Kukbuk
Kukbuk

Tofu tikka masala z warzywami i ryżem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
tofu naturalne
180 g
mleczko kokosowe
2 łyżki
czosnek
2 ząbki
szalotka
1 sztuka
passata pomidorowa
120 g
oliwa
1 łyżka
świeże zioła np. kolendra lub natka pietruszki
1 łyżka
kurkuma
¼ łyżeczki
kmin rzymski
¼ łyżeczki
świeży imbir
½ łyżeczki
cynamon
2 szczypty
garam masala
1 łyżeczka
sól i pieprz
do smaku
dodatkowo:
ryż basmati
60 g
ryż dziki
30 g
kurkuma
½ łyżeczki
kalafior
¼ sztuki
brukselka
170 g

Przepis z książki Violi Urban "Dieta na wynos"

krok 1

Tofu marynujemy w mleczku kokosowym wymieszanym z przyprawami. Posiekane czosnek i szalotkę szklimy na oliwie. Dokładamy tofu i smażymy 5 minut. Następnie dodajemy passatę i dusimy aż do zredukowania płynu. Doprawiamy solą i świeżymi ziołami.

Podajemy w miseczce razem z ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy oraz warzywami ugotowanymi al dente. Danie można posypać natką pietruszki i/lub sezamem.

Porady #OkiemDietetyka

– Jeśli nie macie czasu, wrzućcie warzywa bezpośrednio do sosu. Dodajcie wówczas około ½ szklanki wody i gotujcie sos pod przykryciem 10-15 minut.

– Groszek cukrowy zastąpicie fasolką szparagową, świeżym albo mrożonym zielonym groszkiem. Nie używajcie groszku z puszki, ponieważ zawiera dużo soli.

– Tofu tikka masala jest świetnym wypełniniem do wrapów i naleśników gryczanych.



Wartość odżywcza 1 porcji (bez dodatków opcjonalnych)

Kaloryczność: 511 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 54 g
Błonnik: 16 g

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!