Kukbuk
Kukbuk
Ale Meksyk! Pieczone empanadas mini z mięsem wołowym (fot. Maciek Niemojewski)

Pieczone empanadas mini z mięsem wołowym i pikantnym sosem pomidorowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Farsz:
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
seler naciowy
30 g
papryczka chili
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
oliwa
1 łyżka
mielone mięso wołowe
300 g
kmin rzymski
½ łyżeczki
mielona wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
oregano
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
passata pomidorowa
50 g
zielona cebulka
1 sztuka
natka pietruszki
½ pęczka
nerkowce
30 g
Ciasto:
mąka pszenna
240 g
sól
½ łyżeczki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
jajko „zerówka”
1 sztuka
masło
120 g
letnia woda
70 ml
Salsa pomidorowa:
pomidor malinowy
4 sztuki
olej rzepakowy
1 łyżka
wędzona papryczka chipotle
1 sztuka
kmin rzymski
⅓ łyżeczki
mielona kolendra
⅓ łyżeczki
czosnek
1 ząbek
cebula
⅓ sztuki
brązowy cukier
szczypta
ocet winny
1 łyżka
sok z limonki
2 łyżki
świeża kolendra
garść
sól
do smaku
Dodatkowo:
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
woda
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Seler pozbawiamy włókien, kroimy w plasterki. Papryczkę siekamy, marchewkę kroimy w kosteczkę.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, dokładamy papryczkę i marchewkę. Po minucie wrzucamy na patelnię mięso i smażymy około 5 minut. Doprawiamy kminem rzymskim, słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Po 2 minutach dodajemy passatę pomidorową oraz seler. Dusimy przez 15 minut. Pod koniec dorzucamy posiekane zieloną cebulkę i natkę pietruszki oraz lekko rozdrobnione nerkowce. Farsz lekko studzimy.

krok 3

W tym czasie przygotowujemy ciasto na empanadas. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło (w temperaturze pokojowej) oraz letnią wodę. Zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy odrobinę więcej wody. Gdy jest gładkie i jednolite, zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło.

krok 4

Przygotowujemy salsę pomidorową. Pomidory malinowe sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera. Dodajemy olej, wędzoną papryczkę, kmin rzymski i kolendrę. Wrzucamy ząbek czosnku, cebulę pokrojoną na kawałki oraz wsypujemy cukier. Wlewamy ocet winny i sok z limonki. Dokładnie blendujemy. Powstały sos przelewamy do małego garnka i podgrzewamy przez 10-15 minut. Następnie wrzucamy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i odstawiamy.

krok 5

Ciasto na empanadas rozwałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy koła o średnicy 13-15 centymetrów. Na środek każdego krążka nakładamy łyżkę farszu. Następnie zaklejamy brzegi – dociskamy je widelcem i tworzymy charakterystyczny wzorek. Uformowane empanadas układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą. Pierożki pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie empanadas powinny być ładnie zarumienione z wierzchu i przypieczone od spodu. Podajemy od razu po przygotowaniu z ciepłą pikantną salsą.

Więcej przepisów z pomidorem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk