Kukbuk
Kukbuk
tagine z kurczakiem i oliwkami, kuchnia marokańska, kiszone cytryny, dania z kuskusem, obiad z kaszą, obiad dla całej rodziny, dania na imprezę, kuchnie świata

Marokański tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
udka z kurczaka
800 g
kuskus
1 szklanka
cebula
2 sztuki
czosnek
4 ząbki
zielone oliwki
4 łyżki
kiszona cytryna
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
bulion
500 ml
migdały
4 łyżki
suszone morele
7-8 sztuk
sok z cytryny
2-3 łyżki
szafran
szczypta
sól
do smaku
pieprz
do smaku
świeża mięta, kolendra, natka pietruszki
marynata do kurczaka:
oliwa
2 łyżki
posiekane świeże zioła
1 łyżka
kurkuma
1 łyżeczka
kumin
1 łyżeczka
cynamon
1 łyżeczka
chili
1/2 łyżeczki
pieprz
1/2 łyżeczki
przyprawa ras el-hanout
1 łyżeczka
zaatar
1/2 łyżeczki
harissa
1 łyżeczka
papryka słodka
1 łyżeczka
świeży imbir
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka

krok 1

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią kawałki kurczaka. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

krok 2

Połowę kiszonej cytryny kroimy na drobne kawałki, a drugą na ćwiartki. Siekamy cebulę i czosnek w drobną kostkę.

Zagotowujemy bulion z szafranem.

krok 3

Połowę posiekanej cebuli przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone w cienkie paski morele, szczyptę soli i pieprzu, dwie łyżki oliwy i mieszamy z sokiem z cytryny i pomarańczy. Odstawiamy.

Kroimy migdały na pół i prażymy na suchej patelni.

krok 4

Rozgrzewamy suchą patelnię i obsmażamy na dużym ogniu kawałki kurczaka. Zdejmujemy z patelni, a na wysmażonym z kurczaka tłuszczu szklimy pozostałą cebulę i czosnek, następnie dodajemy oliwki i kiszoną cytrynę.

krok 5

Przekładamy kurczaka oraz cebulę z oliwkami i cytryną do tagine, albo garnka z grubym dnem, zalewamy 250 ml bulionu i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-1,5 godz.

krok 6

Pod koniec gotowania kurczaka przygotowujemy kuskus. Wsypujemy go do dużej miski i zalewamy pozostałym, wrzącym bulionem, dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę z morelami i migdały. Mieszamy i przykrywamy na 5 min. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kolendry i mięty. Podajemy razem z kurczakiem.

Aby zrobić kiszone cytryny w domu, należy wyszorowane ekologiczne cytryny naciąć do połowy długości, napełnić łyżką grubej soli i upchnąć w słoju. Po tygodniu zalewamy je całkowicie sokiem z cytryny, dorzucamy gałązkę rozmarynu i chili, zakręcamy słój i odstawiamy na 4 tygodnie w chłodne miejsce. Przydadzą się do wielu orientalnych dań!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk