Kukbuk
Kukbuk
Msemmen – naleśniki marokańskie z kaszą manną i miodem

Msemmen – naleśniki z kaszą manną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mąka pszenna
250 g
kasza manna
250 g
sól
1 łyżeczka
woda
1 1/2 szklanki
masło
100 g
olej słonecznikowy
100 ml
miód
do podania

Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / chilitonka.com

krok 1

W misce mieszamy mąkę z manną i solą. Powoli wlewamy wodę, wyrabiając ciasto ręką – powinno być na tyle miękkie, aby można było z niego uformować kulę. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.

Masło i olej podgrzewamy w rondelku.

krok 2

Blat smarujemy tłuszczem, obok ustawiamy miseczkę z manną.

Ponownie wyrabiamy ciasto, powinno odchodzić od ręki i brzegów miski. Zanurzamy dłonie w tłuszczu i dzielimy ciasto na kulki wielkości brzoskwini.

krok 3

Dłońmi rozciągamy każdą kulkę ciasta na kwadratowy placek, największy i najcieńszy, jaki uda się uformować. Następnie składamy go w prostokąt wielkości mniej więcej 10 na 6 centymetrów – górę i dół zakładamy do środka, potem również lewy i prawy bok. Każdą warstwę smarujemy tłuszczem i posypujemy manną. Brzegi ciasta dociskamy i jeszcze lekko rozciągamy na boki.

krok 4

Kiedy w ten sposób przygotujemy wszystkie naleśniki, smażymy je na suchej patelni, z dwóch stron na złoty kolor.

Podajemy z miodem.

sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!