czas przygotowania: 10 min + marynowanie i pieczenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
żeberka wieprzowe
1,5 kg
przecier pomidorowy
4 łyżki
sos sojowy
2 łyżki
syrop klonowy
2 łyżki
wędzona papryka
1/2 łyżeczki
kumin
1/2 łyżeczki
czosnek
2 ząbki
krok 1
Żeberka płuczemy i suszymy. W garnuszku mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
krok 2
Żeberka układamy na dużym kawałku folii aluminiowej. Pędzelkiem rozsmarowujemy marynatę na żeberkach, aby utworzyła na nich grubą warstwę. Zawijamy mięso w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na całą noc.
krok 3
Żeberka w folii układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy przez godzinę. następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejną godzinę. Po tym czasie ściągamy folię i dopiekamy już bezpośrednio nad ogniem, przez pół godziny (mięsną stroną do dołu).