Kukbuk
Kukbuk
placki z owocami, amerykańskie pankejki, pancakes, placki z syropem klonowym, śniadanie na słodko, puszyste placki, placki na maślance, szybkie śniadanie, co zjeść na śniadanie, placki z truskawkami

Puszyste pankejki z owocami i syropem klonowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
jajko "zerówka"
2 sztuki
maślanka
300 ml
cukier
3 łyżki
masło
25 g
olej roślinny
2 łyżki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
mąka pszenna
250 g
soda oczyszczona
1 łyżka
sól
1/2 łyżeczki
dodatkowo:
ulubione owoce
syrop klonowy

krok 1

W misce roztrzepujemy jajka z maślanką. Dodajemy cukier, roztopione masło, olej, ekstrakt waniliowy. Stopniowo wsypujemy mąkę, sodę i sól. Mieszamy na jednolitą masę.

krok 2

Na patelni rozpuszczamy kawałek masła. Gdy jest gorąca, wykładamy porcję ciasta. Smażymy 2-3 minuty, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Odwracamy i smażymy na złoty kolor z drugiej strony. Podajemy od razu z owocami i syropem klonowym.

TIP

Część mąki pszennej warto zastąpić pełnoziarnistą lub chlebową orkiszową – dzięki temu placuszki będą bardziej puchate, a ich smak ciekawszy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!