Kukbuk
Kukbuk
adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
bakłażan
2 sztuki
cukinia
2 sztuki
papryka
100 g
ziemniaki
300 g
fasolka szparagowa
200 g
szalotka
200 g
pomidory w puszce
400 g
czosnek
3 ząbki
cebula dymka
1 pęczek
pomidory
6 sztuk
kolendra
1 pęczek
natka pietruszki
1 pęczek
oliwa
100 ml
sól i pieprz
do smaku

Przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciej Niemojewski 


Stylizacja: Agata Jankowska


Talerz: Hadaki 

krok 1

Bakłażany i cukinie kroimy w krążki. Dodajemy do nich całe papryczki, polewamy obficie oliwą i grillujemy na patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.

krok 2

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie. Na dużej patelni podsmażamy całe szalotki, dorzucamy pomidory z puszki i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obrane i pokrojone w połówki świeże pomidory. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Podajemy posypane siekaną zieleniną.

Adżapsandal doskonale nadaje się jako podstawa do szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i pietruszką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!