![Fińskie pierogi karelskie – Karjalanpiirakka, upieczone w piekarniku, polane roztopionym masłem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/rHwGN_nTZ0z25v6_OFv0FGVhr0EmPjVNO8ODHVrUVB8/fill/1418/1682/fp:0.4:0.46/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTgv/MzIyODU3ODk3NDhf/M2M0MjM0NmY5Ml9v/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg)
Karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- CIASTO
- mąka żytnia
- 225 g
- mąka pszenna
- 75 g
- woda
- 200-250 ml
- olej roślinny
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
- FARSZ
- ryż
- 160 g
- mleko
- 400-500 ml
- sól
- szczypta
- DO POSMAROWANIA
- masło
- wedle uznania