Kukbuk
Kukbuk
Pączki z lukrem i wiórkami kokosowymi na tacy

Pączki z lukrem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto
mąka pszenna
150 g
mąka kokosowa
100 g
zmielony tłusty twaróg
220 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
kwaśna śmietana
1 łyżka
cukier
¼ szklanki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
szampan
100 ml
olej ryżowy
do smażenia
lukier
cukier puder
4 łyżki
sok z cytryny
3 łyżki
barwnik spożywczy
szczypta
wiórki kokosowe
do posypania

Przepis: Anna Maria Płachta / whatscookingannamaria.blogspot.com

krok 1

Wszystkie składniki ciasta łączymy w misce i zagniatamy, by uzyskać jednolitą, miękką masę. W razie potrzeby dosypujemy mąki, ciasto nie powinno kleić się do rąk. Rozwałkowujemy je na grubość około 1 centymetra. Szklanką wycinamy kółka, a pośrodku każdego z nich – kieliszkiem – mniejsze kółeczko.

krok 2

Do dużego garnka lub na patelnię wlewamy olej na wysokość około 5 centymetrów. Tłuszcz rozgrzewamy powoli, na niewielkim ogniu, aby podgrzał się równomiernie. Oponki smażymy partiami, po pięć sztuk, z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy.

krok 3

W misce ucieramy cukier puder z sokiem cytryny i barwnikiem. Lukrem dekorujemy pączki, posypujemy je wiórkami kokosowymi.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk