Kukbuk
Kukbuk
Krwawy sernik nowojorski, sernik z malinami, sernik z malinami, maliny, sernik, sernik nowojorski z malinami

Krwawy sernik nowojorski

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: 
typ posiłku: deser
spód:
masło
100 g
ciasteczka Oreo
200 g
masa serowa:
twaróg
650 g
masło
50 g
cukier
75 g
jajko "zerówka"
3 sztuki
laska wanilii
sos malinowy:
maliny
500 g
cukier
50-80 g
wino
90 ml

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Talerzyk: Spiek ceramiczny

krok 1

Składniki sosu wkładamy do rondelka i gotujemy przez 15 minut. Gdy maliny się rozpadną, a masa zrobi się odpowiednio gęsta, miksujemy ją i przecieramy przez drobne sitko. Studzimy.

krok 2

Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy ciasteczka. Uzyskaną masę wykładamy na formę, aby powstał spód o grubości około pół centymetra. Formę chowamy do lodówki.

sernik z malinami, sernik nowojorski, mus malinowy, ciasto, sernik, sernik z twarogu, sernik w kąpieli wodnej

W misce ucieramy ser z masłem, cukrem i wanilią. Staramy się to robić delikatnie, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy jajka i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na ciasteczkowy spód. Stukamy nią kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się powietrza, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Po 45 minutach delikatnie wyjmujemy sernik, studzimy i wstawiamy do lodówki, by stężał. Serwujemy przyozdobiony sosem malinowym.

Kto się boi pęknięć na serniku, niech spróbuje upiec go w kąpieli wodnej - formę należy owinąć folią aluminiową i wstawić do brytfanny wypełnionej wodą. Pomoże też włożenie do piekarnika kokilek lub keksówki z wrzątkiem.

TIP:

Kto się boi pęknięć na serniku, niech spróbuje upiec go w kąpieli wodnej - formę należy owinąć folią aluminiową i wstawić do brytfanny wypełnionej wodą. Pomoże też włożenie do piekarnika kokilek lub keksówki z wrzątkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!