Kukbuk
Kukbuk
przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
tortilla
2 sztuki
filet z piersi indyka
200 g
świeży szpinak
garść
dynia
200 g
mozzarella
150 g
sumak
1/2 łyżeczki
chili w proszku
1/2 łyżeczki
sól
pieprz

krok 1

Dynię czyścimy i kroimy w małą kostkę. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i doprawiamy tymiankiem, suszonymi płatkami chili i solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut – do miękkości.

krok 2

Pierś indyka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, sumakiem i papryką. Smażymy na patelni z obu stron do mocnego zrumienienia, następnie kroimy w kawałki. Na placek tortilli wykładamy kawałki upieczonej dyni i lekko ugniatamy widelcem, następnie nakładamy liście świeżego szpinaku, kawałki indyka i całość posypujemy mozzarellą. Tak przygotowany placek przykrywamy drugą tortillą i kładziemy na rozgrzanej patelni – i położyć na rozgrzanej patelni – całość powinna się zrumienić z dwóch stron, a ser w całości rozpuścić. Gotową quesadillę kroimy w trójkąty.
Podajemy natychmiast, najlepiej z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i świeżych ziół.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka