Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / chilitonka.com
krok 1
W misce mieszamy mąkę z manną i solą. Powoli wlewamy wodę, wyrabiając ciasto ręką – powinno być na tyle miękkie, aby można było z niego uformować kulę. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Masło i olej podgrzewamy w rondelku.
krok 2
Blat smarujemy tłuszczem, obok ustawiamy miseczkę z manną.
Ponownie wyrabiamy ciasto, powinno odchodzić od ręki i brzegów miski. Zanurzamy dłonie w tłuszczu i dzielimy ciasto na kulki wielkości brzoskwini.
krok 3
Dłońmi rozciągamy każdą kulkę ciasta na kwadratowy placek, największy i najcieńszy, jaki uda się uformować. Następnie składamy go w prostokąt wielkości mniej więcej 10 na 6 centymetrów – górę i dół zakładamy do środka, potem również lewy i prawy bok. Każdą warstwę smarujemy tłuszczem i posypujemy manną. Brzegi ciasta dociskamy i jeszcze lekko rozciągamy na boki.
krok 4
Kiedy w ten sposób przygotujemy wszystkie naleśniki, smażymy je na suchej patelni, z dwóch stron na złoty kolor.