śmiało wyciskajcie z niego sok, który wypijecie na drugie śniadanie.

Owsianka z pieczonym grejpfrutem >>

Sok z grejfrutem >>

Najlepiej sięgać po nią mniej więcej pół godziny po posiłku albo za każdym razem, gdy cierpimy na niestrawność lub bóle brzucha

Mięta

Aromatyczny zapach mięty trudno z czymkolwiek pomylić. Po jej listki najczęściej sięgamy przy problemach żołądkowych lub latem, kiedy szukamy orzeźwienia. Tymczasem warto ją pić regularnie, bo korzystnie wpływa na układ trawienny. Działa odkażająco i przeciwzapalnie.

Najlepiej sięgać po nią mniej więcej pół godziny po posiłku albo za każdym razem, gdy cierpimy na niestrawność lub bóle brzucha. Ponadto mięta nadaje skórze blasku i ma właściwości uspokajające.

Napar imbirowy z kurkumą (fot. Maciek Niemojewski)

Imbir z kurkumą

Coś dla tych, którzy wolą mocniejsze i ostrzejsze smaki. Taki napar nie dość, że rozgrzeje w chłodny i mroźny wieczór, to jeszcze świetnie wpłynie na nasz układ trawienny. Dzięki swoim właściwościom imbir pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa rozkurczowo i reguluje metabolizm. Z kolei kurkuma hamuje łaknienie i przyspiesza procesy trawienne.

Napar imbirowy z kurkumą >>

Napar jabłkowo-cynamonowy

Jabłko z cynamonem

Zjadanie już trzech jabłek dziennie podobno znacząco przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu. Dodatkowo obniża on cholesterol i poziom glukozy we krwi. Jeśli nie macie już ochoty na sałatki z jabłkiem lub owocowe chipsy, to przygotujcie z niego zdrowy napar. I koniecznie doprawcie go przepięknie pachnącym cynamonem, was rozgrzeje i jeszcze wspomoże trawienie.

Napar jabłkowo-cynamonowy >>

Blokuje także toksyny i korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, wspomagając regenerację komórek i zapobiegając odkładaniu się kolagenu

Ostropest plamisty

Ta niepozorna roślina ma silne właściwości odtruwające. Pomaga na przykład pozbyć się alkoholu z organizmu. Dlatego, jeśli po weekendzie lub wieczorze ze znajomymi nie czujecie się w pełni sił, podpowiadamy, że ostropest przyspiesza metabolizm, dzięki czemu szybciej pozbędziecie się skutków upojnej zabawy.

Blokuje także toksyny i korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, wspomagając regenerację komórek i zapobiegając odkładaniu się kolagenu. Roślina reguluje działanie układu trawiennego, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt. Można z niej przygotować napar albo wykorzystać ją jako dodatek do sałatek czy kanapek.

Wpływa korzystnie na układ trawienny – tak samo jak spożywanie kapusty kiszonej, przyspiesza przemianę materii i poprawia metabolizm

Kiszona kapusta

Sok z kiszonej kapusty może zdziałać cuda. Wpływa korzystnie na układ trawienny – tak samo jak spożywanie kapusty kiszonej, przyspiesza przemianę materii i poprawia metabolizm. Wszystko dzięki zawartości błonnika. Co ważne, sok z kapusty przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.

Wystarczy jedna szklanka, by zintensyfikować uczucie sytości. Do tego zawarte w kapuście witaminy oraz antyoksydanty wspaniale działają na skórę. I nie zapomnijcie, że kiszona kapusta to naturalny probiotyk, który wzmacnia odporność.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk