Kukbuk
Kukbuk

Baklava różana

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + gotowanie i pieczenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
płatki róży
75 g + garść do dekoracji
cukier
225 g
woda
450 ml
sok z 1 cytryny
masło
150 g
mielony cynamon
1 łyżeczka
mielony kardamon
1/2 łyżeczki
laska wanilii
2 sztuki
migdały
200 g
pistacje
50 g + garść do dekoracji
orzechy laskowe
100 g
suszone morele
100 g
suszone figi
100 g
ciasto filo
12 płatów

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / burczymiwbrzuchu.pl

krok 1

Płatki róży płuczemy na sitku, wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu 45 minut. Odstawiamy do pełnego ostygnięcia i odcedzamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

krok 2

W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cynamon, kardamon i ziarenka wydłubane z lasek wanilii. Odstawiamy do wystygnięcia.

krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni. Drobno siekamy wszystkie orzechy oraz suszone owoce. Wysypujemy je na patelnię i prażymy kilka minut, cały czas mieszając, aż się zrumienią. Wlewamy 250 mililitrów syropu różanego i smażymy kilka minut, aż orzechy oblepią się syropem (resztę płynu zachowujemy na później).

krok 4

Płaty ciasta filo kroimy na pół, aby lepiej pasowały do formy o rozmiarze 22 × 30 centymetrów. Formę smarujemy warstwą roztopionego masła i układamy w niej jeden płat ciasta filo. Każdy kolejny również smarujemy roztopionym masłem. Układamy na sobie osiem płatów ciasta, na nich umieszczamy połowę mieszanki orzechowo-owocowej. Przykrywamy kolejnymi ośmioma płatami ciasta filo, także posmarowanymi roztopionym masłem. Na wierzchu układamy resztę mieszanki orzechowo-owocowej i przykrywamy pozostałymi ośmioma płatami, przesmarowując każdą warstwę roztopionym masłem.

krok 5

Kroimy baklavę w romby i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 2½ godziny, aż wierzchnia warstwa zbrązowieje. Wyjmujemy z piekarnika, zalewamy resztą syropu i odstawiamy do pełnego ostygnięcia. Dekorujemy pistacjami i płatkami róży.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!