![Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/0R1ncRKO32p9xYUGL2itiFVOTVU-EqOhuKjfx7kNHZ8/fill/1418/1682/fp:0.4:0.33/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTgv/UGllcm8lQzUlQkNr/aV9lbXBhbmFkYXNf/el93JUM0JTk5ZHpv/biVDNCU4NV9wYXBy/eWslQzQlODVfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
Pierożki empanadas z wędzoną papryką
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
- ciasto:
- mąka pszenna
- 2 i 1/4 szklanki
- olej roślinny
- 1/2 szklanki
- gorąca woda
- 1/3 szklanki
- suszone drożdże
- 8 g
- sól
- do smaku
- farsz:
- soczewica
- 1/2 szklanki
- cynamon
- 1/2 laski
- oliwa
- 1 łyżeczka
- sól
- do smaku
- czerwona cebula
- 2 sztuki
- olej roślinny
- do smażenia
- wędzona papryka
- 1 łyżeczka
- chili
- 1/2 łyżeczki
- cukier
- 1 łyżeczka
- purée z batatów
- 1 szklanka
- sos sojowy
- 1 łyżka
- papryka słodka
- 1 łyżeczka
- kumin
- 1/2 łyżeczki
- kolendra
- 1/2 łyżeczki
- pieprz
- do smaku
- do podania:
- mleko roślinne
- 1 łyżka