więcej
- Ludzie i inspiracje
Klasyki w nowej odsłonie, czyli wielkanocne inspiracje
Jajka w różnym wydaniu, biała kiełbasa, najlepsze wędliny, żurek, rzeżucha – bez nich trudno sobie wyobrazić Święta Wielkanocne. Ale są też bohaterowie drugiego planu. Jak podejść do klasycznych składników na nowo, by nie tracić ich unikatowości?
- Ludzie i inspiracje
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Zdrowie i rozsądek
Pomóżmy odporności
Nazywany jest płynnym złotem, nektarem bogów albo eliksirem młodości, jego właściwości były znane już starożytnym. Miód, bo o nim mowa, wzbudzał i wciąż wzbudza emocje, na szczęście wyłącznie pozytywne.
-
Magiczne przepisy
Oczarują smakiem, zniewolą zapachem, uwiodą kształtem, ale co najważniejsze – sprawią, że czas spędzony z bliskimi będzie wyjątkowy.
- Zdrowie i rozsądek
Jaka jest natura superfoods?
Produkty wyróżniające się prozdrowotnymi właściwościami znane są od wieków, ale dopiero teraz święcą tryumfy popularności.
- Zdrowie i rozsądek
Właściwości kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty
Kapusty kiszonej nigdy dość! Ma moc prozdrowotnych właściwości, a do tego jest pyszna i sprawdza się w wielu wyśmienitych potrawach. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i czemu należy pić sok z kiszonej kapusty.
- Ludzie i inspiracje
Klasyki w nowej odsłonie, czyli wielkanocne inspiracje
Jajka w różnym wydaniu, biała kiełbasa, najlepsze wędliny, żurek, rzeżucha – bez nich trudno sobie wyobrazić Święta Wielkanocne. Ale są też bohaterowie drugiego planu. Jak podejść do klasycznych składników na nowo, by nie tracić ich unikatowości?
- Ludzie i inspiracje
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Zdrowie i rozsądek
Pomóżmy odporności
Nazywany jest płynnym złotem, nektarem bogów albo eliksirem młodości, jego właściwości były znane już starożytnym. Miód, bo o nim mowa, wzbudzał i wciąż wzbudza emocje, na szczęście wyłącznie pozytywne.
-
Magiczne przepisy
Oczarują smakiem, zniewolą zapachem, uwiodą kształtem, ale co najważniejsze – sprawią, że czas spędzony z bliskimi będzie wyjątkowy.
- Zdrowie i rozsądek
Jaka jest natura superfoods?
Produkty wyróżniające się prozdrowotnymi właściwościami znane są od wieków, ale dopiero teraz święcą tryumfy popularności.
- Zdrowie i rozsądek
Właściwości kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty
Kapusty kiszonej nigdy dość! Ma moc prozdrowotnych właściwości, a do tego jest pyszna i sprawdza się w wielu wyśmienitych potrawach. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i czemu należy pić sok z kiszonej kapusty.
- Zdrowie i rozsądek
Dieta sirtuinowa a odporność
Wysoka zawartość sirtuin w organizmie nie tylko opóźnia procesy starzenia i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, ale także wpływa korzystnie na odporność. Jak dieta sirtfood działa na układ immunologiczny?
- Ludzie i inspiracje
Dlaczego warto jeść brzydkie warzywa i owoce?
Choć niezbyt zgrabne, są tak samo smaczne jak ich idealni bracia. Oto pięć powodów, dla których warto sięgnąć po wygiętą marchewkę czy nierówno rozrośniętego ziemniaka.
- Zdrowie i rozsądek
Co możemy zjeść po terminie?
Przekroczenie daty podanej na opakowaniu nie zawsze musi być powodem do zmartwień. Jak właściwie odczytać datę ważności i co ona dokładnie oznacza?
- Zdrowie i rozsądek
7 pytań, które usłyszał każdy wegetarianin i weganin
Diety wyłączające mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego nie są już szokującą nowością. Weganie i wegetarianie stanowią grupę, która rośnie z dnia na dzień.
- Zdrowie i rozsądek
Czy pączki mogą być zdrowsze?
Zjedzenie już dwóch sztuk może starczyć za solidny posiłek, nic więc dziwnego, że czasem rozmyślamy o zdrowszych i mniej kalorycznych alternatywach. Czy istnieje pączek, którego zjedzenie nie powoduje wyrzutów sumienia?
- Zdrowie i rozsądek
Owady: jedzenie przyszłości?
Z jakimi problemami musimy się zmierzyć, zanim wprowadzimy insekty do naszej diety?
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Zdrowie i rozsądek
Czy należy obawiać się dodatków do żywności?
Pragnienie spożywania bezpiecznej, zdrowej żywności jest powszechne i zrozumiałe. Niestety, ocena tego, co rzeczywiście szkodliwe, jest dla zwykłego człowieka trudna, zwłaszcza w obliczu wykluczających się, przesadzonych informacji publikowanych w internecie i innych mediach.
- Zdrowie i rozsądek
5 diet, na których NIE schudniesz do lata
Lato tuż za rogiem, a razem z nim plaża, kostium i kuse sukienki. Podpowiadamy, jakie diety nie zadziałają.
- Zdrowie i rozsądek
10 powodów, dla których warto jeść truskawki
Maj to początek sezonu na truskawki, pierwsze tak soczyste owoce w roku. Są pyszne, słodkie i niskokaloryczne. Co jeszcze w sobie kryją? Niektóre ich zalety mogą zaskoczyć.
- Kultura i wiedza
4 chwasty, które odmienią waszą kuchnię na wiosnę
Przez lata uznawane za uciążliwe i zwalczane, dziś z przytupem wracają na nasze stoły i na warsztat najlepszych szefów kuchni. Jak wykorzystać zalety czosnku niedźwiedziego, koniczyny, mniszka lekarskiego i pokrzywy?
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna prawda o modnych tłuszczach
Za awokado giną farmerzy, przez olej kokosowy płoną lasy tropikalne – jakie są ciemne strony trendów, którym wszyscy ulegamy?
- Zdrowie i rozsądek
Obierki warzyw i owoców – jeść czy nie?
Skórki ziemniaków, ogórków czy marchewki to skarbnica składników odżywczych, która najczęściej ląduje w śmietniku lub na kompostowniku. Zanim jednak je zjemy, poznajmy kilka zasad bezpieczeństwa.
- Na mapie
5 najlepszych pizzerii w Krakowie
Gdzie na pizzę w Krakowie? Zdradzamy nasze ulubione adresy.
- Zdrowie i rozsądek
Mroczne sekrety żywności. Są warte majątek
Guacamole czy tosty z awokado to klasyki w hipsterskich lokalach. Awokado jest modne, pyszne i do tego zdrowe. Tylko z jego produkcją wiąże się kilka mrocznych sekretów.
- Zdrowie i rozsądek
Ciemne strony zero waste – polemika
Ponieważ tekst o granicach rozsądku w stosowaniu zasad zero waste wzbudził wielkie emocje, publikujemy odpowiedź autorki na wasze pytania i zarzuty.
- Zdrowie i rozsądek
Alternatywne formy cukru
Czym można zastąpić w kuchni biały cukier? Czy rzeczywiście alternatywne rozwiązania są zdrowsze?
- Zdrowie i rozsądek
Ziemniaki: jeść czy nie?
Są bogate w potas, witaminę C, fosfor, wapń i magnez, niektórym jednak mogą zaszkodzić.
zdrowie i rozsądek
jeść czy nie?
- Zdrowie i rozsądek
Czy lody są zdrowe? Oto 5 powodów, dla których warto je jeść
Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.
- Kultura i wiedza
Co zrobić, by Twój posiłek wyglądał apetycznie na talerzu?
Lato to czas pysznych sezonowych warzyw i owoców, które chętnie goszczą w ciepłe, słoneczne dni na naszych talerzach! Są nie tylko smaczne, zdrowe czy soczyste, ale również atrakcyjne dla oka i obiektywu. Ślinka cieknie na samą myśl o słodkich, skropionych wodą czereśniach, misce sałatki wypełnionej po brzegi świeżymi warzywami czy jagodziance, grubo obsypanej kruszonką. Jak ułożyć te pyszności na talerzu, by kusiły nie tylko zmysł smaku, ale i wzrok? Jaką zastawę wybrać, by wydobyć charakter dania?
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Zdrowie i rozsądek
Jak nauczyć dzieci zdrowego odżywiania?
Wykształcenie dobrych nawyków żywieniowych to klucz do zdrowego trybu życia dziecka i całej rodziny, a także złożony proces, który wymaga poświęcenia i konsekwencji. Zacznijcie już dziś!
- Zdrowie i rozsądek
Warzywa korzeniowe w diecie
Trwa sezon na warzywa korzeniowe. Do czego je wykorzystać i dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
- Zdrowie i rozsądek
Algi w jadłospisie
Dobrze smakują i mają wiele wartości odżywczych – algi cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Co zyskamy, jeśli wprowadzimy je do naszego jadłospisu?
- Zdrowie i rozsądek
Do czego potrzebna jest sól w kuchni?
Ma fundamentalne znaczenie! Konserwuje, zmienia konsystencję, a nawet kolor i aromat. Do czego jeszcze, poza nadawaniem słonego smaku, wykorzystujemy sól?
- Zdrowie i rozsądek
Masło orzechowe: jeść czy nie?
Podjadanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach nie tuczy, a wręcz pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej.
- Zdrowie i rozsądek
Kawa: pić czy nie?
Podnosi poziom serotoniny, zapobiega udarom mózgu i zawałowi serca. Nie wszystkim jednak służy.
- Zdrowie i rozsądek
Krytyczna perspektywa: co nie tak jest z superfoods?
Towarzyszący wiośnie przypływ sił witalnych aż prosi się o spotęgowanie. Często w tym okresie podejmujemy decyzję o zmianie nawyków żywieniowych i wprowadzeniu większej liczby produktów uważanych za zdrowe, a nawet superzdrowe. Mowa tu o superfoods – termin ten zrobił oszałamiającą karierę.
- Zdrowie i rozsądek
Ryby bałtyckie – jeść czy nie?
Czego mają więcej flądry, dorsze i łososie – cennych kwasów omega-3 i omega-6 czy rtęci i zanieczyszczeń?
- Zdrowie i rozsądek
Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – co kupować?
Czasem nie pomoże nawet porządne szorowanie ani sparzanie! Sprawdźcie, które owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów, i poznajcie sposoby na oczyszczenie zanieczyszczonych produktów.
-
Dwa litry wody dziennie to mit
Koniec z wmuszaniem w siebie kolejnych szklanek. Dlaczego nie trzeba pić tyle wody?
- Zdrowie i rozsądek
Fake food. Czy naprawdę wiesz, co jesz?
Przeciętny Europejczyk w ciągu roku zjada około 5 kilogramów dodatków do żywności – wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia. Część z nich może być niezwykle szkodliwa dla naszego zdrowia. Na jakie produkty powinniśmy najbardziej uważać?
- Zdrowie i rozsądek
Czy da się zdrowo smażyć?
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Co zrobić, by smażyć zdrowiej?
- Zdrowie i rozsądek
Czy mleko roślinne jest zdrowe?
Migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe i owsiane – podpowiadamy, czym różnią się od siebie mleka roślinne i jak je zrobić w domu.
- Zdrowie i rozsądek
Czerwone mięso – jeść czy nie?
Jest pełne białka, żelaza i witamin, ale podwyższa cholesterol, przyczynia się do chorób serca i miażdżycy. Mięsożercy, sprawdźcie, czy warto wrzucać kolejną karkówkę na grilla.
- Zdrowie i rozsądek
Nie taki szpinak zdrowy i inne mity o jedzeniu
Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.
- Zdrowie i rozsądek
Czy lody są zdrowe? Oto 5 powodów, dla których warto je jeść
Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.
- Kultura i wiedza
Co zrobić, by Twój posiłek wyglądał apetycznie na talerzu?
