Kukbuk
Kukbuk

Woda na wagę złota. Jak dać jej drugie życie?

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Marnowanie żywności to nie jedyny problem, z jakim - ze względu na dobro naszej planety - musimy się zmierzyć. Równie dużym problemem jest nadmierne zużycie wody. Jak możemy to zmienić? Podpowiadamy wspólnie z marką Grundig!

Tekst: Joanna Olas-Rek

Zdjęcia: Unsplash.com / materiały prasowe

Opublikowano: 4 Listopada 2018
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

– Polska jest jednym z najuboższych w wodę krajów europejskich – podaje Fundacja Nasza Ziemia. – Wielkość zasobów wodnych stawia nas na 26 miejscu (ostatnie miejsca) w Europie. Zużycie wody w Polsce z roku na rok rośnie. Woda wykorzystywana jest głównie przez przemysł (ok.67%), gospodarkę komunalną (ok.21%) oraz rolnictwo i leśnictwo (ok.12%). Powoduje to ciągły wzrost ilości ścieków przemysłowych i komunalnych, co z kolei stanowi podstawowe zagrożenie dla wód powierzchniowych. Bardzo istotne jest więc mądre wykorzystywanie, nie marnowanie i oczyszczanie zużytej wody.

Jak marnujemy wodę? Na początek kilka obrazowych faktów.

Jak marnujemy wodę?

Jeśli będziesz uruchamiać zmywarkę tylko wtedy, kiedy jest pełna, najprawdopodobniej zaoszczędzisz jeden ładunek w każdym tygodniu. W ten sposób przeciętna rodzina może zaoszczędzić nawet tysiąc litrów wody rocznie.

Jeśli będziesz zmywać naczynia ręcznie z wodą puszczoną z kranu, zużyjesz jej sześć razy więcej niż wtedy, gdy użyjesz miski lub zmywarki.

Jeśli podczas mycia zębów nie będziesz bezsensownie odkręcać kranu, codziennie zaoszczędzisz około 30 litrów wody. W skali roku to ponad 11 tysięcy litrów!

Każda kąpiel w wannie to pięciokrotnie większe zużycie wody niż prysznic.

Każde golenie z wodą puszczoną z kranu to nawt 6o razy więcej zużytej wodyniż wtedy, gdy użyjesz miseczki do spłukiwania maszynki i twarzy*.

Przede wszystkim unikać wspomnianego wodolejstwa i nie marnować jedzenia, do produkcji którego zużywamy jej potężne ilości.

Jak dbać o wodę?

Ile wody potrzeba by wyprodukować samochód?

Przy produkcji jednego samochodu zużywa się 379 000 litrów wody

 

Ile wody potrzeba by wyprodukować bochenek chleba?

Do wyprodukowania bochenka chleba trzeba zużyć 462 litry wody

 

Ile wody zużywa się do produkcji mięsa?

Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 14 500 litrów wody

1 kg wieprzowiny – 5 990 l

1 kg mięsa drobiowego – 4 330 l wody

 

Ile wody zużywa się do produkcji papieru?

Wyprodukowanie 1 kg papieru wymaga ok. 250 litrów wody.

 

Ile wody trzeba by wyprodukować litr piwa?

Do wyprodukowania 1 litra piwa potrzeba od 3,5 do 8 litrów wody*.

 

Ile wody zużywa człowiek w ciągu całego życia?

Dla porównania – do przeżycia człowiek średnio potrzebuje około 42 tysięcy litrów wody przez całe życie. 

O tym jak szybko, łatwo i przystępnie wcielić w życie ideały „zero waste”, przeczytacie m.in. na stronie filozofii Respect Food promowanej przez markę Grundig. My również pisaliśmy już o tym w tekstach „Zero waste dla początkujących” i „100 posiłków w koszu – jak tego uniknąć?”. Dziś wspólnie podpowiadamy wam jak dać wodzie drugie życie.

Co jest w wodzie?

Bez wody w kuchni trudno popłynąć. Nie dość, że służy do gotowania, to jeszcze stanowi podstawowy składnik zalewy do przetworów w puszkach czy słoikach. W ferworze gotowania nawet nie zastanawiamy się nad tym, co zawiera – po prostu odcedzamy makaron albo wyławiamy z niej ogórki kiszone.

Niedawne odkrycie aquafaby – wody po ugotowanej ciecierzycy, bogatej m.in. w białko, skłania do refleksji nad tym, co tracimy, wylewając wodę z garnków, puszek i ze słoików. Woda po gotowaniu marchewki i buraków zawiera witaminy z grup: B, A, E, K oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez i potas. Ziemniaki dodatkowo wzbogacają ją o błonnik i skrobię. Z kolei ryż do palety wartościowych składników dorzuca cynk. Makaron pozostawia w wodzie skrobię, a kiszone ogórki drogocenną witaminę C i sole mineralne.

Jak możemy to wykorzystać? Przede wszystkim ponownie w kuchni. Woda po gotowaniu warzyw to idealna baza zup i sosów, również ta po ziemniakach lub ryżu. Wbogaca potrawę o witaminy i minerały oraz naturalnie ją zagęszcza. Podobnie możemy wykorzystać wodę po makaronie. Dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie łączy składniki pesto czy ciasta na pizzę i nadaje mu puszystość. Rośliny strączkowe wymoczone w takiej wodzie są o niebo smaczniejsze – i lekkostrawne. Wspomniana aquafaba weganom zastępuje jajka, bo nieźle się ubija. Eksperymenty z zalewą po fasoli z puszki dają podobne rezultaty.

Woda po kiszonych ogórkach postawiła na nogi niejednego imprezowicza, więc czemu by nie przygotować z niej przekąsek? Kilka dni wcześniej można nią zalać małe cebulki, w połączeniu z jogurtem da nam kremowy sos, a użyta jako składnik marynaty skruszy mięso. Dodatkowo wzmocni odporność, usunie toksyny i uchroni przed grzybicą.

Respect Food to inicjatywa mająca na celu zainspirowanie wszystkich do walki z marnowaniem żywności (fot. materiały prasowe marki Grundig)

Dla zdrowia i urody

Woda z gotowania nie brzmi jak rarytas, ale ta odlana z ryżu w wielu krajach jest przysmakiem. Serwuje się ją z cukrem i cynamonem. Zawiera komplet aminokwasów ważnych dla regeneracji mięśni oraz węglowodanów będących źródłem energii. Ciekawe właściwości ma wywar z ziemniaków. Pity regularnie, rozpuszcza kamienie nerkowe. Z kolei wywar z czerwonej fasoli zbawiennie wpływa na cerę i opuchnięte oczy.

Od wieków to, co jest wykorzystywane w kuchni, znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Woda po makaronie odżywi suche i zniszczone włosy, po ziemniakach doda im blasku i nieco je przyciemni, a od tej po ryżu zyskają na objętości.

Wywar z ziemniaków może jeszcze więcej. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, regeneracyjnym i przeciwzmarszczkowym możemy go dodawać do kąpieli czy tonizować nim twarz. Sekretem Azjatek natomiast jest woda ryżowa, która oczyszcza cerę z niedoskonałości i nadaje jej promienny blask.

Zrób dobry uczynek dla środowiska, po prostu szanując swój następny posiłek. Wybierz ulubione przepisy kulinarne Respect Food i stwórz swoją własną książkę kucharską (fot. materiały prasowe marki Grundig)

Jeśli nie mamy czasu lub odwagi, by testować taką wodę na sobie, zawsze możemy nią podlać kwiaty! Płyn po ugotowaniu makaronu oraz jajek dostarczy roślinom cenne składniki sprzyjające fotosyntezie czy przyspieszające wzrost korzeni. Należy jedynie pamiętać, by woda była niesłona i wystudzona. Natomiast zalewa po kiszonych ogórkach doskonale nawozi glebę i pomaga zwalczać chwasty.

Możliwości jest wiele. Następnym razem, zanim odcedzimy obiad, podstawmy pod sito jeszcze jeden garnek. Przecież woda o takim potencjale nie może się zmarnować!

Do napisania tekstu o drugim życiu wody zainspirowała nas marka Grundig i promowana przez nią filozofiaRespect Food.

*Źródło danych: Fundacja Nasza Ziemia

**Źródło danych:RespectFood.pl

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!