Kukbuk
Kukbuk
wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
ryż
1/2 szklanki
woda
1 szklanka
sok z buraka
1-2 łyżki
upieczony burak
1 sztuka
marchew
1 sztuka
awokado
1/2 sztuki
cebula dymka
3 sztuki
mango
1/4 sztuki
jarmuż
duża garść
nori
5 arkuszy
sos sojowy

Przepis i zdjęcie: Marta Brylińska

krok 1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z buraka, ok. 10-15 minut. 

krok 2

Wszystkie warzywa kroimy w cieniutkie paski, tak, by dobrze zwijały nam się rolki sushi. 

Jarmuż pozbawiamy twardych, łykowatych części. 

krok 3

Arkusz nori rozkladamy na desce do krojonia, nakładamy ryż oraz dodatki i zwijamy całość w dość ciasną rolkę. Kroimy ostrym, zwilżonym nożem na niewielkie kawalki. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszytskich składnikow. Posypujemy sezamem i jemy z sosem sojowym, lub bez. 

Więcej przepisów i zdjęć Marty znajdziecie na Instagramie >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk