Kukbuk
Kukbuk
grillowany kurczak

Skrzydełka Yakitori z sosem z gochujang

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
skrzydełka kurczaka
24 środkowe części
sól i pieprz
do smaku
sos sojowy
do smarowania
sos:
pasta gochujang
3 łyżki
1 łyżeczka
olej sezamowy
brązowy cukier
1 łyżka
ocet ryżowy
1 łyżka
czosnek
1 ząbek posiekany
sos sojowy
1 łyżka
1 łyżeczka
sos rybny

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Talerz: Hadaki

krok 1

Ze skrzydełek ostrym nożem usuwamy większą kość. Rozpłaszczamy skrzydełka i nabijamy każde na dwa porządnie namoczone w wodzie bambusowe patyczki. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy odrobiną sosu sojowego i odstawiamy na 20 minut.

krok 2

Na wysmarowany tłuszczem rozgrzany ruszt kładziemy szaszłyki – grillujemy około 10 minut, aż będą rumiane z wierzchu i ugotowane w środku.

krok 3

Wszystkie składniki sosu mieszamy. Podajemy z kurczakiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!