W nawale pracy i obowiązków, gdy nie możemy się doczekać urlopu i przebieramy nogami na myśl o kolejnej podróży, nic nie stoi na przeszkodzie, by wodząc palcem po mapie, poszukać inspiracji do niezwykłych wypraw. Długie oczekiwanie na wyjazd koniecznie urozmaicamy – najlepiej z mieszanką egzotycznych przypraw – playlistą z odpowiednią muzyką oraz szczyptą kreatywności. Skoro znaczna część naszych wspomnień jest związana z zapachami i ze smakami, śmiało wkraczamy do kuchni, by odtworzyć atmosferę upalnych wakacji w Rzymie albo wreszcie wypróbować przepis, który nasi przyjaciele przywieźli z backpackerskiej wyprawy do Tajlandii. A jeśli w tej kulinarnej podróży zdarzy nam się zostać nieco dłużej, nic nie szkodzi. Z powrotem spieszyć się nie musimy – zamiast tego możemy ruszyć dalej, na poszukiwanie idealnego deseru z drugiego końca świata.
W 80 przepisów dookoła świata
Do miłośników podróży, niemogących usiedzieć na miejscu i tych, którzy nie boją się eksperymentować – rozgrzejcie palniki i ruszajcie na podbój egzotycznych krain dzięki przepisom inspirowanym kuchniami świata.
Tekst: Marta Cyzio
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Klasyki Nowego Jorku
Puszyste pankejki z owocami i syropem klonowym
Amerykański sposób na sycące i słodkie śniadanie. By placuszki były bardziej puchate, a ich smak ciekawszy zamiast mąki pszennej, dodajcie pełnoziarnistą lub chlebową orkiszową.
Sprawdź jak przygotować puszyste pankejki z owocami i syropem klonowym >>
Pączki z lukrem
Przysmak każdego nowojorskiego policjanta. Po pierwszym kęsie nie będziecie się dziwić, skąd to zamiłowanie do nich. Taki różowy, z solidną porcją posypki najlepiej smakuje z mocną kawą.
Burger z krążkami cebulowymi
Zrobienie prawdziwego burgera to nie lada sztuka. Jednak taki z dobrze wysmażoną wołowiną oraz krążkami cebulowymi jest wart zachodu.
Żeberka po amerykańsku
Jeśli nie boicie się pobrudzić palców ani nie planujecie romantycznej kolacji w najbliższym czasie, to przygotujcie żeberka w marynacie z sosem klonowym, które bezkarnie spałaszujecie podczas ulubionego serialu.
Chowder z rybą i chorizo
Zupa na bazie kukurydzy prosto z anglosaskich wypraw morskich. Dzisiaj jest niezwykle popularna na wschodnim wybrzeżu USA oraz w Nowej Zelandii i Australii. Kto ma ochotę jej spróbować?
Club sandwich
Przepis na kultową amerykańską kanapkę, pochodzącą z Nowego Jorku, możecie teraz bez trudu przygotować w domu.
Popękane ciasteczka – chocolate crinkle
Chrupkie, delikatne i obłędnie czekoladowe. Kto byłby w stanie oprzeć się takim ciasteczkom?
Zobacz jak przygotować popękane ciasteczka – chocolate crinkle >>
Brownie z orzechami
Gdy ciasto już ostygnie, polewamy je domowym kajmakiem i posypujemy ulubionymi orzechami.
Krwawy sernik nowojorski
Pamiętacie odcinek "Przyjaciół", w którym Rachel i Chandler zajadali się sernikiem? Jeśli chcecie wiedzieć, o co tyle krzyku, musicie wypróbować przepis na ten lekki i puszysty sernik na spodzie z ciasteczek Oreo.
Kolacja z Meksyku
Kukurydziane tortille ze stekiem
Trudno sobie wyobrazić meksykańską ucztę bez chrupkich i gorących tortilli. A te z marynowanym stekiem i pikantną salsą smakują szczególnie dobrze.
Ceviche – przepis podstawowy
Limonka i chili – to jedne ze składników, bez których nie mogła by się obejść kuchnia meksykańska. Swoim smakiem najlepiej podkreślają tradycyjne ceviche.
Wegańskie ceviche
Choć podstawowa wersja ceviche zawiera rybę, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je także w nieco innej wersji, równie smacznej.
Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem
Wariacja na temat klasycznej, meksykańskiej potrawy. Zamiast kurczaka wybieramy indyka, a smak czosnkowego sosu przełamujemy słodką dynią.
Humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño podany z domowymi nachosami
Humus można zrobić na tyle sposobów, ile jest pomysłów. Tym razem przedstawiamy jego ostrzejszą, meksykańską wersję. Przekonajcie się, że ciecierzyca równie dobrze łączy się z pastą tahini, jak z zieloną papryczką jalapeño. A z dodatkiem domowych chrupkich nachosów może konkurować z najlepszymi przepisami rodem z Izraela czy Libanu.
Zobacz jak zrobić humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño z domowymi nachosami >>
Grillowana kukurydza
Doskonała przekąska na nieco większy głód, która równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do dania głównego. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Ugotowaną kolbę kukurydzy posmarujcie sosem z ostrej papryki, soli i soku z limonki, a następnie usmażcie na patelni. Tuż przed podaniem warto dla podbicia smaku posypać kukurydzę świeżą kolendrą.
Prażone nerkowce w panierce paprykowo-limonkowej
Jedna z naszych ulubionych przekąsek w meksykańskim stylu. Prażone nerkowce najlepiej się chrupie podczas wieczornego seansu albo w czasie krótkiej przerwy w pracy. Orzechy wymieszajcie z wędzoną papryką, chili i solą, a następnie połączcie z ubitym na sztywno białkiem. Na koniec trzeba będzie tylko wyjąć je w odpowiednim momencie z piekarnika. Potem możecie przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7-10 dni.
Zobacz jak przygotować prażone nerkowce panierce paprykowo-limonkowej >>
Klasyczne chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami
Gdy mowa o kuchni meksykańskiej, nie można pominąć jednego z jej najpopularniejszych dań. Chili con carne jest banalne w przygotowaniu i wystarczy do tego jeden duży garnek. W naszej wersji do tradycyjnego przepisu polecamy dodać własnoręcznie zrobione nachosy oraz koniecznie cheddar. Nie pożałujecie.
Zobacz jak przygotować chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami >>
Domowe nachosy zapiekane z chili sin carne
Zamiast klasycznej wersji tego dania, pełnej mięsa, polecamy garnek sycącej fasoli z duszonymi warzywami oraz rozgrzewającymi ciało i duszę przyprawami – czyli rewelacyjny przepis nie tylko dla osób, które kochają roślinną kuchnię. To nieskomplikowane danie dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady jest jeszcze smaczniejsze. Co więcej, możecie z powodzeniem zrobić wegańską wersję chili sin carne i zamiast tradycyjnego sera dodać wegański cheddar.
Sprawdź przepis na domowe nachosy zapiekane z chili sin carne >>
Pieczone empanadas mini z mięsem wołowym i pikantnym sosem pomidorowym
Meksykańskie pierogi zazwyczaj są smażone. My jednak polecamy nieco zdrowszą wersję empanadas – pieczoną. Jak je zrobić? Na początek przygotujcie farsz z mielonego mięsa wołowego, cebuli, selera naciowego i chili. Gdy pierogi będą się piec, możecie szybko zrobić do nich salsę pomidorową z chipotle, limonką i kolendrą. Chrupkie empanadas maczane w takim pikantnym sosie sprawdzą się o każdej porze i na każdą okazję.
Wypróbuj przepis na pieczone empanadas z mięsem wołowym i pikantnym sosem pomidorowym >>
Sycący obiad w Helsinkach
Silakkalaatikko – ziemniaczana zapiekanka śledziowa
Coś na większy głód – bałtycki śledź zapieczony z ziemniakami, jakiem i śmietaną.
Zobacz jak przygotować silakkalaatikko – ziemniaczaną zapiekankę śledziową >>
Karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie
Co kraj to...pierogi. Te fińskie faszerujemy ryżem z mlekiem, a po upieczeniu kładziemy na nich ugotowane jajko.
Sprawdź przepis na karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie >>
Gravlax z sosem musztardowym
Klasyk skandynawskiej kuchni. Pamiętajcie, by przed przyrządzaniem gravlaxu zamrozić rybę na 24 godziny, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów. W trakcie marynowania łosoś puści sok, najlepiej więc marynować go w naczyniu z wysokim rantem.
Tippaleipä, czyli fiński chruścik
Przypominają nieco nasze faworki i są proste do zrobienia. Przed podaniem koniecznie posypcie je cukrem pudrem!
Bułeczki cynamonowe
To propozycja na leniwe i niespieszne śniadanie w weekend. Najlepiej bułeczki smakują ze szklanką zimnego mleka.
Popisowe dania z Rzymu
Pizza z jarmużem i kozim serem
Spór o najlepszą pizzę między Rzymem a Nepolem trwa od wieków. Tym razem wybieramy cienkie i kruche ciasto ze stolicy Włoch i dekorujemy je kawałkami sera i pieczarek.
Fettuccine alla papalina
Do carbonary nigdy nie dodaje się śmietany! Chyba, że macie ochotę przygotować jej zmodyfikowaną wersję, wymyśloną przez papieża Piusa XII, czyli fettuccine z dodatkiem kremowej śmietanki, posypane świeżo mielonym pieprzem.
Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą
Ze starego i czerstwego chleba przygotujcie idealne włoskie antipasti, czyli bruschettę. W tej wersji dodajemy do pomidorów jeszcze brzoskwinię i wyrazisty ser, a na koniec skrapiamy całość oliwą.
Zobacz jak przygotować bruschettę z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą >>
Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym
Pyszne ziemniaczane kluseczki z natką pietruszki i mocno serowym sosem podbiją podniebienia wszystkich domowników.
Focaccia
Proste przepisy są najlepsze. Kruche, zarumione placki polewamy oliwą, dodajemy rozmaryn, pomidorki i gotowe! Nie zapomnijcie o kieliszku dobrze schłodzonego, białego wina.
Tiramisu
Włoski deser w klasycznej odsłonie. Biszkopt nasączamy espresso i dodajemy alkohol. Pst! Jeśli akurat zabrakło wam likieru, w tym wydaniu sprawdzi się również wódka.
Smaki z Paryża
Francuska zupa cebulowa
Tegoroczna zima nie zachęcała do wyjęcia gogli narciarskich, ale w kuchni sprawdzą się one doskonale. Dzięki nim nie będziecie płakać, krojąc cebulę!
Wołowina po burgundzku
Tęskno wam za wyjściami do restauracji? Z tym daniem poczujecie się jak w gwiazdkowej restauracji, znajdującej się w sercu Paryża.
Grzybowe crème brûlée
Taki deser może z powodzeniem konkurować z klasycznym wydaniem crème'u brûlée. Uwaga! Od zapachu grzybów może zakręcić się wam w głowach.
Clafoutis z jeżynami lub czereśniami
Przed podaniem możemy posypać deser cukrem pudrem. Takie clafoutis warto przygotować też z wiśniami czy śliwkami.
Wypróbuj przepis na clafoutis z jerzynami lub czereśniami >>
Quiche lorraine
Słynny, wytrawny placek z Lotaryngii zasmakuje każdemu. Spód wypełniamy masą z boczkiem i cebulą.
Francuskie magdalenki
Formę do magdalenek należy dokładnie oczyścić i posmarować masłem, zanim wlejemy do niej kolejną porcję ciasta – inaczej magdalenki przywrą do blachy i mogą stracić nieco na urodzie.
Przekąska w Madrycie
Gazpacho
Sposobów na jego zrobienie jest mnóstwo. My zdradzamy ten najlepszy wraz z przepisem, który znajdziecie na końcu artykułu.
Empanadas z krewetkami i mozzarellą
Pierogi po hiszpańsku, czyli empanadas z owocami morza oraz ostrym sosem.
Pierożki empanadas z wędzoną papryką
Choć hiszpańskie specjały do wegetariańskich nie należą, domowa kuchnia rządzi się własnymi prawami. Dlatego tym razem empanadas faszerujemy soczewicą i batatami, a smak podkręcamy papryką.
Dania inspirowane Marrakeszem
Msemmen – naleśniki z kaszą manną
Złote naleśniki po marokańsku polane miodem. Pycha!
Marokańskie naleśniki „milion dziurek”
Naleśników nigdy za wiele, dlatego prawdziwym miłośnikom polecamy jeszcze jedną wersję na delikatne placki, które nalepiej zagryzać z cynamonem i masłem.
Marokański tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami
Kiszone cytryny warto mieć w kuchni, a te z tego przepisu z pewnością przydadzą się do wielu orientalnych dań!
Zobacz jak przygotować marokański tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami >>
Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami
Pierś z kurczaka warto zamarynować przez kilka godzin w solance lub maślance – dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste.
Wege Tel Awiw
Klasyczny humus
Gdy będziecie gotować ciecierzycę, dodajcie do niej włoszczyznę – tak nabierze więcej smaku.
Chrupki z ciecierzycy
Przyprawy, które znajdziecie w przepisie możecie równie dobrze zastąpić innymi, dowolnymi ziołami, na przykład czosnkiem i oregano.
Falafele z bobu i ciecierzycy
Podobno pierwsze falafele robione były wyłącznie z bobu, a ich korzeni należy szukać w Egipcie. Skoro tak, to czas przekonać się, czy rzeczywiście takie kotleciki są smaczniejsze.
Szakszuka z botwinką
Do klasycznego przepisu dodajemy nieco wiosennego klimatu i wkrawamy botwinkę. Takie śniadania dodadzą energii na cały dzień.
Tradycyjne potrawy Bejrutu
Labneh z kiszonymi cytrynami
Labneh, czyli ser z jogurtu to prosty i szybki sposób na drugie śniadanie bądź kolację z kromką ulubionego pieczywa.
Sałatka z mograbieh, dyni i oliwek z migdałami i kolendrą
Lunch dla całej rodziny? Nic prostszego, oto przepis na zdrową, bliskowschodnią sałatkę od Tomka Muzy, właściciela krakowskiej restauracji Molam.
Zobacz jak przygotować sałatkę z mograbieh, dyni i oliwek z migdałami i kolendrą >>
Tabbouleh
Smak i wygląd sałatki zależą w dużej mierze od poprawnego poszatkowania natki pietruszki. Przepis znajdziecie pod koniec przewodnika.
Humus cytrynowy z awokado
Taką pastą smarujemy kromki żytniego pieczywa albo wykorzystujemy jako dip do świeżych warzyw.
Baklava różana
Niektórzy baklavę kojarzą jedynie z wakacjami w Turcji, ale ten deser jest popularny także na Bałkanach i w Libanie. Jeśli chcecie zrobić ją w tradycyjny sposób koniecznie wykorzystajcie ciasto filo, z innym nie wyjdzie taka sama.
Uczta w Tibilisi
Chaczapuri z czarną fasolą
Ciasto do chaczapuri można nadziewać także mięsem, farszem z ziemniaków oraz chudego twarogu, jajkiem i grillowanymi bakłażanami.
Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną
W tej zupie sprawdzi się także kasza jaglana, bulgur, a nawet kuskus czy drobny makaron. Będzie mniej tradycyjnie, ale równie smacznie.
Wypróbuj przepis na bazbasz – gruzińską zupę z jagnięciną >>
Adżapsandal
Takie pieczone warzywa to doskonała kolacja lub świetna podstawa do szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i pietruszką.
Smak curry w Bombaju
Palak paneer
To jedna z ulubionych indyjskich potraw, które urozmaici nieco codzienną, wegetariańską dietę. Ser zapiekamy w gęstym, szpinakowym sosie i podajemy z ryżem basmati.
Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe
Proste naleśniki, które z pewnością przypadną do gustu maluchom. Do tego bez trudu przemycimy w nich świeżą porcję owoców.
Samosy
Przystawka przed daniem głównym czy przekąska do pochrupania przy filmie? W jednym i drugim wydaniu gorące samosy sprawdzą się wybornie. Uwaga! Mają tendencję do szybkiego znikania.
Tofu tikka masala z warzywami i ryżem
Tofu tikka masala jest świetnym wypełniniem do wrapów i naleśników gryczanych. A jeśli nie macie czasu, wrzućcie warzywa bezpośrednio do sosu. Dodajcie około ½ szklanki wody i gotujcie sos pod przykryciem 10-15 minut.
Zobacz jak przygotować tofu tikka masala z warzywami i ryżem >>
Chlebki naan
Z sezamem, masłem lub czarnuszką – trudno wyobrazić sobie klasyczną, indyjską kuchnię bez tych chlebków. Na szczęście ich przygotowanie wcale nie jest trudne.
Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką
Curry to niezwykle wdzięczne danie do eksperymentowania. Sprawdzą się w nim zarówno pomidory, jak i mango czy kalafior. W tym wydaniu podajemy je z fasolką szparagową i cukinią.
Sprawdź przepis na weganskie curry z kalafiorem i fasolką >>
Raita - pikantny, biały chłodnik
Myślami wybiegamy już do ciepłych dni, kiedy słońce przyjemnie grzeje, a my szukamy orzeźwienia. Oto zupa na zimno prosto z Półwyspu Indyjskiego.
Bangkok, czyli najlepsza kuchnia tajska
Szaszłyki z krewetek
Do przygotowania szaszłyków wystarczy patelnia grillowa, limonka i koniecznie wino śliwkowe. Satysfkacja gwarantowana!
Bok choy z grzybami i imbirem
Do takiego stir-fry można wrzucić dowolną zieleninę, która zalega nam w lodówce: szpinak, nawet ten mrożony, mangold, fasolkę szparagową, groszek, szparagi, brukselkę czy brokuły.
Pad thai
Niezawodny sposób na popularne tajskie danie, które ma szansę zachwycić wszystkich.
Chłodnik z mango
Już jedna łyżka tego chłodnika spowoduje, że przeniesiecie się w egzotyczne miejsce i poczujecie się jak na wakacjach.
Sałatka z makaronu ryżowego, kurczaka, ogórka i mango z sosem z pasty orzechowej
Sałatka, która z powodzeniem może starczyć za obiad. Do pałaszowania zarówno na ciepło, jak i zimno.
Omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango
Azjatyckie śniadanie w domu? Wyciągajcie jajka z lodówki i patelnię z szafki. Zabieramy się do dzieła.
Sajgon w kuchni
Zupa pho
To wizytówka wietnamskiej kuchni. Można ją przygotować z wołowiną lub kurczakiem, ale o jednym składniku nie można zapomnieć – makaronie.
Wege pho
Z tym przepisem nieco łamiemy tradycję, ale nawet najwięksi sceptycy po spróbowaniu wegańskiej pho, będą musieli przyznać, że taka zupa jest równie kusząca, co jej klasyczna wersja.
Bun bo nam bo
Sałatka z Wietnamu, w której łączy się aromatyczna wołowina, makaron ryżowy i sałata.
Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych
Świeże sajgonki pełne warzyw to alternatywa dla kanapek i sałatek, które możecie zjeść sami, albo którymi podzielicie się z resztą domowników.
Sushi i nie tylko z Tokio
Ramen wegetariański
Ważna informacja dla wegetarian i wegan: glony nori, jako jedne z niewielu roślin, są naturalnym źródłem witaminy B12.
Burgery z kalafiora z majonezem miso
Majonez miso idealnie smakuje z sushi, ale także z domowymi burgerami. Jeden gryz i poczujecie się jak w Japonii.
Skrzydełka Yakitori z sosem z gochujang
Przepis na tę potrawę liczy kilkaset lat, a kluczem do jej przygotowania jest sos.
Kolorowe sushi warzywne
By rolki wyszły idealne, zanim zaczniecie je kroić, zwilżcie nóż. Dzięki temu nori nie będzie się przyklejać, a sushi się nie rozpadnie.
Kaszi, czyli sushi po polsku
Jeśli zabrakło wam akurat ryżu, to sushi możecie przygotować także z kaszy.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
10 klasycznych dań kuchni włoskiej
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. W każdym z ponad 20 regionów kulinarnych Półwyspu Apenińskiego możemy spróbować niepowtarzalnych lokalnych przysmaków.
- Ludzie i inspiracje
Klasyczne dania kuchni francuskiej
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
10 klasycznych dań kuchni włoskiej
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. W każdym z ponad 20 regionów kulinarnych Półwyspu Apenińskiego możemy spróbować niepowtarzalnych lokalnych przysmaków.
- Ludzie i inspiracje
Klasyczne dania kuchni francuskiej
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?