17 pomysłów na naleśniki dla dzieci
Marokańskie, owsiane, z dziurkami albo klasyczne z twarogiem – oto pochodzące z różnych zakątków świata przepisy na naleśniki, które posmakują nie tylko najmłodszym! Jak je zrobić?
Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / chilitonka.com
krok 1
Łyżkę mąki ryżowej i 125 mililitrów wody mieszamy w rondelku i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Kiedy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.
Drożdże mieszamy z resztą wody.
krok 2
Do dużej miski wsypujemy 250 gramów mąki ryżowej, wiórki kokosowe, cukier i sól. Dodajemy mąkę ryżową z rondelka oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i chowamy do lodówki na 5 godzin. Jeśli po tym czasie ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę wody i mieszamy.
krok 3
Na małej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy naleśniki na złoty kolor, najpierw z jednej strony, pod przykryciem, potem z drugiej, już bez pokrywki.
Podajemy z owocami, na przykład z marakują, karambolą lub mango.
poczytaj
Marokańskie, owsiane, z dziurkami albo klasyczne z twarogiem – oto pochodzące z różnych zakątków świata przepisy na naleśniki, które posmakują nie tylko najmłodszym! Jak je zrobić?
Kiszone? Nie tylko ogórki! Ukisić można niemal wszystko.
Cudownie smakują prosto z krzaczka, ale też zatopione w bitej śmietanie. Jagody to znacznie więcej możliwości niż tylko jagodzianki i pierogi. Czas na nowe, słodkie i wytrawne, przepisy z leśnymi owocami.
Marokańskie, owsiane, z dziurkami albo klasyczne z twarogiem – oto pochodzące z różnych zakątków świata przepisy na naleśniki, które posmakują nie tylko najmłodszym! Jak je zrobić?
Kiszone? Nie tylko ogórki! Ukisić można niemal wszystko.
Cudownie smakują prosto z krzaczka, ale też zatopione w bitej śmietanie. Jagody to znacznie więcej możliwości niż tylko jagodzianki i pierogi. Czas na nowe, słodkie i wytrawne, przepisy z leśnymi owocami.