Lato to czas pysznych sezonowych warzyw i owoców, które chętnie goszczą w ciepłe, słoneczne dni na naszych talerzach! Są nie tylko smaczne, zdrowe czy soczyste, ale również atrakcyjne dla oka i obiektywu. Ślinka cieknie na samą myśl o słodkich, skropionych wodą czereśniach, misce sałatki wypełnionej po brzegi świeżymi warzywami czy jagodziance, grubo obsypanej kruszonką. Jak ułożyć te pyszności na talerzu, by kusiły nie tylko zmysł smaku, ale i wzrok? Jaką zastawę wybrać, by wydobyć charakter dania?
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Zdrowie i rozsądek
Jak nauczyć dzieci zdrowego odżywiania?
Wykształcenie dobrych nawyków żywieniowych to klucz do zdrowego trybu życia dziecka i całej rodziny, a także złożony proces, który wymaga poświęcenia i konsekwencji. Zacznijcie już dziś!
- Zdrowie i rozsądek
Warzywa korzeniowe w diecie
Trwa sezon na warzywa korzeniowe. Do czego je wykorzystać i dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
- Zdrowie i rozsądek
Algi w jadłospisie
Dobrze smakują i mają wiele wartości odżywczych – algi cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Co zyskamy, jeśli wprowadzimy je do naszego jadłospisu?
- Zdrowie i rozsądek
Do czego potrzebna jest sól w kuchni?
Ma fundamentalne znaczenie! Konserwuje, zmienia konsystencję, a nawet kolor i aromat. Do czego jeszcze, poza nadawaniem słonego smaku, wykorzystujemy sól?
- Zdrowie i rozsądek
Masło orzechowe: jeść czy nie?
Podjadanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach nie tuczy, a wręcz pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej.
- Zdrowie i rozsądek
Kawa: pić czy nie?
Podnosi poziom serotoniny, zapobiega udarom mózgu i zawałowi serca. Nie wszystkim jednak służy.
- Zdrowie i rozsądek
Krytyczna perspektywa: co nie tak jest z superfoods?
Towarzyszący wiośnie przypływ sił witalnych aż prosi się o spotęgowanie. Często w tym okresie podejmujemy decyzję o zmianie nawyków żywieniowych i wprowadzeniu większej liczby produktów uważanych za zdrowe, a nawet superzdrowe. Mowa tu o superfoods – termin ten zrobił oszałamiającą karierę.
- Zdrowie i rozsądek
Ryby bałtyckie – jeść czy nie?
Czego mają więcej flądry, dorsze i łososie – cennych kwasów omega-3 i omega-6 czy rtęci i zanieczyszczeń?
- Zdrowie i rozsądek
Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – co kupować?
Czasem nie pomoże nawet porządne szorowanie ani sparzanie! Sprawdźcie, które owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów, i poznajcie sposoby na oczyszczenie zanieczyszczonych produktów.
-
Dwa litry wody dziennie to mit
Koniec z wmuszaniem w siebie kolejnych szklanek. Dlaczego nie trzeba pić tyle wody?
- Zdrowie i rozsądek
Fake food. Czy naprawdę wiesz, co jesz?
Przeciętny Europejczyk w ciągu roku zjada około 5 kilogramów dodatków do żywności – wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia. Część z nich może być niezwykle szkodliwa dla naszego zdrowia. Na jakie produkty powinniśmy najbardziej uważać?
- Zdrowie i rozsądek
Czy da się zdrowo smażyć?
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Co zrobić, by smażyć zdrowiej?
- Zdrowie i rozsądek
Czy mleko roślinne jest zdrowe?
Migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe i owsiane – podpowiadamy, czym różnią się od siebie mleka roślinne i jak je zrobić w domu.
- Zdrowie i rozsądek
Czerwone mięso – jeść czy nie?
Jest pełne białka, żelaza i witamin, ale podwyższa cholesterol, przyczynia się do chorób serca i miażdżycy. Mięsożercy, sprawdźcie, czy warto wrzucać kolejną karkówkę na grilla.
- Zdrowie i rozsądek
Nie taki szpinak zdrowy i inne mity o jedzeniu
Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA