Kukbuk
Kukbuk
omlet z awokado i bekonem, omlet kukbuk, idealny omlet, wytrawne śniadanie, omlet na śniadanie, jajecznica z bekonem, kuchnia meksykańska, kolendra, proste śniadanie, szybkie śniadanie

Omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
omlet:
jajko "zerówka"
4 sztuki
mleko
4 łyżki
olej kokosowy
1 łyżka
masło klarowane
1 łyżka
wędzony surowy boczek
6 plastrów
awokado
1/4 sztuki
mango
1/4 sztuki
jogurt grecki
1 łyżka
chili w proszku
szczypta
kolendra
1 pęczek
sos:
limonka
1/2 sztuki
świeży imbir
2 plasterki
miód
2 łyżeczki
sos sojowy
1 łyżeczka
olej z pestek winogron
6 łyżek
musztarda
1 łyżeczka
cebula dymka
1 główka

krok 1

Jajka, mleko, sól i pieprz energicznie mieszamy w misce. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i masło klarowane, wlewamy jajka i na wolnym ogniu, pod przykryciem smażymy do ścięcia wierzchniej warstwy. Obracamy omlet i smażymy z drugiej strony.

krok 2

Do piekarnika nagrzanego do 200°C wkładamy na 5 minut plastry boczku. Awokado i mango kroimy w cienkie plastry. 

krok 3

Z limonki wyciskamy sok, a chili, imbir i dymkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki sosu.

Na omlecie układamy awokado, mango i upieczony boczek, polewamy jogurtem oraz posypujemy chili i posiekaną kolendrą. Osobno podajemy sos.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!