Kukbuk
Kukbuk
zapiekanka ziemniaczana ze śledziem, pieczone ziemniaki, kuchnia Fińska, skandynawia, smaki Skandynawi, zapiekanka śledziowa, sos jogurtowy, obiad z piekarnika

Silakkalaatikko – ziemniaczana zapiekanka śledziowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
zapiekanka:
ziemniaki
800 g
filet ze śledzia
300 g
bekon
200 g
cebula
1 sztuka
koperek
1 pęczek
sól i pieprz
do smaku
sos:
śmietana
150 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól i pieprz
do smaku

krok 1

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki.

krok 2

Filety śledziowe płuczemy i dzielimy na mniejsze części.

Składniki na sos mieszamy.

krok 3

Ziemniaki, śledzie, koperek, plasterki boczku, posiekaną w piórka cebulkę, sól i pieprz układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Po każdej warstwie nakładamy warstwę śmietanowego sosu.

krok 4

Zapiekankę pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka