Kukbuk
Kukbuk
przepis na domowe bułki do burgerów

Burger z krążkami cebulowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bułki do burgerów:
(10 porcji)
masło
200 g
mąka pszenna
500 g
sól
10 g
mleko
180 ml
woda
100 ml
jajko "zerówka"
1 sztuka
świeże drożdże
15 g
cukier
15 g
burgery:
cebula
1 sztuka
wołowina
1 kg
sól
12 g
pieprz
krążki cebulowe:
cebula
3 sztuki
mąka pszenna
450 g
proszek do pieczenia
szczypta
woda
550 ml
olej roślinny
do smażenia
sól

Przepis: Michał „Magiel” Myszkiewicz


Zdjęcie: http://dinnershow.studio/

krok 1

Masło ucieramy z mąką i solą, aż masa zacznie przypominać bułkę tartą. Pozostałe składniki o temperaturze pokojowej mieszamy w misce, dodajemy mąkę z masłem, ugniatamy przez 5 minut na jednolitą masę, przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Ciasto zagniatamy kilkakrotnie na lekko podsypanej mąką stolnicy, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk, i zostawiamy pod przykryciem na 45-60 minut. Kiedy podwoi swoją objętość, dzielimy je na porcje o wadze około 50 g i formujemy z nich kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 45-60 minut. Kiedy wyrosną, wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy 15 minut, parując dwukrotnie. Kiedy bułki będą złotobrązowe, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej na kratce.

krok 2

Cebulę obieramy i kroimy na kawałki, po czym wraz z pozostałymi składnikami mielimy. Z uzyskanej masy formujemy kulki o wadze mniej więcej 50 g i rozpłaszczamy je, by miały średnicę nieco większą niż bułki do hamburgerów. Smażymy na grillu lub patelni do ulubionego stopnia wysmażenia. Podajemy w bułeczkach z piklami.

krok 3

Cebule obieramy i kroimy w krążki szerokości ½ centymetra. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i wodą. W uzyskanej masie maczamy krążki i smażymy na tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Krążki odsączamy na papierze kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, i przed podaniem solimy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!