Kukbuk
Kukbuk
Tomek Zielke sprawdza przepisy na wołowinę po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + 2 godziny duszenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
łopatka wołowa
1,5 kg
olej roślinny
do smażenia
marchew
4 sztuki
szalotka
5 sztuk
czerwone wino
500 ml
liść laurowy
2 sztuki
tymianek
2 gałązki
bulion mięsny
500 ml
pieczarki
300 g
masło
do smażenia
cebula
200 g
boczek
200 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
do podania:
ziemniaki
wedle uznania
tagliatelle
wedle uznania

Przepis: Tomek Zielke

krok 1

Mięso kroimy w plastry o grubości około 3 centymetrów, solimy i obsmażamy na oleju lub maśle klarowanym na wściekle rozgrzanej patelni z obu stron, by całkowicie zbrązowiało. Pozwalamy mu chwilę odpocząć i kroimy każdy plaster na pół.

krok 2

Obsmażamy również 2 marchewki przekrojone na pół i szalotki, także pocięte na połówki. Deglasujemy patelnię winem – zeskrobujemy z niej osad ze smażenia mięsa.

krok 3

Mięso układamy jedną warstwą w naczyniu do pieczenia, dokładamy obsmażone marchewki i szalotki, liście laurowe, tymianek, wino i bulion. W razie potrzeby dodajemy nieco wody, by przykryła mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

krok 4

Pieczarki myjemy, obsmażamy na maśle z solą i pieprzem. Podobnie czynimy z cebulkami, które później podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

krok 5

Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy. Jeśli jest wędzony i bardzo słony, możemy go przed smażeniem obgotować przez 3 minuty w wodzie.

krok 6

Po godzinie duszenia mięsa sprawdzamy, czy sos jest wystarczająco słony – w razie potrzeby delikatnie go doprawiamy. Przewracamy mięso na drugą stronę i dusimy dalej, przez kolejną godzinę lub dwie, aż będzie miękkie. W tym czasie co jakiś czas obracamy mięso.

krok 7

Pod koniec pieczenia usuwamy szalotki i marchewki, wrzucamy pokrojone w kawałki świeże marchewki i dusimy, aż będą ugotowane, lecz jędrne.

krok 8

Po upieczeniu pozwalamy mięsu odpocząć w sosie pod przykryciem przez mniej więcej 30 minut, po czym odcedzamy sos (w razie konieczności go redukujemy) i ostatecznie doprawiamy. Rozprowadzamy w nim łyżkę masła.

krok 9

Mięso podgrzewamy w sosie. Podajemy z cebulkami, pieczarkami i boczkiem oraz z ziemniakami lub makaronem tagliatelle.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk